Försäkringskassan och ME

sture tv
Sture Eklund gästbloggar – Bildkälla

Stures egna ord
Mats frågade om jag var intresserad av att skriva några rader kring ME och Försäkringskassan, vilket är ett område som drabbar många människor dubbelt upp. Jag är en av de drabbade och trots att några av mina berättelser från vardagen nått ut via media så finns mycket mer att berätta.

Ni som läser på denna blogg har både en och två gånger läst om behovet av att hitta biomarkörer och så kallade objektiva fynd för sjukdomen ME. Att det vore tacksamt att kunna ställa diagnos bara genom att ta ett blodprov är förstås lätt att förstå, men vad är egentligen konsekvenserna av nuläget, där sådana biomarkörer ofta saknas? Har det egentligen så stor betydelse, diagnos kan ju ställas ändå – gentemot Kanadakriterierna?

I några olika inlägg tänker jag försöka visa på en sida av verkligheten jag inte trodde fanns för några år sedan. Till största delen av egna erfarenheter, men ofta också bekräftat av andra med likvärdiga sådana, vilket visar att det inte bara är misstag i arbetet, utan att det verkar röra sig om någon form av systemfel. Och så allvarliga sådana att den sjuke och utsatte (med familj) ofta hamnar orimligt i kläm. Mellan en vård som ofta saknar kompetens och kunskap om ME samt Försäkringskassan som ofta ställer så orimliga beviskrav att den drabbade blir utelämnad till att kämpa i domstolar för sin rätt till sjukförsäkringen.

I domstolen måste den sjuke ofta själv finansiera sitt stöd av jurist. Försäkringskassan har en stab av jurister och så kallade processförare som kämpar emot den försäkrades rätt till ersättning. Jämlikheten är obefintlig. Själv ”vann” jag nyligen mot Försäkringskassan i Förvaltningsrätten i Umeå. De valde att inte försöka överklaga domen, och då borde väl allt vara lugnt, snart två års kamp borde vara över och rätten till ersättning klarlagd tills vidare? Ja, enligt alla, utom Försäkringskassan, som har meddelat att de vill fortsätta att avslå i nu aktuellt ärende. Där de hänvisar till samma motiveringar som tidigare, utan att ta hänsyn till att det är identiskt underlag som Förvaltningsrätten redan dömt i.

stures

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. ajader

  Va?! Fortsätter dom att krångla?
  Men alltså jag förstår inte, vad tror dom har förändrats? Det handlar ju om samma människa. Samma sjukdom. Samma begränsningar. Samma bristande arbetsförmåga.
  Har dom inget annat att göra än att bråka med sjuka människor? Det är ju på allvar något riktigt galet med hur dom arbetar på försäkringskassan!

  Gillad av 4 personer

 2. Kristina

  Det är bedrövligt. Snacka om rättsosäkert system. Människor som är friska kan nog inte i sin vildaste fantasi tro att det är så illa ställt med sjukförsäkringen som det faktiskt är.

  Gillad av 3 personer

 3. Anni

  Måste inte Försäkringskassan lyda utslaget i domstolen? Det här låter verkligen helt galet… Vad gör man i ett sånt läge? Stämningsansökan? EU-domstolen? Kontaktar Försäkringskassans nya chef eller ngn i övergångsregeringen? Kontaktar media? Malou efter 10? Dagstidningar och kvällstidningar?
  Bara det faktum att man ska behöva överklaga i domstol är ju vansinne…..

  Gillad av 2 personer

  • Anni, om det är lagligt eller inte är osäkert.
   De har betalat ut pengarna för de tidsperioder som domarna gäller. Sedan påstår de att saker kan ha ändrats osv till kommande perioder men hur lovligt de agerar, det får vi se.

   Fortsättning följer när kapacitet finns att skriva. Och jag har fortlöpande kontakt med reporter från Norrbottensnytt som gjort det reportage som Mats läkat till och övriga i samma serie.

   Gillad av 1 person

 4. Maria Bergman

  Det är fruktansvärt hur det går till i dagens Sverige med FK som får styra och ställa med människors liv utan att någon gör nåt åt det på Regeringsnivå tex! Jag lider med dig Sture och alla andra som är drabbade av dålig vård och/el problem med Fk!😔😥😡

  Gillad av 1 person

 5. Annika

  Bedrövligt. Skamlöst att sparka nedåt så.

  Gillad av 1 person

 6. Annika, bara för sakens skull är efternamnet Eklund och inte Ekström 🙂

  Vad gäller pengar och ork. Vilka alternativ har jag?
  Jag har inte lagt pengar på jurist utan haft turen att få juridiskt stöd på närmare håll istället som inte kostat pengar.
  Jag har också turen att jag kunnat arbeta halvtid hemifrån och på det sättet fått en viss inkomst. Men när många har haft möjlighet få A-kassa istället för sjukpenning så har jag varit helt utan. Därför att Försäkringskassan har ansett mig fullt arbetsför på nuvarande arbete.

  Jag kan inte lägga mig på rygg och bara ge upp. Det skulle inte bara göra den ekonomiska situationen framtidsmässigt fullständigt ohållbar. Jag skulle aldrig heller kunna se mig själv i spegeln mera.
  Sjukdomen har tagit hälsa och mycket annat ifrån mig, bland annat friheten att kunna röra på mig ordentligt. Jag är ju idag till största delen hemmabunden, kan ta mig ut med permobil och lite så men ändå. För att orka med alla tysta timmar med mig själv som enda sällskap måste jag även fortsättningsvis kunna stå rak i ryggen och stå för rätt och fel.

  Med det sagt har det självfallet inte alltid varit lätt och det är lite av det jag gärna vill dela med mig av. För att belysa hur det fungerar idag och kanske kunna hjälpa någon annan individ.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: