Det känns som att något har hänt

Inslaget om min fru

För ett par år sedan var det omöjligt att föra en seriös diskussion om kronisk borrelia i media. Jag försökte då få tag i en journalist/reporter som vågade. En av de största dagstidningarna gjorde t o m ett ganska omfattande reportage, men det stoppades i sista sekund av oklar anledning. Av många journalister jag pratat med så var det genomgående. ”Du måste ha en läkare på din sida, en läkare som backar upp diná teorier.”

Nu handlar det inte om mina teorier, det handlar om en förenings teorier, som baseras på ett vetenskapligt råds teorier som i sig baseras på ILADS teorier.

Jag är väldigt nöjd med dagens inslag i Malou Efter 10. Det var ett rejält kliv framåt. Nu hoppas jag och många med mig att det satsas rejält på att förbättra de diagnostiska möjligheterna, inte minst vad gäller fästingrelaterade infektioner. Därutöver måste denna patientgrupp få en hemmaplan. Det handlar om flera tusentals som inte hittat rätt. De hamnar idag felaktigt under olika diagnoser.

Titta gärna på Malou Efter 10.  Via TV4 Play kan ni se dagens avsnitt uppdelat efter ämne.

Malou Efter 10

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Anette Sätherberg

  Känns mycket bra att det kommer fram i TV. Vi är många som lider och som inte får hjälp av svensk sjukvård. Det är bedrövligt fruktansvärt att den enda doktorn vi hade som kunde detta, nu är deslegitimerad på grund av att han skrev ut långa kurer med antibiotika. Det enda vi än så länge vet kan hjälpa oss och han har hjälpt många patienter. Det finns ingen trygg sjukvård längre och man undrar ju vad som kommer att hända framöver när fler får borrelia och andra infektioner. Fästingarna ökar…. Hoppas dagens program kan få läkarvetenskapen att förstå vad det handlar om. Ni som var där gjorde ett fantastiskt jobb och mycket bra fakta kom fram. Stort Tack för ert engagemang!

  Gillad av 3 personer

 2. ajader

  Det var ett bra program idag och debatten i slutet sådde en försiktigt positiv känsla!
  Jag hoppas att det här bara är början på ett gemensamt arbete för bättre diagnosverktyg, men framför allt för en betydligt förbättrat bemötande inom vården!
  Det är ju oerhört tröttsamt att man stup i kvarten vill skylla alla diffusa och svårdiagnosticerade symtom på vårt psyke. Och sen behandlar med SSRI och KBT.
  Fram för mer nyfikenhet och detektivarbete hos läkarna, med ett fokus på grundorsaken till symtomen snarare än själva symtomen!

  Tack för det du och FSI är med och påverkar så att det går åt rätt håll! 🌺

  Gillad av 2 personer

 3. Per Olsson

  Bra program där äntligen fästingproblematiken diskuteras på ett seriöst sätt.
  Vad få förstår är att fästingen är Sveriges farligaste djur.

  Gillad av 2 personer

 4. Carolin Ekberg

  Så tacksam för allt jobb ni lägger ner!!
  Ett otroligt stort steg framåt som togs idag, återigen visar enträgen att den vinner och här med bevis efter bevis. Den som blundar kan inte se…kanske blundar man av rädsla just för att se? Då måste så mkt jobb ändras…lättare att säga nej eller rycka på axlarna och bara inte veta. Den känslan har jag ofta åt saker inom vissa delar av sjukvården där man inte spelar på sin hemmaplan.
  Men gör det till en hemmaplan, bli bäst på det! Kämpa med vilja och se glädjen hos den som det hjälper. Titta utanför ramarna…Titta hur andra länder gör…Hur har andra lyckats…? Osv…
  Frågan från läkare till läkare i programmet idag var ödmjukt rak och så tydlig. En studie behövs för att bearbeta frågan om antibiotika för längre tids användning. Finns så många delar en sån studie skulle kunna belysa och visa väg för.
  Den ved vägen är framåt och det är här du Mats gör ett FANTASTISKT jobb!! 🙏💪✌

  Gillad av 2 personer

 5. Ingela S

  SÅ STOLT 🙏🏼❤️

  Gillad av 1 person

 6. Irene Skogsberg

  Programmet var så otroligt bra! Malou imponerade! Mats också. Förstås!Även om jag som ME-sjuk verkligen blev nyfiken på den nya anti-inflammatoriska medicinen som nämndes i förbifarten. 🤔 Vad kan den heta?

  Gillad av 1 person

 7. Lilly Bergheim

  Vi følger med her fra Norge også, Mats, – på Databas,Bloggen din og tv4. Vi har jo presis samme tilstander i Norge som i Sverige, legene som vil hjelpe mister sin legelisens. Hvilke tilstander i 2018? Tv4-sendingen har jeg delt på FB-gruppen til alle de skandinaviske som er til behandling for borreliose i Gdansk. P.t. er det ca. 140 norske som får behandling i Gdansk, sikkert mange svenske også.

  Gillad av 2 personer

 8. Katarina

  Väldigt bra program och mycket bra intervju med dig!🌹

  Gillad av 1 person

 9. Annika Frisk Hasselström

  Så bra Mats!
  En mogen, ödmjuk & insiktsfull diskussion mellan samtliga! Spännande att se vart det leder.

  Gillad av 1 person

 10. Inger Holm

  Ett jättebra program och intervjuer ÄNTLIGEN……Stor eloge till er som ställde upp i programmet.

  Gillad av 1 person

 11. Camilla

  Ett mycket bra och informativt teveprogram! Bra att man fick höra om flera sjukdomsfall, och att man fick flera synvinklar på denna problematik.
  Hoppas att Prof. Olsen mfl. kan se över riktlinjerna för antibiotikaanvändning!

  Gilla

 12. Wow måste kännas oerhört skönt Mats! vad du åstadkommit…tidningar, och nu senast malou…föreningen och kliniker etc. det börjar hända saker!

  Gillad av 1 person

 13. Mia L

  Äntligen äntligen i tv rutan!! Äntligen fick all fakta om borrelian komma fram i tv! Hurra! Det har vi väntat på så länge!
  Det ger hopp om att vi som lider av detta kanske kan få rätt hjälp i Sverige så småningom!
  Stort tack till dig Mats som kämpat så mycket för detta!
  Stort tack till er andra som var med. Att våga sätta sig i tv soffan och bli intervjuad det är modigt!! Det hade inte jag vågat..
  Jag är så tacksam och stolt över er som var med!
  Ett fång blommor till er alla!!

  Gillad av 1 person

  • Tack Mia! Programmet var riktigt bra och alla som ställde upp ska ha en eloge! Den största insatsen tycker jag Engla 12 gjorde. På ett redigt sätt förklarade hon det självklara. Något som infektionsläkare i Sverige blundat för sedan borrelia upptäcktes.

   Precis som du hoppas jag att det nu kan bli seriös forskning, i första hand för att få fram bättre diagnostik. Självklart måste även denna patientgrupp även tas om hand på ett betydligt bättre sätt.

   Jag skulle kunna arbeta heltid med att bara försöka ge information och stöd. Och det skulle ändå inte räcka för allla. Redan idag får jag mail och pm via FB som jag omöjligt kan svara på. De är för många. Patientgruppen har ingen att vända sig till.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: