Försäkringskassan anser att min fru kan arbeta

AB
Källa

Jag har inte varit så aktiv när det gäller att läsa och skriva om studier, ME och andra differentialdiagnoser på ett tag. Vi åkte på en knockout av Försäkringskassan för ett tag sedan. Det har påverkat min fru väldigt mycket och självklart även mig.

Idag kan ni ta del av min frus syn på det hela i Aftonbladet. Skriv gärna vad du anser. Jag vet att många av er är ännu värre drabbade. I synnerhet när man är ensamstående och kanske även har småbarn.

Jag vädjar till både Försäkringskassan men även de politiker som styr. Gör något nu – Invänta inte en massa utredningar. Det som pågår är direkt felaktigt! Är man sjuk ska man ha ersättning. 9.0-målet måste tas bort! Om man ska minska antalet sjukdagar måste sjukvården och forskningen istället satsas på!

Ta del av artikeln här

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Annelie Stomberg

  Samma här. Sjukskriven minst 50% sedan 2002. I december skedde ett mirakel- över en natt var jag 100% arbetsför och därmed utförsäkrad….

  Gillad av 1 person

 2. Pia Jokinen

  Först och främst vill jag Tack Claudia som ställde upp på denna intervju, som ”kostar” massor för henne. Hon får betala med värk och energilöshet kanske i flera dagar.
  Fattar inte att FK kan sparka på oss som redan ligger. Om sjuktalet ska ner så måste man börja på arbetsplatserna. Se till att folk har rn dräglig miljö och inte behöver stressa sönder sig och arbeta oergonomiskt pga tids press.
  Vi med ME/ CFS vill inget hellre än att få vårat liv tillbaka- men det GÅR inte!
  Hoppas de snart inom sjukvården kan få fram objektiva fynd så vi blir trodda.

  Gillad av 1 person

 3. Rosemary Uppgård

  Gör alla handläggare på F-kassan personligt ansvariga för fel de begår i tjänsten. O även de läkare de hänvisar till. Detta har blivit absurd Man skäms över Sverige idag.

  Gillad av 3 personer

 4. Kajsa

  Stort tack Claudia, Mats och Aftonbladet för denna artikel!

  Jag blev av med min sjukpenning 2015 av FK i Varberg och handläggaren jag aldrig träffat skrev i beslutet att jag ”var arbetsför i varierande arbete” dvs tväremot alla utredningar som är gjorda. Handläggaren åkte på semester när beslutet togs och gick ej att nå när AF försökte.

  AF ansåg mig alltför sjuk och de skrev in mig som icke arbetsför (mot min vilja då jag ville rädda SGIn) och jag förlorade därefter min SGI.

  Med 0 kr i SGI kan man aldrig bli sjukskriven igen. Här satte FK och AF mig mig mellan stolarna.

  Min läkare rekommenderade sjukersättning och vi har nu sök sjukersättning under 3 års tid hos FK sjukersättning i Göteborg. De beviljar inte sjukersättning trots att AF liksom min läkare anger att jag inte är arbetsför och AF har skrivit ut mig från AF av samma anledning.

  Jag har sökt rehabiliteringshjälp från FK för att försöka få till ett samarbete/lösning men fått nej då FK anser jag är frisk/arbetsför.

  I och med FKs beslut och stressen över allt detta har jag fått försämringar som riskerar att bli kvarstående. Stressen ökar för varje gång jag får ett negativt beslut och jag blir sämre. Hur många år ska detta få hålla på?

  Förvaltningsrätten (där en nämndeman från S var skiljaktig) ansåg två nämndemän (från S och L) att jag med ME/CFS kan rehabiliteras och om jag undviker stress kan jag arbeta. Hur ska jag kunna undvika stress när jag inte ens har en stabil bas med en inkomst att utgå ifrån?
  Det finns ingen fungerande rehabilitering för människor med ME (än) så de hänvisar till fantasier i en drömvärld som tyvärr inte finns.

  Jag har haft 0 kr i inkomst i 3 år nu och min man försörjer mig och våra barn. Hur tänker man att jag skulle kunna bli mindre stressad av att leva utanför alla trygghetssystem utan inkomst? Det tar ca ytterligare ett år innan mitt nästa fall kommer upp i Förvaltningsrätten. Min man betalar juristen med…

  På 3 år har vi ansökt fem gånger om sjukersättning och fått nej lika många gånger.

  När man väl hamnat mellan stolarna mellan FK och AF verkar de omöjligt att få hjälp någonstans för ingen myndighet tar ansvar och FK och AF samarbetar inte överhuvudtaget.

  Gillad av 1 person

 5. Annsofie

  Är 100 % sjukskriven med 0 kr i sjukpenning sen november 2017. Fk anser att jag kan jobba 100% med ett vanligt förekommande arbete medans läkarna inte ser mig kunna jobba alls utan bör ha pension. Varit sjuk i 4,5 år nu. Hafe lunnat vara friskare om inte jag tvingats försöka pressa mig till arbete. Blivit helt utmattad pga detta. Min hjärna vill mer än min kropp som skriker nej… usch och fy för empatilösa maktmänniskor.

  Gillad av 1 person

 6. Carina Larsson

  Det måste ske en förändring nu för oss alla ME sjuka. Tack Aftonbladet för att ni uppmärksammar denna jävulska sjukdom. Tack Claudia, jag vet hur det tar på dina få krafter du har😔.

  Gillad av 1 person

 7. Anette

  Tack för att ni ställer upp och sprider kunskap. 💚

  Gillad av 1 person

 8. Per-Arne Öckerman

  ”Sjukdomar som inte finns” (ME, elöverkänslighet) finns för vetenskapen, men inte för Försäkringskassan. Det är fullständigt obegripligt, att Försäkringskassankan varar så cynisk i sina bedömningar. För dom kan väl inte vara okunniga?

  Per-Arne Öckerman
  Professor/överläkare i klinisk kemi. Emeritus.

  Gillad av 1 person

 9. maggan

  Så som Claudia och andra sjuka behandlas idag är inte värdigt i ett välfärdssamhälle!! Man kan inte straffa bort sjukdomar, kunde man det skulle inga läkare behövas. Ge oss svenskar människovärdet tillbaka och acceptera att försäkringskassan inte gör människor friska på något magiskt sätt genom att neka dem ersättning. Ge Claudia och alla andra den ersättning de enligt lagen har rätt till!

  Gillad av 1 person

 10. Heide

  Bedrövligt! FK ger löneökning för att utförsäkra människor!
  Hur kan detta få pågå ? Tack för din insats Claudia !

  Gillad av 1 person

 11. Linda

  Tack Claudia och Aftonbladet som lyfter fram hur svårt sjuka människor idag behandlas av vår Socialminister Annika Strandhäll, Cecilia Udin mfl. Det är så ovärdigt för så många, tusen tals som blir kallade fuskare av vår egen regering, för tydligen finns det inte ett enda läkarintyg som har någon betydelse längre, inte ens specialist läkare vet något, inte ens utredningar som Tmu:er står för något längre. Moderaterna hade den så kallade ”stupstocken”, men nu är det 4 gånger fler som ställs på bar backe. Ska detta kallas humant, är det så vi ska ”ställa” upp på varandra, för det finns tydligen inga som är sjuka längre. Det enda det pratas om är hur fler ska komma tillbaka till arbete, men tyvärr finns det sjukdomar som gör detta totalt omöjligt! De FMR läkare som sitter som bödlar och nekar människor den hjälp, enligt alla regler som finns som FK ska följa, följs inte.
  Det har varit så många artiklar om hur FKs handläggare jobbar med provision på att avslå sjukpenning och sjukersättning. Varför händer inget!? Varför får detta fortsätta, det måste vara olagligt att vårt rättssäkerhet sätts ur spel som det gör. Från en annan med ME som också kämpar och blivit utförsäkrad.

  Gillad av 1 person

 12. Stefan Larsson

  Lider också av ME/CFS, nekad sjukpenning sen 10 månader.
  Försäkringskassan läser inte alla papper jag skickar in, för nästkommande brev jag får från dem så frågar de om sådana saker jag redan svarat dem i brevet innan 😥😡
  De sågar proffsiga intyg från Gottfrieskliniken jäms med fotknölarna, och mina läkare säger att vad de än skriver så är det inte nog för FK !!!

  Gillad av 1 person

  • Jag känner igen fenomenet. Jag arbetar på att försäkringskassans ska granskas. Det verkar vara något med deras kultur.

   Tjänstemän vid andra statliga myndigheter måste ha telefontid, svara på mail osv. Handläggarna på FK smusslar och gör sig oanträffbara. Det finns många exempel på att det saknas logik när det gäller frågor de ställer eller påståenden de kommer med.

   Just det du poängterar har jag sett exempel på. Det är tyvärr vanligt.

   Gilla

 13. Jan Wicklund

  En läkare inom allmänvården som sjukskriver en patient utan att någonsin träffat hen blir med största sannolikhet snabbt ifrågasatt och berövad sin legitimation. Hur är det då rimligt att försäkringskassans läkare kan sitta och besluta att en patient är fullt arbetsför utan att ha haft ett samtal eller möte med patienten trots att ett flertal läkare som undersökt patienten intygat att hen är för sjuk för att kunna arbeta. Här borde samma gälla: läkaren bör fråntas både legitimation och rätten att göra bedömningar om arbetsförmåga. Likhet inför lagen tack!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: