Borreliatest går tyvärr inte att lita på

tumme
Borreliadiagnostik kan inte skilja mellan genomgången och aktuell infektion

I senaste numret av Läkartidningen kan man läsa under Debatt att det förekommer problem med borreliadiagnostik. Även i Malou efter 10 i måndags verkade ett konsensus finnas mellan medicinska företrädare och företrädare för FSI att borreliadiagnostiken inte går att lita på.

Borrelia ska i huvudsak diagnostiseras kliniskt. Inom primärvården finns det tyvärr en övertro på diagnostik inom detta område.

Utgångspunkten som debattörerna i Läkartidningen har är att för många borreliatest tas och att de positiva resultaten i onödan oroar patienter och försvårar för läkare att förklara att de inte är sjuka trots att provet är positivt. Man kan vidare läsa: ”Antikroppsnivåerna kan inte användas för att skilja genomgången från aktuell infektion.” Det är något som FSI framfört som ett stort problem, inte minst när det gäller alla de som blivit kroniskt sjuka efter fästingbett. Serologi kan nämligen inte heller avfärda aktiv borreliainfektion.

Tvärtemot debattörerna bör man istället dra den enda slutsatsen (utifrån problemet med otillräcklig borreliadiagnostik) att vi behöver bättre diagnostiska möjligheter för att avgöra om man har en aktiv infektion av borrelia eller inte.

Att avfärda patienter med närvarande symtom som att de har restsymtom och därmed inte en aktiv infektion, bara för att tiden har gått, och/eller att man tidigare erhållit en 10-14 dagars kur av antibiotika är enbart vågat och chansartat. Det finns inga vetenskapliga belägg för att faktiskt veta att infektionen är borta!

I övrigt är det vanligt att de som blir kroniskt sjuka av fästingbett inte enbart har borrelia utan även en eller flera saminfektioner. De som diagnostiseras i saminfektioner är enbart toppen av ett isberg, vilket även professor Thomas Jaenson nämnde i Malou Efter 10.

Bli gärna medlem i Föreningen för Svårdiagnostiserade Infektionssjukdomar (FSI)
FSI verkar för bättre diagnostik och behandling inom svensk sjukvård

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Men om man har fått ett negativt provresultat, kan man utesluta en borreliainfektion då?

  Gilla

  • Man kan aldrig utesluta en borreliainfektion enbart baserat på ett testresultat. Det finns många exempel på att man kan ha en aktiv borreliainfektion trots seronegativt svar. Eftersom specificiteten åtminstone är hög avseende ELISA är det i dessa fall inte testets fel, utan att B-cellerna helt enkelt inte producerar tillräckligt med antikroppar. Orsaken till det finns det många teorier kring. En att borreliainfektionen i sig är immunosuppressiv, en annan att b-cellerna kan bli utmattade vid kraftiga och långvariga infektioner. Jag vet inte, men jag vet att man i vart fall inte kan utesluta infektion.

   Gilla

 2. Karin Goldring

  Det är lite konstigt att de inte pratar mer om co-infektionerna och allt som fästingen delar med sig. Också om vilka symptom de ger. Om man ser till samhällsekonomin och den mänskliga faktorn skulle man satsa stenhårt på forskning när det gäller både diagnostik och behandling.
  ps. programmet var mycket bra och du är fantastisk!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: