Försäkringskassans ”övergrepp” mot ME-sjuka måste omhändertas nu – inte om ett år!

Claudia för efter
Vi kan inte invänta en utredning!

Min fru är svårt sjuk i diagnosen ME/CFS. Hon kan inte leva ett normalt liv, och  inte arbeta överhuvudtaget! Men hon vill! Hon älskar sitt arbete som ridinstruktör, men hon kan inte. Hennes energi räcker enbart till för att ta hand om sig själv.

Nu har en handläggare vid det ökända Globenkontoret slutligen fattat beslutet att min fru inte har rätt till sjukpenning. Ett kontor som lyfts fram som exempel där handläggare premieras med löneökning när de avslår ansökningar.

Allt har gått fel. Tiden som ifrågasatts har varit från dec till mars, Det är den tid vi svarat på. Avslaget gäller dock mars till juni… Inte en siffra rätt!  Det är riktigt pinsamt hur denna handläggare hanterat detta ärende från början till slut.

Vi har verkligen hamnat i kvicksand – Det känns så rättsosäkert så det inte är sant. Jag har normalt respekt för myndighetsarbete, och jag hoppas och tror att detta slutligen kommer att bli rätt. Men hur kan Försäkringskassan vara så inkompetent? Jag förstår inte! Jag förstår inte hur det kan tillåtas pågå!

Föredragning har skett hos Försäkringskassans läkare som inte ens träffat min fru. Handläggaren fattar beslut på grundval av det. Trots det finns läkarintyg från tre andra läkare som träffat min fru som intygar att hon inte kan arbeta!

Allt detta trams (!) innebär att min fru nu måste anmäla sig till arbetsförmedlingen och söka jobb! Hon måste dessutom söka tjänstledigt hos ridskolan hon är anställd av (pga hälsoskäl).

Kom igen Annika Strandhäll. Det behövs inte ens en utredning för att inse att detta är helt fel!

Jag vill även berätta hur dåligt Försäkringskassans handläggare hanterar detta fall
I torsdags förmiddag får jag via Messenger veta av min fru att hon nu fått ersättning av Försäkringskassan sedan i mars. Hon är väldigt lättad och utgår från att Försäkringsskassan fattat beslutet att hon har rätt till sjukpenning. Två timmar senare får jag meddelandet att hon fått ett brev där det framgår att Försäkringskassans handläggare avslagit hennes rätt till sjukpenning…  (Vi förstår senare att det utgör utbetalning av det som varit innestående tom det beslutsdatum då avslag gavs – dvs att man har rätt till ersättning under utredningstiden)

Men detta var oerhört opedagogiskt då vi båda initialt uppfattade det som att äntligen så har Försäkringskassan godkänt sjukpenningen. Att då få brevet timmarna efter var riktigt tufft! Jag hade tom till mina arbetskamrater innan utbrast med gråt att det löst sig! Detta helvete! Att sedan med ett slag få detta beslut. Jag har inte ens själv orkat ta det med mina arbetskamrater som tror att det nu är glädje och firande här hemma.

Fy fan vad dåligt hanterat av Försäkringskassan! Det behövs verkligen ny kompetens, LEAN-arbete, och bättre struktur. Jag har aldrig varit med om sämre myndighetsarbete!

Självklart kommer vi gå vidare med detta så långt det bara är möjligt. Konstigt vore annars!

Jag förstår att en del kan tro att jag är rättshaverist (normal reaktion när man inte orkar sätta sig in i allt), men det är jag definitivit inte. Jag är gift med en fru som är svårt sjuk i ME/CFS som totalt mobbas av Försäkringskassan, liksom hundratals andra ME-sjuka! Jag arbetar annars själv som hög chef inom en annan statlig myndighet.

Det som pågår är fel! Jag vet att jag har rätt, och jag har väldigt många med mig! Gör om och gör rätt!

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. GunBritt Johansson

  Måste verkligen beklaga att försäkringskassan inte kan göra om och göra rätt. Själv fick jag som ME patient sjukersättning.
  Mvh gb

  Gillad av 2 personer

 2. Timo

  Omänskligt..vad mer kan man säga. Det kan omöjligen vara FKs uppdrag att jaga statistiska mål, oberoende om målen kommer från politiken / uppdragsgivaren. Att bedöma någons arbetsförmåga utan ens träffa personen och istället ifrågasätta intyg från professionella läkare..vem förstår detta.
  Var annanstans i samhället sker något liknande….ingenstans, och här är det frågan om människor som är svårt sjuka och ofta inte ens kan försvara sig.
  Hoppas att även läkarna säger ifrån på skarpen…om läkarnas kompetens iftågasätts på detta sätt…vilken yrkesgrupp står på spel ? Politikernas ?!?

  Gillad av 2 personer

 3. Sture Eklund

  Bra rutet Mats. Frågan är bara om det hjälper?
  Själv har jag hamnat ute i tomma intet sedan ett drygt år tillbaka.

  Under den tiden har Försäkringskassan vägrat avstämningsmöte med referens till en regel som säger att avstämningsmöte är bra för att bedöma den försäkrades hälsa och arbetsförmåga.
  De har vägrat beskriva vad de förväntar sig att läkaren ska skriva.
  De ger avslag för att objektiva fynd saknas samtidigt som läkaren beskriver hur dåligt höger hand fungerar, hur jag har svårare att gå efter läkarbesök, påtaglig uttröttbarhet vid neuropsykologiskt test etc.

  Här senast påstår FMR att det inte är medicinskt rimligt att jag hade svårare gå efter läkarbesöket samt att det bara var mina egna uppgifter att jag inte tog mig hem efteråt utan personalen skjutsade mig till undersökningsrum för en par timmar ryggvila innan nytt försök till hemfärd med elrullstolen.

  Det är så horribelt att det är som att diagnosen G93.3 är ett rött skynke för Försäkringskassan och deras FMR.

  Gillad av 2 personer

 4. Susanne Svernhagen

  Själv har jag fibromyalgidiagnos sedan 1992 och är i samma situation. Min kropp orkar inte mer men vem lyssnar på det? Nu har det gått för långt med utförsäkringar och”bonuslöner” till FKs anställda! Ni tar livet av oss!

  Gillad av 3 personer

 5. Conny Dalfors

  Jag lider med er och delar er erfarenhet. Även jag instämmer i Er bild av FK och hur de hanterar sjuka människor. Det är fullständigt orimligt vilken rättsosäkerhet som råder. Handläggare som överprövar läkares sjukintyg och ”FK’s läkare” som inte ens träffar patienterna, överprövar/underkänner tidigare bedömningar. Fullständigt orimlig hantering och med all säkerhet rättsvidrigt hanterat. Annika Strandhäll! Detta måste åtgärdas nu, inte efter valet. Skyndsamt agerande behövs, familjer som ”endast” har drabbats av svår sjukdom och inte gjort något fel i övrigt drabbas mycket hårt och i vissa fall med katastrofala följder.

  Gillad av 4 personer

 6. Elenor

  Jag valsade runt i tretton år med denna vidriga sjukdom innan jag till slut var färdigmanglad och fick permanent sjukersättning = lugn och ro och evig fattigdom.

  Det var många. många gånger jag bröt ihop i frustration under dessa år, ATT det ska vara så svårt att förstå, att tro på den sjuke och alla de intyg man har med sig från olika specialister! Det är ovärdigt, och den stress situationen skapar försämrar sjukdomen och är katastrofal för livskvaliteten och självkänslan. Det är så ovärdigt!

  Till råga på allt krävde FK upprepade ”utredningar” och ”behandlingar” med kognitiv beteendeterapi och sjukgymnastik, inte en gång utan flera. Detta trots att flera specialister med stor erfarenhet av ME avrådde. Dessa hade dessutom träffat mig, till skillnad från Försäkringskassans medicinska rådgivare (som var tarmläkare, gynekologer mm).

  Innan sista vändan var jag förvisso inte arbetsför men klarade nästan min egen vardag med ett barn varannan vecka. Jag kunde åka och handla mat eller uträtta ärenden själv, eller besöka en vän då och då. Skjutsa barnet till någon aktivitet ibland. Efter utredning avvisades jag från psykiatrin, jag hörde ju inte dit vilket de konstaterat även de tidigare gångerna, men sjukgymnastiken tvingades jag ändå genomgå. Och som jag kraschade!

  Det har nu gått sex år sedan dess. Jag har ännu inte återhämtat mig. Jag är numera mestadels hembunden, kan inte själv köra till stan och uträtta ärenden eller handla mat och åka hem igen, utan är beroende av hjälp. Jag kan inte heller på egen hand köra för att besöka mina föräldrar eller vänner ett par mil bort och åka hem igen. Jag har också hemtjänst för att klara städningen. Utöver det har mitt barn inte kunnat fortsätta bo varannan vecka, eftersom jag är för sjuk för att det ska fungera. Duschar gör jag vanligtvis en gång var fjortonde dag.

  Det är sorgligt att Försäkringskassans okunskap om sjukdomen ME ska orsaka så mycket lidande och skador, helt i onödan! Specialisterna var tydliga, jag har inte varit arbetsför sedan år 2000, det fanns ingen behandling som hjälpte mig, min prognos var urusel – men ÄNDÅ var det omöjligt att få hjälp och stöd utan att utsättas för hånfullhet, påtvingade ”utredningar” och ”behandlingar” som försämrar och en EXTREM ekonomisk stress, en situation som kan knäcka den starkaste.

  Nu lever jag i skärvorna av det som återstår av mitt en gång så aktiva och sociala liv, med arbete, vänner, resor, projekt… Hade jag fått hjälp istället för stjälp från Försäkringskassan hade jag garanterat haft högre livskvalitet idag, och sannolikt klarat mig utan hjälpinsatser. Med rätt förutsättningar hade jag kanske rentav kunnat bevara funktion och hitta lösningar så att jag kunnat jobba deltid i alla fall.

  Jag hoppas fortfarande på ett stort forskningsgenombrott som ska revolutionera min framtid, men tills dess vore det glädjande om FK kunde ta till sig den kunskap som faktiskt finns och hantera vår patientgrupp (och andra sjuka!) med värdighet!

  Gillad av 3 personer

 7. Myndigheterna har order på att mobba ut så många sjuka ur systemet som möjligt. Det har fungerat fint hittills och så vill man även fortsätta.

  Gillad av 2 personer

 8. Catarina Kuschel

  Enligt professorn i rättsvetenskap Ruth Mannelqvist hör inte Försäkringskassans nuvarande hantering av sjuka hemma i ett rättssamhälle, det borde även Försäkringskassan och socialministern för länge sen ha förstått.

  Gillad av 5 personer

 9. Tina Trujillo

  Blir så arg, ledsen och uppgiven. Att det får gå till så här i Sverige 2018!
  Och det är skrämmande att det är så mycket som görs fel och oproffsigt att man helt tappar förtroendet för denna myndighet.
  Jag har själv drabbats av indragen sjukpenning och även detta utan att ens få träffa handläggare eller läkare hos FK. Detta har lett till ett mycket sämre mående hos mig både fysisk och psykiskt. Vem vinner på det?
  Kan inte låta bli att undra varför vi har den ordning vi har idag där det krävs intyg från leg läkare när sedan en medicinskt outbildad handläggare kan diskvalificera detta intyg. Är det läkarna man inte litar på? Vem kan avgöra det hela bättre? I sådana fall så bör det läggas mer resurser på att utbilda läkarna eller?? Eller bara låta FK administrera utbetalningarna och lämna själva bedömningen till de som kan. Då kan FK istället ägna sig åt att hjälpa till med rehabilitering och förebyggande arbete.

  Gillad av 3 personer

  • Stefan Axelsson

   Jag tappar framför allt förtroendet för politiker som givit uppdraget till myndigheten. Samtidigt som förtroendet försvinner blir föraktet fullkomligt för sådana politiker, även som personer.

   Gilla

 10. ajader

  Ja, vad ska man säga?

  Det är rättsvidrigt. Det är övergrepp från myndighet.

  Det handlar om en försäkring, inte ett bidrag, som vi själva betalat in till via våra löner/arbetsgivare. Läkarna som har till uppgift att bedöma vår hälsa och till viss del arbetsförmåga – de nonchaleras och beslut fattas över deras huvuden av människor som aldrig träffat den sjuke.
  Det finns ingen logik i det.
  Jag förstår faktiskt inte att det ens får ske.

  På allvar! Hur kan det få gå till så här?

  Jag beklagar att Claudia råkar ut för dessa myndighetsöversittare och tvingas lägga sin lilla energi på att hantera sånt här.
  Jag håller tummarna för att er överklagan går er väg och att försäkringskassan snart får veta hut. Att politikerna förstår vilka övertramp Fk gör och tar dom i örat en gång för alla!

  Det är en försäkring! Inte ett bidrag som de kan besluta om fritt!
  Skada/sjukdom är bevisad av läkare, försäkring ska utbetalas!

  Gillad av 2 personer

 11. Ewa Lundberg

  Jag har ett avancerat utmattninssyndrom samt PTSD. Har varit sjuk några år. Eftersom jag blir starkt ifrågasatt av Fk beträffande mina sjukdomsbesvär har jag fått mer oro och ångest som ökar min stress och detta bedöms av min läkare påverka hälsotillståndet negativt generellt. Min läkare skriver i intyg som lämnats till Fk att deras ifrågasättande av mina funktionsinskränkningar och sjukdomstillstånd ökar min stress väsentligt och bidrar till att jag generellt mår sämre vilket med relativt stor sannolikhet bidrar till att förlänga sjukdomstiden och tiden för återhämtning.

  Gillad av 2 personer

 12. Ann-Katrin

  Jag tillhör de lyckligt lottade som blivit bättre med åren. Dock inte så bra att jag kan arbeta full tid. Jag orkar inte kämpa mot försäkringskassan och har valt att inte ansöka om sjukpenning för den tid jag inte arbetar. Det är riktigt tufft ekonomiskt. Men jag klarar verkligen inte pressen.

  Gillad av 2 personer

 13. Kajsa

  Fick nej till sjukpenning sommaren 2015 av en handläggare jag aldrig träffat på FK sjukpenning i Varberg . FK sänkte min SGI till 0 kr, vilket innebär att jag aldrig kommer kunna att få sjukpenning igen, eftersom vi inte fick prövningsrätt till Kammarrätten och FK nej till sjukpenning fastställdes. .

  AF har skrivit ut mig då de anser att jag inte är arbetsför. Inkomst: 0 kr i 3 år snart.

  Jag har sökt sjukersättning fem gånger under snart 3 år och fått nej varje gång av FK sjukersättning i Göteborg.

  Beslut om sjukersättning för mina första 1,5 års tid med 0 kr i inkomst togs nyligen i Förvaltningsrätten i Göteborg (oerhört lång handläggningstid på flera år!) med tre nämndemäns hjälp. Nämdemän med partitillhörighet.

  Två Socialdemokrater där den ena var skiljaktig. En av Socialdemokraterna och en Liberal ansåg att jag kan rehabilitera mig friskt (!) trots att alla studier visar att det inte finns något bot för ME. Inte ens Strandhälls partikollegor har alltså kunskap om ME.

  Ett slag i ansiktet för tro mig, jag har försökt bli frisk sedan 2011 för jag vill inget hellre än att få mitt liv tillbaka, men det finns ingen rehabilitering som botar ME.

  Beslutet blev alltså nej till sjukersättning med motiveringen: ”Vid ovan angivna förhållande anser Förvaltningsrätten att det vid tidpunkten för de överklagade besluten inte varit möjligt att dra slutsaten att att de medicinska rehabiliteringsinsatserna avseende klagandes trötthets-och utmattningssyndrom varit utdömda.” ”Överklagande ska därför avslås.”

  FK sjukpenning säger nej, AF säger nej och när FK sjukersättning säger nej också så sitter man fast mellan stolarna och oavsett vad Strandhäll lovar, så är det fortfarande ingen myndighet som tar ansvar för oss med ME.

  Gillad av 2 personer

 14. A.H

  Det är helt vidrigt att det går till såhär. Och försvaras dessutom.
  Jag är där själv men har kommit lite långre i processen än Claudia.
  Jag har avslutat en mkt anpassad och försiktig arbetsträng men AT avbröt och konstaterade att det läkarintygen säger stämmer så nu har jag ansökt om sj.p igen. Ingen sjukpenning sedan maj förra året och vet inte om jag får det nu heller.
  Min senaste handläggare bedömde samma symtom som tidigare handläggare bedömt-men helt tvärt emot de tidigare ansåg hon mog helt arbetsför. Hon hade förvisso hjälp av en FMR som tyckte att intyget inte var skrivet tillräckligt bra med den där kedjan de vill ha, inget relevant om sjukdomen eller mina symtom. Handläggaren berättade för min chef att jag kommer att få avslag innan hon sagt det till mig och innan beslutet eg var taget. Hl ansåg även att de symtom som gör att jag inte kan jobba skulle jag vara strunta i… så kan jag ju jobba. Så jävla brilliant!! Eller nåt
  Måtte karmabussen stanna vid många hållplatser i år!
  Detta är rättspsäkert, sjuka blir sjukare och hela familjer splittras pga fk och politiken som ger dessa sjuka uppdrag.

  Gillad av 2 personer

 15. Vad jag tycker vet du, detta är ett rättshaveri som snuddar mot utrensning av folkgrupp!! Det är så vidrigt att man inte kan tro att det är sant. Inte i Sverige, inte i vårt land! Inte i ett välfärdsland som Sverige!
  Jag har blivit kränkt själv av denna myndighet, jag känner människor som blivit lika kränkta, och jag har hört talas om massor av människor som med olika diagnoser och svåra sjukdomstillstånd blivit helt sonika av med all rätt till den sjukförsäkring vi alla trott ha funnits där, den dagen livet inte längre går att leva utan man behöver hjälp för sin överlevnad!

  Att nu också du Mats och din fru Claudia som vi följt och som vi väl känner, och vi vet att du har full koll på alla detaljerna, att ni nu också får ett avslag med samma mynt kan vi vara helt säkra på att något inte står rätt till! Detta är en sån skam och en sån tragedi att jag knappt orkar ens tänka på det!

  All kraft och styrka till er att gå hela vägen med detta ärende och hoppas det kan bana väg för alla andra i samma sits! För vi ingen ändring på detta NU kommer det att drabba fler och fler och då bar vi snart en historisk tragedi som jag inte vet hur vi som rättsstat ska hämta oss ifrån.

  Gillad av 3 personer

 16. Annica

  Det fina och trygga Sverige vi hade en gång finns inte mer. Kan man inte jobba pga sjukdom så är man inget värd. Antingen blir man utförsäkrad eller så får man så låg sjukpenning att man ändå inte klarar sig och inte har råd att äta sig mätt. Än mindre köpa alla mediciner, vitaminer och tillskott som behövs när man är sjuk i ME. Kläder osv kan man bara glömma. Man får som vuxen ensamstående mamma förlita sig på sina pensionerade föräldrar för att kunna överleva. Även behöva be kyrkan om ekonomisk hjälp. Det är förnedrande när man alltid gjort rätt för sig och vill kunna klara dig själv.
  Att försäkringskassans läkare kan avgöra om någon är arbetsför utan att ha träffat personen är vansinnigt. Det skulle dessutom inte förvåna mig om Claudia blev utförsäkrad pga att hon är gift med en ME-kämpe som gör sin/vår röst hörd. Men nu har det gått för långt! Ska man behöva skämmas över att bo här i Sverige? Nu går det här landet bara utför!

  Gillad av 3 personer

 17. Annica

  PS. Dessutom hade det varit VÄLDIGT intressant att se statistik över hur många som tagit sitt liv pga Försäkringskassans beslut. Tro mig, jag har haft väldigt många självmordstankar pga min usla ekonomi. Att behöva ta antidepressiva pga Försäkringskassan är ju helt galet, men så ser verkligheten ut.

  Gillad av 6 personer

  • Jag planerar att göra en sådan undersökning.

   Gillad av 4 personer

  • Stefan Axelsson

   Sorgligt att höra, att försättas i en situation med sådana tankar är hemskt och svårt att förstå när man själv inte behövt vara där. Hemskt att det finns politiker som medvetet försätter sina medborgare i självmordstankar och driver folk att ta sina liv, allt för att kunna presentera en fin statistik som dessutom är fejkad.
   Jag hoppas innerligt att Ditt liv och Din situation är bättre idag Annica.

   Gilla

 18. L.A.

  Min syster har råkat ut för samma sak. Sakliga intyg från erfarna läkare godtas inte och en intern ”läkare” som inte träffat henne gör en diametralt motsatt bedömning utan ytterligare information. Antingen litar man på sjukvårdens läkare eller så granskar man deras arbete och gör en egen gedigen bedömning. Det ska vara ett kontrollsystem, inte ett parallellt system av godtycke.

  Fruktansvärd hantering av svårt sjuka människor.

  Gillad av 2 personer

 19. Jonas Dahlström

  FK verkar tro att det är deras pengar som delas ut. Det är våra tvingade skattepengar som vi har rätt till. Det behövs flera konkurrerande försäkringskassor så man kan välja den som är bäst för dig. Precis som försäkringsbolag. Då skulle handläggarna på nuvarande försäkringskassan vara arbetslösa….

  Gillad av 2 personer

 20. Maria Bergman

  Jag blir mycket berörd av vad du beskriver Mats! 😢 Jag förstår precis vad du menar med hur det känns att bli behandlad som man är kriminell och även som om man inte har nåt mänskligt värde i Sverige idag. Vårat trygga Sverige finns inte längre. Jag har blivit lika illa behandlad av Fk även fast jag alltid ställt upp på allt och alla idéer som Fk har velat testa på mig och har gjort 3 TMU’N. Jag har blivit utkastad från FK och Läkarna vet inte vad dom ska göra utan blir även ”utkastad” därifrån så nu känns det som som jag inte har nåt att leva för (nåt som jag inte har sagt till familjen) men jag kämpar vidare för tillfället för familjens skull och avvaktar tills min överklagan är klar och hoppas att det blir en ändring på mitt och alla andra lidande i samma situation!

  Styrkekramar
  Bästa Mats och Claudia! ❤❤

  Gillad av 1 person

 21. Jag blir så arg, Mats, när jag läser. Arg och väldigt ledsen för er skull och alla andra som fått avslag och kämpar mot FK. Jag har själv arbetat på kassan och verkligen skäms att berätta det. Jag kan bara inte tro att det kan få gå till så här i ett land som Sverige. Det är så fullkomligt tydligt diskriminerade och det finns lagar mot sånt i Sverige. Hoppas detta nu äntligen granskas under stora luppen och får ett slut.

  Gillad av 2 personer

 22. Sven-Erik Svenne Johansson

  Det måste nog till att de sjuka(det gäller ju inte bara me-sjuka) som orkar å deras anhöriga å facken å läkarkåren å alla andra som ser hur åt helvete detta är gör något gemensamt ! Från politiken hör man inte mycket det Strandhäll sagt har inte blivit någon förändring av, Oppositionen gnuggar händerna å ser på å får som dom vill ! Nä detta är ett riktigt haveri å ett riktigt maktmissbruk som borde leda till rättsliga åtgärder ! Jag är arg trots att jag blev beviljad sjukersättning 2015 !

  Gillad av 2 personer

 23. Inger Landström

  Fruktansvärt det som händer. Man tror ej detta är sant, att detta kan ske. Är själv ej drabbad men vet att väldigt många människor med OLIKA DIAGNOSER drabbats av utförsäkring och SGI till 0. Hoppas verkligen du orkar hålla ut hela vägen!
  Många styrkekramar till dig!

  Gillad av 2 personer

 24. Alma

  Bedrövligt! Styrkekramar till er 💙💙

  Gilla

 25. Hemskt att det får gå till så här. Hanteringen av Försäkringskassans regler verkar vara så godtycklig.
  Man måste känna att man har rätt till ett skyddsnät när man är sjuk och få ett ekonomiskt stöd om man inte kan arbeta. Känner verkligen med er. Styrkekramar!

  Gillad av 2 personer

 26. Kent Granqvist

  Det är så många som är drabbade. Och det ät totalt obegripligt hur detta kan få fortsätta!

  ”Kom igen Annika Strandhäll. Det behövs inte ens en utredning för att inse att detta är helt fel!”

  Så oerhört vidrigt beteende av en statlig myndighet.

  Gillad av 1 person

 27. Karin Prescott

  Jag är lyckligt lottad och har efter perioder då jag varir sjukskriven pga av min ME, kunnat återgå till arbete på 50%

  Under de perioder jag varit hemma har jag blivit ifrågasatt av Försäkringskassan. Misstrodd och hånad. Dubbel börda för någon som inte vill annat än att arbeta, leva som ” alla andra” vara en del av det som är livet.
  Saken är ju den att vi är inte bara sjuka ”på arbetstid” utan 24 tim/dygn!
  Att Ni, Claudia och Mats skall behöva strida för även detta är skamligt. Den kamp ni fört i flera år, för er skull och för oss andra drabbade,tid och egna medel, är en tillräckligt tung börda!! Sorgligt,vedervärdigt och helt FEL!

  Gillad av 2 personer

  • Tack Karin!

   Det känns lite märkligt att min fru ifrågasätts. Jag som verkligen gjort allt i min makt för att få henne att bli bättre utan något som helst stöd från svensk sjukvård. Och nu ifrågasätts inte vara hennes sjukdom. En tjänsteman på Försäkringskassan och en läkare som inte träffat henne anser att hon kan arbeta på 100%. Det är inte bara en käftsmäll rakt i ansiktet, det är ett regelvidrigt agerande som utgår från att min fru ljuger om sitt mående. Att de tre läkare som skrivit intyg om att hon inte kan arbeta är inkompetenta. Även indirekt betyder det att jag helt kastar bort min tid på denna blogg och som ordföranden i en patientförening. För min fru är ju frisk! Det är något som inte riktigt går ihop här…

   Gillad av 1 person

 28. Annika Frisk Hasselström

  Denna cirkus….! Hur kan den få fortsätta?!

  Själv har jag gått från att arbeta som entusiastisk ledare
  till att bli sjukskriven efter en kraftig influensa i princip över en natt och nu – 3,5 år senare – är jag både arbetslös & sjukskriven.
  Mitt i sjukskrivningen fick jag plötsligt avslag för att man på FK ”inte kunde se någon röd tråd” .
  Jag överklagade och vann till slut i Förvaltningsrätten.
  Är nu sjukskriven med diagnos Utmattningssyndrom och utreds samtidigt för ME/CFS I Linköping.

  Både neurolog, endokrinolog, psykolog, och allmänläkare har uteslutit Utmattning och är alla inne på ME/CFS men FK godkänner inte det som diagnos…jag är nu rädd för att få indragen sjukpenning om man kommer fram till att jag har drabbats av ME/CFS.

  Denna ovisshet tär givetvis.

  Jag vill inget hellre än att komma tillbaka till livet igen – ett liv som åtminstone sträcker sig utanför husets staket!

  Det enda vi vet om livet är att det är föränderligt och att framtiden alltid bör planeras med blyertspenna.
  Dock vill jag själv hålla i mitt suddgummi när det behöver användas.
  Idag håller FK stenhårt i suddgummit och jag kan snällt bara titta på när de bestämmer sig för att ändra vårat liv, oavsett vad alla kompetenta läkare säger!

  Vi kämpar tillsammans Mats, Claudia och alla ni andra! 👊

  Gillad av 2 personer

 29. Annsofie

  Kämpar jag med.100% sjuk men inte enligt fk. Utan ersättning sen november 2017. Sex barn, varav tre minderåriga. Tvingats sälja hus, bil, möbler etc. Blir bara sämre. For på resa med barnen till Rhodos. Sängbunden tyvärr och kämpar på att klara av att ta mig upp. Kärlek till er!

  Gillad av 2 personer

 30. Marie

  Sverige har blivit kallt och detta har pågått sedan slutet på 90-talet. Då började man driva tesen om fuskande sjuka som orsaken till de stigande sjukskrivningarna. Sakta men säkert har detta nu blivit fakta och i stort sett alla partier ser sjukförsäkringen som ett regelrätt BIDRAG. Är du sjukskriven en vecka så lever du på bidrag. Har twittrat med flera politiker som säger ”om man blir sjuk så får man vård så blir man frisk och behöver inte gå på bidrag”. Då brukar jag fråga om de hört talas om kroniska eller medfödda sjukdomar och konversationen tar slut. Jag tror att ”folk” nu på allvar tror att om man inte blir frisk så fuskar man. Om man får cancer,stroke eller bryter ett ben får du medkänsla och förståelse. Om du drabbas av en sjukdom som ME,sköldkörtelsjukdom,hormonsjukdom m.m.hamnar du i ”fuskfacket”. Jag tror vi har ett stort arbete framför oss att vrida tillbaka dagens situation till ett läge där samhället visar förståelse för sjuka och svaga. Den allmänna sjukförsäkringen från 1955 är nu ett bidrag enligt våra politiker. Vi avstår löneutrymme och våra arbetsgivare erlägger sjukförsäkringsavgift genom arbetsgivaravgiften. Sjukförsäkringen har gått med stora överskott som politiker i alla läger norpat av för att utföra olika politiska hyss. Arbetsgivaravgiften har legat på samma nivå i många år. Avsättningarna till sjukförsäkringen har gått från ca.10% till 5% från 2005 fram till idag. Sedan börjar trollandet om att vi inte har pengar nog i statskassan för att klara sjukskrivningarna. Stupstocken infördes av Alliansen och Sossarna gav FK ett regleringsbrev med ett 9-dagarsmål. Det krävs stora politiska förändringar och attitydförskjutningar för att dagens moras skall ändra riktning. Vi måste göra oss hörda och de friska måste hjälpa oss. Vi måste väcka ett moraliskt patos i det slumrande Sverige!

  Gillad av 2 personer

 31. Något är käpprätt åt helvete i reglerna som har skapats av våra politiker.
  Om ändå Annika Strandhäll kunde byta för en tid med mig eller någon annan av oss me sjuka.
  Kanske hon då skulle förstå vilket helvete det är att vara så här sjuk.
  Jag satt i utredning under Allians tiden…..ett av mina 4 barn som också har me har utretts nu under sossarnas tid…..som jag upplever saken är att det är samma agenda ….bara utförandet som skiljer lite grann.
  Jag tror inte att någon av dessa riksdags ledamöter som är med i vår riksdag vill genomgå denna förtäkta tortyr.
  Jag skriver tortyr för jag anser att det blir tortyr när människan som man blir utfrågad av inte har en aning om hur sjuk man är och människan inte ens vill veta hur sjuk man är utan ”bara” hur mycket man kan arbeta.
  Vad blir resultatet av dessa utredningar?
  Jo den me sjuka blir sämre i sitt sjukdom. …jag blev det…..jag ser att min dotter blivit det. (Trots att hennes utrednings konsult fattade efter ett par månader hur sjukdomen fungerar men hon var ju tvungen att göra sitt jobb 😉)
  Resultatet som blev efter min kostsamma utredning på bredden och tvären och mangling fram och tillbaka tills fk blev nöjda och äntligen fattade att jag inte hade någon arbetsförmåga blev 0 arbetsförmåga.
  Resultatet för mig: grava sömn problem …helt orkeslös….högt blodtryck…förutom redan sjukdomsbesvär som blev värre. Beviljad grundsjukersättning efter många om och men med utredning igen och överklagan.
  Resultatet för min dotter: 0 arbetsförmåga. … sömnproblem …sämre i sjukdomen. Utredning om sjukersättning.
  Är detta kostnadseffektivt?

  Gillad av 2 personer

 32. Stefan Axelsson

  Annika Strandhäll, som minister förväntar jag mej att Du har kontroll på konsekvenserna av Dina beslut och regeringsdirektiv. Därför kräver jag svar på följande frågor.
  Under 2017 nekades 43.000 personer sjukpenning.
  Hur många av dessa har nu avslutat sina liv p.g.a. att de inte såg någon annan utväg när de blev utan ersättning?
  Hur många av dessa har nu ångest och oro över hur de ska klara vardagen och framtiden?
  Hur många av dessa är nu hemlösa p.g.a. att deras ekonomi raserats?
  Hur många av dessa har nu inte längre mat på bordet, utan svälter?
  Hur många familjer har splittrats p.g.a. att deras ekonomi raserats och ångesten utförsäkringen har skapat?
  Hur många barn har förlorat tryggheten i livet när deras föräldrars liv och tillvaro ödelagts p.g.a. nekad ersättning från Försäkringskassan?

  Gillad av 3 personer

 33. Stefan Axelsson

  Tack för svar Berit.
  Problemet har funnits i många är och ändå är det ingen som agerat eller bryr sig, skrämmande.
  Mellan åren 2014 och 2016 tredubblades andelen sjukskrivna kvinnor och mer än fördubblades andelen sjukskrivna män som fick sin sjukpenning indragen. År 2016 var det 22.000 sjukskrivna personer som fick sin sjukpenning indragen, 43 000 nekades ersättning från Försäkringskassan under 2017.
  http://www.inspsf.se/pagaende_projekt/projekt-detaljvy//okning_av_de_som_far_sjukpenningen_indragen.cid6571
  https://www.hjarnfonden.se/den-farliga-stressen/
  2008 anmäldes 19 hot om självmord, år 2016 ligger siffran på 872.
  https://www.expressen.se/nyheter/sjalvmordshot-mot-forsakringskassan-okar/
  Borde inte dessa siffror väcka reaktioner och få någon i maktposition att agera?
  ”Försäkringskassan har utvecklat ett arbetssätt för att hantera suicidhot” är bara ett sätt att dölja symptomen.
  Jag vill att ”någon” gör något åt orsakerna till att det finns de som inte ser någon annan utväg än att avsluta sina liv p.g.a. att de blivit utförsäkrade.
  Hur många avslutar sina liv utan att först tala om det för Försäkringskassan?
  Hur många är det som plågas av självmordstankar p.g.a. utförsäkring?
  Är det lämpligt att förpassa de som haft oturen att bli sjuka till gatan och svält?
  Vem/vilka är ansvariga och orsak till att dessa människoliv går förlorade?
  Vem/vilka kan och vill göra något åt denna misär som pågått många år?
  Med vänlig hälsning, Stefan

  From: Berit Hamrén
  Sent: Wednesday, May 2, 2018 13:43
  To: Axelsson511@hotmail.com
  Cc: Registrator
  Subject: SV: Självmord och utförsäkring från Försäkringskassan AF-0026-2018

  Hej!
  Detta problem har tyvärr funnits i många år och är inte något nytt just nu. ISF har dock inte närmre kännedom om hur ofta det förekommer eller om det ökat eller minskat.

  Jag vet att Säkerhetsstaben på Försäkringskassan har utvecklat ett arbetssätt för att hantera suicidhot från kund som bygger på forskning och beprövade erfarenheter. För mer information om detta rekommenderar jag att du kontaktar Försäkringskassan.
  Med vänlig hälsning,
  Berit Hamrén
  Jurist, Enheten för sjukförmåner

  Postadress: Box 202, 101 24 Stockholm
  Besöksadress: Fleminggatan 7
  Telefon: 08-58 00 15 28
  Fax: 08-58 00 15 90
  E-post: berit.hamren@inspsf.se
  Webbplats: http://www.inspsf.se

  Från: Stefan Axelsson [mailto:Axelsson511@hotmail.com]
  Skickat: den 26 april 2018 09:47
  Till: Registrator
  Ämne: Självmord och utförsäkring från Försäkringskassan

  Hej,
  Det cirkulerar rykten om att det kan vara ett flertal per år som inte ser någon annan utväg än att avluta sina liv när deras tillvaro och liv raserats av indragen sjukpenning av FK . Om dessa rykten är sanna borde ju åtgärder vidtas skyndsamt, om de inte är sanna bör fakta komma fram som visar att ryktena är falska.
  Vet Ni något om detta eller har möjlighet och intresse av att undersöka närmre?
  Med vänlig hälsning, Stefan

  Gillad av 3 personer

 34. Stefan Axelsson

  Politiker och makthavare, använd Er makt, kraft och energi till vad som kan få sjuka att bi friska istället för att bryta ner dom genom destruktiva utförsäkringar.
  Vad jag skulle vilja se av ansvariga politiker som bryr sig:
  1.
  Se till at Strandhäll ger alla utsparkade tillbaka sin ersättning och det retroaktivt tillsammans med ett rejält skadestånd för den misshandel de utsatts för av henne & FK. Framför allt ett stort skadestånd till alla anhöriga vars närstående inte klarat av att leva vidare p.g.a. hennes & FK’s misshandel. Då visar Ni att Ni tar problemen på allvar och vill göra något åt det. Detta så snart som möjligt så vi slipper se flera liv gå förlorade p.g.a. dagens socialförsäkringspolitik.
  2.
  Låta läkarna få ägna sin tid till hjälpa sina patienter istället för att krävas på en massa kompletteringar. Då kan de sjuka få snabbare hjälp och fortare komma tillbaka till sina arbeten.
  3.
  Låt läkarna, som träffat och undersökt den sjuke, avgöra vem och hur mycket någon klarar att jobba och om det är möjligt för den sjuke att klara ett annat jobb än det nuvarande, så att det blir rättssäkert.
  4.
  Låt de som anses klara av ett annat jobb än det nuvarande få behålla sjukpenningen medan de är i inskrivna hos AF, det är p.g.a. sjukdom de inte klarar av sitt nuvarande jobb. Det är varken rimligt att A-kassan ska gå till sjuka eller att driva sjuka till hemlöshet och svält.
  5.
  Hur kan man minska oskicket med att många läkares ohämmade och ogenomtänkta massutskrivningar av psykofarmaka (82% av de svarande i en grupp hade fått) och skicka ”alla” till psykiatrin med årslånga väntetider? Hur mycket försenar det adekvata prover/undersökningar och korrekta åtgärder för att hjälpa patienter? Hur mycket ökar det antalet sjukdagar (för 75% av de svarande i en grupp hade det inneburit förseningar på mer än 3 år, ja upp till 14 år)? Hur mycket belastar det psykiatrin i ”onödan”? När det gäller psykofarmaka och skicka patienter till psykiatrin verkar det inte finnas några krav på evidensbaserad behandling. När läkare skriver ut psykofarmaka eller skickar patienter till psykiatrin ska det inte bara vara ett sätt att vinna tid och bli av med den besvärlige patienten, utan läkarna borde vara tvingade att samtidigt ta adekvata prover och utföra ordentliga undersökningar för att förkorta patienternas väntande och lidande. Detta skulle även minska sjuktalet på ett effektivt och meningsfullt sätt. Idag är flera tusen oförmögna att klara ett arbete i mer än 1000 dagar p.g.a. fördröjda provtagningar/undersökningar/behandlingar.
  Det är idag många patientgrupper som drabbas av försenade/uteblivna provtagningar/behandlingar p.g.a. många läkares blinda tro på att ”allt” beror på psykiska orsaker, hypotyreos, cancer, addisonsjuka, nackskador bara för att nämna några. Idag är flera tusen oförmögna att klara ett arbete i mer än 1000 dagar p.g.a. fördröjda provtagningar/undersökningar/behandlingar.
  6.
  Med en förändrad mentalitet bland många av läkarna inom primärvården tror jag man har mycket att vinna på ett enkelt sätt.
  Det finns många bra och engagerade läkare som är motiverade och har en god analytisk förmåga men tyvärr långtifrån alla läkare som besitter dessa för en läkare nödvändiga egenskaper.
  Hur kan man öka vissa läkares yrkesstolthet, viljan att hitta och lösa en patients problem så effektivt som möjligt och känna stolthet att lösa problem som inte är uppenbara? Det känns som alltför många läkare hellre åtar sig enkla snabblösta problem istället för att lägga tid på något som är svårt.
  Det finns bra generella kurser i ”analytisk felsökning” för reparatörer inom olika områden som borde vara obligatoriska på läkarlinjer, där reparatörer på människokroppen utbildas. Man kommer långt på produktkunskap men mycket längre om man även har sunt förnuft och en analytisk förmåga.
  Ja, är människan är mer komplex än maskiner, därför tycker jag att det är ännu mer viktigt med en god ”felsökningsförmåga ”inom vården, förstå patienten och dennes problem. Det är också därför jag tycker att bemötandet är viktigt, vi är många som fått höra kommentarer från vården som skulle ha gjort att jag åkt ut med huvudet före från både kund och arbetsgivare om jag uttryckt liknande till någon kund.
  7.
  Utökade och förbättrade tester vid antagningen till läkarutbildningen.
  Testa sökandes förmåga till logiskt tänkande lösa logiska problem, har ett sunt förnuft, kunna skilja på vad som är orsak och verkan.
  Testa sökandes förmåga att lyssna, förstå och ta till sej av vad framtida patienter säger. Rollspel?
  Avslöja orsaken till att personen söker för att säkerställa att personen sökt för att hjälpa framtida patienter och att det inte är för lönen, makten och statusen personen söker.
  Bästa betyg säger inte att man är den mest lämpliga att bli läkare, personliga egenskaper kan vara mer avgörande.

  Summering: Politiker och makthavare, använd Er makt, kraft och energi till vad som kan få sjuka att bi friska istället för att bryta ner dom genom destruktiva utförsäkringar. Det skulle ALLA vinna på.

  Hur sann är denna beskrivning av svensk sjukvård? Titta på Roberts film.
  https://www.svensktnaringsliv.se/fragor/vinst-i-valfarden/svenskarna-far-lite-vard-for-skattepengarna_707989.html

  Några exempel som beskriver dagens problem med överutskrivningar av psykofarmaka, onödigt människligt lidande, onödig sjukfrånvaro och sjukskrivningar:

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/lakare-okunskap-om-nackskador-i-sverige

  https://www.expressen.se/kultur/hatar-alla-lakare-som-sa-att-jag-var-helt-frisk/

  https://www.expressen.se/kvallsposten/linda-38-man-tog-mig-inte-pa-allvar/

  https://www.dn.se/sthlm/cancersjuk-fick-antidepressiva-medel/

  http://www.kvinnorshälsa.se/halsa-xazpp/hypotyreos-en-dold-folksjukdom

  Länkar till refererade undersökningar, för ta del krävs medlemskap i Facebook-gruppen ”Databas ME/CFS”:

  https://www.facebook.com/groups/423779267779676/permalink/972681536222777/?comment_id=973247272832870&notif_id=1518641219498501&notif_t=group_comment&ref=notif

  https://www.facebook.com/groups/423779267779676/permalink/1000395490118048/?comment_id=1000466340110963&notif_id=1522857493911372&notif_t=group_comment&ref=notif

  Gillad av 2 personer

 35. Stefan Axelsson

  Grattis Annika Strandhäll,
  Ännu ett fall där Du lyckats i vad som verkar vara Ditt uppsåt. Förstår att Du är nöjd och belåten, denne man belastar aldrig mer sjukpenningtalen eller arbetslöshetsstatistiken, Ni behöver heller aldrig betala ut den pension han betalat in.
  Jag kan inte annat än se Dej som personligt skyldig för överlagt mord på denne man genom planlagd och hänsynslös psykisk misshandel.
  Likaså ser jag alla andra politiker, myndighetspersoner och makthavare, inklusive varje journalist som inte tagit upp problematiken, som medskyldiga genom att inte agera.

  Fk hävdade han var arbetsför men han dog av sjukdomen
  Norra Älvsborg
  13 maj 2018
  Han dog för 12 dagar sedan. Försäkringskassan hade med andra ord fel. Han var inte arbetsför. ”En svårt sjuk människa avslutade sitt liv i oro över att klara sig utan den sjukpenning som en ny handläggare på Försäkringskassa drog in”, konstaterar ombudsman Anastasia Johansson på IF Metall Norra Älvsborg

  Försäkringskassan hävdade att han var arbetsför och beslutade att dra in sjukpenningen, men han var så sjuk att han dog.
  Det handlar om en industriarbetare i 60-årsåldern som bodde i Mellerud. På grund av en ryggskada hade han varit helt sjukskriven i ungefär fyra år. Nya läkarintyg var tredje månad styrkte hans hälsotillstånd som med tiden successivt blev sämre.
  – I höstas fick han en ny handläggare på Försäkringskassan, berättar Anastasia Johansson. Tjänstemannen delade inte läkarens uppfattning utan ansåg att vår medlem kunde ta normalt förekommande arbete.
  Mannen begärde omprövning hos Försäkringskassan. Han fick avslag.
  Fick cancer
  I januari åkte han till sjukhus med akuta ryggsmärtor. Undersökningen visade att han förutom ryggskadan hade cancer.
  Försäkringskassans försäkringsmedicinska rådgivare ansåg inte att det fanns ett samband mellan ryggskadan och cancern. En rakt motsatt uppfattning, som talade för ett tydligt samband, lämnades av den specialistläkare som hade undersökt mannen.
  Försäkringskassan valde ändå att gå på den medicinska rådgivarens linje.
  – Resultatet blev att beslutet om indragen sjukpenning stod fast.
  Handläggaren ville inte träffa honom
  Under vintern och våren hjälpte Anastasia Johansson medlemmen med att överklaga Försäkringskassans beslut.
  – Redan i januari kunde varje normalt fungerande människa se att hans kropp inte skulle klara något arbete. Han borde ha fått sjukersättning, alltså det som tidigare kallades sjukpension.
  – Till saken hör definitivt att vare sig Försäkringskassans handläggare eller deras försäkringsmedicinska rådgivare någonsin ville träffa vår medlem – trots att han bad om personliga möten.
  Oroade sig in i det sista
  Överklagan är inte avgjord. Ärendet ska avgöras av förvaltningsdomstolen.
  – Jag kan inte annat än att bli fruktansvärt beklämd, upprörd och oerhörd ledsen över hur Försäkringskassan har hanterat det här fallet. Om de bara hade träffat vår medlem en enda gång, skulle de förstått att han inte hade en möjlighet att arbeta, i synnerhet inte efter att han drabbades av cancer.
  – Han oroade sig ända in i det sista för hur han skulle klara sig utan sjukpenningen. Det känns inte som ett värdigt slut för en människa som arbetat och gjort rätt för sig i hela sitt liv. Han avled den 2 maj.

  https://www.ifmetall.se/aktuellt/nyheter/fran-avdelningarna/norra-alvsborg/2018/maj-2018/fk-hade-fel-han-var-inte-arbetsfor-utan-dog-av-sjukdomen/

  Gillad av 2 personer

 36. Stefan Axelsson

  Hur kan vi påverka våra styrande att konstruktivt fokusera på orsakerna till sjukfrånvaron istället för att lägga energi på att destruktivt dölja symptomen genom att manipulera statistiken?
  Hur mycket kan mänskligt lidande och sjukfrånvaron minskas genom förbättringar och effektiviseringar inom vården?
  Vilka samhällsvinster kan uppnås genom en förbättrad, smartare och effektivare vård? Vilken potential finns det?

  Gillad av 1 person

 37. Karin A

  Det fanns en tid när socialdemokrati stod för solidaritet. Nu fiskar de istället röster i grumliga vatten och sviker sina egna värderingar. Jag tror inte de förstår hur mycket de förlorar på att låta Försäkringskassan gå bärsärk bland svårt sjuka och dem som behöver assistans. Alliansen startade nedmonteringen av trygghetssystemen och den nuvarande regeringen slutförde jobbet. Sjuka, anhöriga, drabbade familjer och vänner – alla ska vi rösta i höst. Annika Strandhäll – gör om och gör rätt, även om det snart är i tolfte timmen. Varför sparka en myndighetschef om missförhållandena bara fortsätter? Under tiden går människor under här ute.

  Gillad av 3 personer

  • ajader

   Håller med!
   Det hjälper inte att sparka en myndighetschef när arbetssättet fortsätter och styrs upp av mellancheferna.
   Det är definitivt fler som behöver få sparken!
   Sen behöver nya direktiv tas fram och implementeras neråt i leden på alla kontor i hela Sverige.

   Gillad av 1 person

 38. Catarina Kuschel

  Oftare rätt till sjukpenning med kvinnlig domare i StockholmArbetsvärldens granskning visar att manliga och kvinnliga domare dömer olika i sjukpenningärenden vid Förvaltningsrätten i Stockholm. Foto: Simon Markusson
  Oftare rätt till sjukpenning med kvinnlig domare i Stockholm
  Sjukförsäkringen En granskning som Arbetsvärlden gjort visar att det är fyra gånger så stor chans att få rätt med en kvinnlig domare när mål om sjukpenning döms i Förvaltningsrätten i Stockholm. – Känns för mig helt främmande, säger Håkan Åberg, chefsrådman på förvaltningsrätten.
  GRANSKNING MIKAEL LUNDH, INTERVJUER SIMON MARKUSSON 17 MAJ 2018
  Resultatet är tydligt. Kvinnliga domare bifaller överklaganden i 16 procent av domarna till fördel för den som fått avslag vid försäkringskassan, medan manliga domare enbart ändrar i 4 procent av fallen. Möjligheten att få Försäkringskassans beslut ändrat är alltså fyra gånger så stor om man får en kvinnlig domare i stället för en manlig.

  SÅ GJORDES GRANSKNINGEN

  Granskningen består av beställningar av de 230 senaste domarna fram till och med 13 sept 2017 från Förvaltningsrätten i Stockholm gällande överklagade beslut fattade av försäkringskassan på området sjukpenning. Gäller Målgrupp/Måltyp 38/03 i målsystemet. Målen fördelas vanligtvis slumpmässigt bland domarna enligt speciell instruktion.

  Förvaltningsrätten kunde inte urskilja de mål som kommit till fel domstol och överförts till rätt domstol samt andra mål som avgjorts av andra skäl utan prövning i sak. Det fanns också sambandsmål, d v s domar som innehöll flera mål från samma klagande.

  Till slut har 216 mål som avgjorts i sak analyserats med avgöranden fram till och med 13 sept 2017. Det är samtliga mål inkomna från 1 juli 2016. 163 mål har avgjorts av kvinnliga domare och 53 mål av manliga domare. Vid användning av Chi2-test är skillnaden fastställd på 95-procentsnivå.

  Av de 216 stycken domarna i Arbetsvärldens granskning från Stockholm finns ingen dom där de tre nämndemännen har röstat ner den enda juristdomaren. Könen på nämndemännen eller de jurister som föredragit målen har inte beaktats vid granskningen.

  + EXPANDERA
  I genomsnitt ändras i 13 procent av målen. Skillnaden i ändringsfrekvens mellan kvinnliga och manliga domare är säkerställd statistiskt till 95 procent-nivå. Det är alltså 95 procent säkert att resultatet inte är slumpmässigt.

  Nyhetsprogrammet Ekot vid Sveriges Radio rapporterade också på tisdagen om att en persons chanser att få rätt till sjukpenning beror på vilken domare som dömer i ärendet. Vissa domare ställer för höga beviskrav menar jurister på landets fyra kammarrätter.

  En rättsosäkerhet precis som de regionala skillnaderna som vi tidigare sett
  Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har tillsynsuppdraget för att se till att sjukförsäkringen är rättssäker och fann i en granskning från 2014 stora regionala skillnader i hur landets tolv förvaltningsrätter dömer i sjukpenningärenden. De här regionala skillnaderna kunde dock inte förklaras med klagandens kön, ålder, civilstånd, om denne är utrikesfödd, utbildningsnivå, branschtillhörighet, yrke eller sjukskrivningshistorik.

  Däremot har ISF inte tidigare tittat på om domarnas kön kan ha inverkan på utfallen.

  Catarina Eklundh Ahlgren, ISF. Foto: Johan Marklund
  – Om det finns skillnader i hur manliga och kvinnliga domare dömer så utgör det ett rättssäkerhetsproblem precis som de regionala skillnaderna som vi tidigare sett, säger Catarina Eklundh Ahlgren, tf generaldirektör på Inspektionen för socialförsäkringen till Arbetsvärlden.

  Hon var också en av författarna till myndighetens granskning från 2014 och utesluter inte att man i framtiden kan komma att inkludera domarnas kön som en parameter.

  – Det är definitivt någonting som kan bli aktuellt för oss att titta närmare på om vi gör en uppföljning av vår granskning av förvaltningsrätterna, säger Catarina Eklundh Ahlgren.

  Robert Sjunnebo.
  Robert Sjunnebo, enhetschef Försäkringsrätt på LO-TCO rättsskydd, berättar för Arbetsvärlden att han inte tidigare reflekterat över om det finns könsmönster i domarna. I stället har han varit fokuserade på svårigheten att över huvud taget få sjukpenning beviljad efter 180 dagar.

  LO-TCO rättsskydd är Sveriges största juridiska byrå för arbetsrätt och socialförsäkringsrätt.

  – Det jag kan säga är att med det regelverket vi har i dag så ökar riskerna för att bedömningarna skiljer sig kraftigt åt mellan olika domare eftersom bedömningsutrymmet är så stort, säger Robert Sjunnebo till Arbetsvärlden.

  Andel ändringsbeslut i %
  Ändringsfrekvens vidöverklagandensjukpenning Stockholmsförvaltningsrätt
  Kvinnlig klagande, kvinnlig domare
  Manlig klagande, kvinnlig domare
  Kvinnlig klagande, manlig domare
  Manlig klagande, manlig domare
  Ändringsfrekvens i %
  0
  10
  2
  4
  6
  8
  12
  14
  16
  1
  3
  5
  7
  9
  11
  13
  15
  17
  0.2
  0.4
  0.6
  0.8
  1.2
  1.4
  1.6
  1.8
  2.2
  2.4
  2.6
  2.8
  3.2
  3.4
  3.6
  3.8
  4.2
  4.4
  4.6
  4.8
  5.2
  5.4
  5.6
  5.8
  6.2
  6.4
  6.6
  6.8
  7.2
  7.4
  7.6
  7.8
  8.2
  8.4
  8.6
  8.8
  9.2
  9.4
  9.6
  9.8
  10.2
  10.4
  10.6
  10.8
  11.2
  11.4
  11.6
  11.8
  12.2
  12.4
  12.6
  12.8
  13.2
  13.4
  13.6
  13.8
  14.2
  14.4
  14.6
  14.8
  15.2
  15.4
  15.6
  15.8
  16.2
  16.4
  16.6
  16.8
  17.2
  17.4
  17.6
  17.8
  0.1
  0.3
  0.5
  0.7
  0.9
  1.1
  1.3
  1.5
  1.7
  1.9
  2.1
  2.3
  2.5
  2.7
  2.9
  3.1
  3.3
  3.5
  3.7
  3.9
  4.1
  4.3
  4.5
  4.7
  4.9
  5.1
  5.3
  5.5
  5.7
  5.9
  6.1
  6.3
  6.5
  6.7
  6.9
  7.1
  7.3
  7.5
  7.7
  7.9
  8.1
  8.3
  8.5
  8.7
  8.9
  9.1
  9.3
  9.5
  9.7
  9.9
  10.1
  10.3
  10.5
  10.7
  10.9
  11.1
  11.3
  11.5
  11.7
  11.9
  12.1
  12.3
  12.5
  12.7
  12.9
  13.1
  13.3
  13.5
  13.7
  13.9
  14.1
  14.3
  14.5
  14.7
  14.9
  15.1
  15.3
  15.5
  15.7
  15.9
  16.1
  16.3
  16.5
  16.7
  16.9
  17.1
  17.3
  17.5
  17.7
  17.9
  Med ändring menas att den enskilde vinner någon fördel i förvaltningsrätten, till exempel att sjukpenning erhålls eller att målet återförvisas till försäkringskassan för ny prövning. Granskningen består av beställningar av de 230 senaste domarna fram till och med 13 sept 2017 från Förvaltningsrätten i Stockholm gällande överklagade beslut fattade av försäkringskassan på området sjukpenning. Till slut har 216 mål som avgjorts i sak analyserats med avgöranden fram till och med 13 sept 2017.
  Kvinnor får oftare nej
  I Arbetsvärldens granskning framkommer systematiska könsskillnader i Förvaltningsrätten i Stockholms avgöranden beroende på vem som överklagar. Kvinnliga domare ändrar i 17 procent av målen där män överklagat, medan manliga domare endast ändrar i 2 procent av målen för kvinnor. Manliga domare ändrar i 8 procent för män och kvinnliga domare i 15 procent för kvinnor (se diagram ovan).

  Håkan Åberg. Foto: Carl Johan Erikson
  Håkan Åberg, chefsrådman på Förvaltningsrätten i Stockholm, är skeptisk till att kvinnliga och manliga domare skulle döma olika när Arbetsvärlden ringer för en kommentar till granskningen.

  – Det här är ingenting som jag känner igen. Att män och kvinnor skulle döma olika känns för mig helt främmande. 200 domar är ett väldigt begränsat antal domar. Det räcker med en målserie omfattandes ett antal mål för att snedvrida statistiken, säger Håkan Åberg till Arbetsvärlden.

  LÄS ÄVEN
  ”Lagen kan behöva förtydligas”

  17 MAJ 2018
  Men även om Arbetsvärlden plockar bort de två sambandsmål, det vill säga målserierna, där utfallen är lika så kvarstår den statistiskt säkerställda skillnaden mellan manliga och kvinnliga domare.

  Att män och kvinnor skulle döma olika känns för mig helt främmande
  En annan svaghet i granskningen som Håkan Åberg menar sig se är det faktum att hänsyn inte tagits till nämndemännens kön. Det är i regel fyra domare – en lagfaren domare, eller juristdomare, och tre nämndemän som dömer i samma mål.

  NEWS
  – Även om det bara är en så kallad lagfaren domare så är nämndemännen också domare och de för en diskussion med varandra, säger Håkan Åberg.

  LÄS ÄVEN
  ”Det går inte att hävda diskriminering”

  17 MAJ 2018
  Nämndemännen har dock ganska litet inflytande i Sveriges rättsväsende. Den juridiska nyhetstjänsten Karnov Nyheter gick år 2012 igenom 6 358 domar och fann att nämndemän i underinstans avgör utgången i strid med juristdomaren i endast 1,13 procent av fallen. Av de 216 stycken domarna i Arbetsvärldens granskning från Stockholm finns heller ingen så kallad nämndemannadom, det vill säga en dom där de tre nämndemännen har röstat ner den enda juristdomaren.

  LÄS ÄVEN
  Dömd efter kön?

  17 MAJ 2018
  Arbetsvärlden har också gjort motsvarande granskning av domar från förvaltningsrätten i Göteborg och Malmö som inte visar statistiskt säkerställda resultat.

  När vi slår ihop domarna från Göteborg, Malmö och Stockholm finns vissa könsstrukturella trender där vissa är generösare än andra, men skillnaderna är inte statistiskt säkerställda. Arbetsvärldens granskning faller alltså väl in i det mönster som Inspektionen för socialförsäkringen pekar på som visar på stora regionala skillnader mellan förvaltningsrätterna.

  DELA (211)TWEETA (39)DELA
  GRANSKNING MIKAEL LUNDH, INTERVJUER SIMON MARKUSSON 17 MAJ 2018

  Gilla

 39. affabro

  Otroligt bra kommentarer här ovan – Stefan Axelsson stack ut med hänvisning till länkar och även punkter till ändrad struktur och förslag till ett annat handhavande av sjukskrivningsärenden – detta kan inte bli tydligare.

  Samt du Mats Lindström ställer nu av nödvändighet allt på sin spets.
  Du blir en talisman för Claudia, men du har även förmågan att belysa hur fel allt går till i bedömningarna av de sjuka.
  Även de strukturella felen blir belysta, likväl som läkarnas beskurna och begränsade möjligheter att hjälpa sina patienter.
  Det har blivit ett politikerstyre i Sverige, som helt har undergrävt individens rättigheter i staten.
  Måtte fallet Claudia Orosco Lindström bli en ögonöppnare för samhället, så att vi alla tillsammans kan se den stora elefanten i rummet.

  Gilla

 40. Marie

  Den sittande regeringen har en tyglig agenda, att rensa ut sjuka och funktionsnedsatta.
  Och man har lyckats 116 personer per dag utförsäkras nu och 80% får avslag på LSS.
  Det är många många flera än under alliansen, av en socialdemokratisk regering skrämande!!!
  Lita inte på vad Annika Strandhäll säger 4 månader innan valet.Hon har hafr 4 år på sig att förbättra sjukförsäkringen men nu har det havererat totalt. Jag är själv svårt ME sjuk och utförsäkras tyvärr så har inte heller min jurist mycket hopp kvar, få nu förvaltningrätten går nu på FKs linje i dom flesta fall.

  Gilla

 41. Ingela S

  Jag blev utförsäkrad i november 2017.

  Läkare på vc uttalar sig om att jag förmodligen aldrig konmer att bli bättre, med en funktionsnivå mellan 50~75%. Han påstod att jag skulle acceptera det, men att han ej längre var villig att förlänga deltidssjukskrivning.

  ”Du kommer ändå aldrig att bli bättre” sa han

  Och därmed lämnade han mig åt mitt öde. Jag är bara en i mängdem, men om jag hade haft 0 funktionsnivå, hade han inte heller brytt sig.

  Var kommer innebörden LÄKare in i yrkestiteln ?

  Somliga lär ha missuppfattat sin roll, likaså Försäkringskassan som numera bör kallas Utförsäkringskassan

  Tack för ordet

  Gillad av 2 personer

  • Ologisk och direkt dum läkare.
   Det styrker tesen att det räcker med gott minne och pluggande för att få titeln.
   Precis som inom advokatområdet.
   Bytte du hälsocentral?

   Gilla

 42. Charlotte söderlund

  Känns som en Kafkaroman! Man har gjort det så svårt i vårt samhälle att få stöd så det vore nästan bättre och på något sätt säg att det är privat hela skiten. Varför betala in till något som sen inte finns!? Tycker ju det är så på flera olika områden ex stöd för funktionsnedsatta. Det finns stöd men det är påväg att utarmas. Lika för alla principen oavsett hur sjuk du är! Den som kostar har inget och säg till om. Alltså är vi inte lika inför lagen. Tycker det visar på ett stort förakt för människors svaghet! Jag vill hellre veta vad som gäller! Det krävs en uppskärning av lagen och likhet inför den!

  Gillad av 2 personer

 43. Joe Brandt

  Det är onda krafter som råder inom svensk sjukvård!!!

  Gilla

  • Inte bara där. Och ibland ör det bra inom vården.
   Ondska och subjektivitet råder inom mångs myndigheter, allra mest inom rättsväsendet och rättsvårdande instanser.
   Sverige var och är fascistiskt långt innan SD stack fram trynet.
   Värst under nazitiden för 100 år sedan då s och bf gick i brächen för rashygienen. Sedan levde nazismen längre här än i Tyskland. Numera slingrar den sig tillbaka.
   Bland världens sämsta land med många självmord.

   Gilla

 44. Ammie

  Fruktansvärt är ett milt uttryck. För 3 å sedan sa jag att vi kommer att få en suicidepidemi .. kvinnor som är svårt sjuka och som jobbat inom människovårdande yrken kommer att drabbas när man inte får sjukpenning eller sjukersättning …och nu är vi där ..varje vecka kan vi läsa om det i media. Har jobbat inom psykiatrin i 37 år och kämpat för att fånga upp och stötta människor så suicid undviks ..ofta framgångsrikt . Förstår inte vad som händer i vårt samhälle hur ska vi vända skutan rätt igen ?
  det är skamligt att våra inbetalda pengar under många år stjäls ..av politiker och tjänstemän som skor sig på vår bekostnad istället för på att försöka få människor att må bra och orka jobba ,leva och känna delaktighet i samhället istället för utanförskap .
  Fk bör bli mer flexibelt och lita på läkare och mig som sjuk ..att jag vet om och när jag klarar jobb …själv hade jag nog varit i jobb än om jag inte 2009 tvingats gå tillbaks alldeles för tidigt i jobb efter en mc olycka ..jobbade med kryckor inom missbruksvården , haltade och fick liksom slänga fram benet ..vilket överbelastade andra benet ,ryggen och höfter o knän ..numer har jag artros i dessa och sitter i rullstol i perioder.

  Gillad av 1 person

 45. Gazzo

  Så sorgligt att dag efter dag läsa om Claudia och alla andra sjuka personer som inte får hjälp av svensk sjukvård och dessutom blir övergivna av landet när de trots sjukdom nekas ersättning trots att de betalat skatt under ett arbetsliv.

  Min anhörige hade tur. Ifrågasättandet av sjukdomen kom när alliansen startade sitt drev mot sjuka. Min anhörige var en av de första inom Västra Götaland som skulle utredas och skickades till en utredningsklinik där man utredde patienterna under tre veckor. Det konstaterades av kliniken att arbetsförmågan var noll och förväntades vara sådan under resten av livet. Fruktansvärt att läsa dokumenten från kliniken som berättade om tillståndet och slutsatsen av arbetsförmågan. Diagnos sedan tidigare var ME.

  Utlåtandet hade en positiv följd. Det beslutades om sjukpension. Otroligt jobbigt för en person som inte fyllt trettio att acceptera ett sådant beslut. Idag är vi glada för att det åtminstone garanterar en försörjning även om Sjukpensionen är strax över socialbidragsnormen. Då inkomsten är otroligt låg behövs anhöriga för att hjälpa till att inhandla mediciner och kosttillskott. De som inte har anhöriga som kan hjälpa till är i ett fruktansvärt läge i dagens Sverige.

  Alla partier verkar sparka på de som redan ligger. Alliansen startade drevet och socialdemokraterna kör på i samma stil. Numera vet vi att det inte behövs en utredning på tre veckor i socialdemokraternas Sverige. Nu är det en enskild försäkringstjänsteman som beslutar över huvudet på sjukvården och behandlande läkare om man får ta del av sjukförsäkring eller sjukpension.

  Gillad av 1 person

 46. Alexandra Eriksson

  Kort och gott så skulle alla som är icke arbetsföra offra nästan vad som helst för att kunna bli det. Man vill inte vara sjuk och ha ont. Man vill tillhöra gemenskaper -ha ett liv. Man kan inte ta semester eller helg från sin sjukdom. Man vet inte vad det innebär förrän man själv drabbas. Själv var jag lyckligt ovetande i 40 år.

  Gillad av 1 person

 47. Anette Sätherberg

  Det är ovärdigt att behandla sjuka människor på detta viset. Min son och min yngsta dotter är sjuka, borrelian har de fått bukt med, hoppas jag….men de är fortfarande sjuka och jag är säker på att de har ME. Jag vet inte ens hur de ska få diagnosen, finns väl inga tider någonstans och dessutom har de noll ekonomi. Deras pappa och jag får stötta med pengar och det är inte lätt för dem att ständigt be om pengar och det tär ju på ekonomin. Det känns väldigt hopplöst när deras pappa dessutom inte kan jobba mer än 75% på grund av att han har ME. Jag har ingen förhoppning om att de ska få något från FK tyvärr. Hur länge ska vi orka… alla sjuka och anhöriga drar ett alldeles för tungt lass. Önskar er alla en bättre värld och jag ska göra vad jag kan för att få politikerna att jobba med detta. Jag är själv politiker och tänker ta kontakt med de jag känner än en gång….suck!

  Gillad av 1 person

 48. Stefan Axelsson

  Stefan Löfven,
  Såg https://www.socialdemokraterna.se/engagera-dig/kampanj/sjukforsakringen/, det väckte följande tankar:
  ”Sjukförsäkringen – Socialdemokraterna
  http://www.socialdemokraterna.se
  Moderaterna vill återinföra en bortre tidsgräns i sjukförsäkringen och automatiskt skicka sjuka till Arbetsförmedlingen efter 2,5 år, vilket skulle drabba över 30.000 människor. Det kommer vi socialdemokrater aldrig gå med på. Trygga skyddsnät är en grundbult i den svenska modellen. Håller du med? Ta ställning för ett tryggare Sverige!”

  Snacka om att ”kasta sten när man sitter i glashus”, det är ju både ”straffspark” och ”självmål”… när nuvarande stupstock är satt till 6 månader och drabbade 43.000 under 2017.
  Man kan väl inte säga annat än att det blivit sämre och värre de tre senaste åren? Mellan åren 2014 och 2016 tredubblades andelen sjukskrivna kvinnor och mer än fördubblades andelen sjukskrivna män som fick sin sjukpenning indragen. År 2016 var det 22.000 sjukskrivna personer som fick sin sjukpenning indragen, 43 000 nekades ersättning från Försäkringskassan under 2017.Hur många är det idag som får sjukpenning efter 180 dagar.? Hur många är det som hittills inte sett någon annan väg än att avsluta sina liv när de blivit utförsäkrade? För Strandhäll verkar tyvärr ett ”sjuktal” under 9,0 vara mer värdefullt än de människoliv som går till spillo på grund av hennes agerande. För mej ger hon uttrycket ”kliva över lik för att uppnå sina mål” ett ansikte. En regering som kallar sig feministisk och sparkar extra hårt och brutalt på kvinnor.
  Inte för att jag gillar något av alternativen men (M) är väl överlyckliga över denna gratisreklam, stupstock efter 6 månader och 43.000 nekade sjukpenning, jämfört med 2,5 år och 30.000 drabbade.
  Det känns absolut inte tryggt med dagens regering, det känns tryckt och förtryckt. Vilken regering vill jobba en trygg sjukförsäkring, inte bara i vackra ord som inte hålls utan genom konkreta åtgärder? Trots förslag har jag mötts av total tystnad från alla partier och journalister, alla som är tysta och likgiltiga eller bara kommer med tomma ord anser jag är med skyldiga till att skapa död, tragedier, hemlöshet, svält, fattigdom och misär som är resultatet av dagens utförsäkringar.
  Jag vill se ett parti som konkret förbättrar vården istället för att skapa död, tragedier, hemlöshet, svält, fattigdom och misär som är resultatet av dagens utförsäkringar.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: