Bjarte Stubhaug är ute och cyklar om sin 4-dagars behandling mot ME

ab.png

Aftonbladet har presenterat en artikel som utgår från att ME går att behandla på fyra dagar (aktuell studie). Fy skäms (!) vill jag påstå. Det är helt orimligt då diagnosen är en av de mest komplexa vi har idag. Det handlar ofta om patienter som lider av postinfektiösa sjukdomar som aldrig blir friska! Det är enbart att söka på ME/CFS i denna blogg, eller fritt på Google så förstår vem som helst att sjukdomen idag inte går att bota!

Detta är enbart ett populistiskt inlägg från en psykiatriker som inkluderar Oxfordkriterierna! För den oinvigde så innebär det absolut INTE ME/CFS enligt de kriterier som idag gäller i Sverige. Här utgår man från Kanadakriterierna. Det är en väsentlig skillnad!

Man kan inte jämföra äpplen och päron. Det är verkligen synd att Aftonbladet, som normalt har rapporterat objektivt kring sjukdomen ME, släpper igenom en sådan här artikel – ogranskat.

Oxfordkriterierna är mycket vida och inkluderar allt ifrån trötthet som inte går att förklara till psykiska sjukdomar. Kanadakriterierna, som Svensk sjukvård utgår från, innebär framförallt att ansträngningsutlöst försämring är ett obligatoriskt symtom.

Den kunskap som idag finns innebär att det idag inte finns någon generell behandling mot ME utifrån Kanadakriterierna. Det känner även de allra flesta insatta till. Även Socialstyrelsen som nyligen gjorde en översiktsstudie i ämnet. De konstaterade att det INTE finns några evidensbaserade behandlingar mot ME så sent som i december 2018.

Open Medicine Foundation kanske är den organisation som kämpar mest för att finna ett botemedel. Inte minst för att den ledande forskaren Ron Davis son Whitney Dafoe är mycket svårt sjuk i ME.
Ronald Davis cares for his 31-year-old son, Whitney Dafoe. Dafoe is seriously ill with ME/CFS. His father, a Stanford University professor, is organizing a study of the disorder.
Bildkälla

Det som Aftonbladet presenterade nu var minst sagt ett spott i ansiktet på alla ME-sjuka i Sverige!

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Gertrud

  Mats, du är helt enkelt fantastisk på att få ihop rätt fakta på enkel svenska som gör det förståeligt för alla! Jag är så oerhört tacksam över din kunskap och driv i denna mycket komplexa fråga.

  Gillad av 1 person

 2. Anna

  Du är grym, så bra!

  Gillad av 1 person

 3. Titti

  Tack Mats!🌹

  Gilla

 4. Ingela S

  Ja , det här är verkligen viktigt att belysa!
  Hur kan en sådan ovetenskaplig och populistisk artikel få släppas fram?

  Den nämnda artikeln skadar än mer än den förmodligen var tänkt att hjälpa ( från den oinsattes sida sett…)

  Annars har Aftonbladet belyst ämnet med bättre respekt å patienters fördel, än så här..

  -Vad gick snett ?

  Gillad av 1 person

 5. Föreningen FSI

  Ja, det är märkligt att ha fokus på denna studie. Tillvägagångssättet påminner starkt om hur den kritiserade Pace-studien bedrevs, dvs med KBT och gradvis ökad träning. Samma argumentation som användes mot den studien kan givetvis i tillämpliga delar användas mot ”4-dagarsstudien”.

  http://fsi-sverige.se/nyheter/ny-analys-av-pace-studien-om-cfs-visar-att-kbt-och-gradvis-okad-traning-get-inte-fungerar/

  Gillad av 1 person

 6. Birgitta

  Går inte utläsa vilken metod det rör sig om. Måste vara +kund. Är det laser eller magnetism?? Såklart. Det fungerar ju inte!!

  Gillad av 1 person

 7. affabro

  Tack Mats Lindström för din kritiska hållning till artikeln, den är verkligen nödvändig.
  De ME-drabbade bör tas på stort allvar.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: