Gammanorm kan fungera på en undergrupp av ME-sjuka

Gammanorm är ett immunglobulin och innehåller antikroppar mot bakterier och virus
Antikroppar skyddar kroppen och ökar dess motståndskraft mot infektioner. Behandlingen syftar till att uppnå normala antikroppsnivåer.
Källa

Redan 1990 genomfördes en studie på 49 patienter med CFS där hälften fick immunglobulin, även kallat gammaglobulin
Studien var randomiserad, dubbelblind och placebokontrollerad för att bestämma effektiviteten av höga doser av intravenöst immunglobulin. Patienterna fick tre intravenösa infusioner av en placebolösning eller immunglobulin vid en dos av 2 g/kg/månad. Dvs 3 infusioner i månaden under 3 månader.

Bedömning av svårighetsgraden av symptom och tillhörande funktionshinder, både före och efter behandlingen, avslutades genom intervjuer av en läkare och psykiater, som var omedvetna om behandlingsstatus. Dessutom registrerades varje förändring i fysiska symptom och funktionsförmåga med hjälp av visuella analoga skalor.

Resultat
Efter den sista infusionen efter 3 månader bedömdes 10 av 23 (43%) immunglobulinmottagare ha svarat med en betydande minskning av sina symtom vilket hade resulterat i återgång till arbete, fritid och sociala aktiviteter. Patienterna visade även förbättring i fysiska, psykologiska och immunologiska tester.
Källa

Även tre fallstudier (2003) gav stöd för användning av immunglobulin av parvovirus-associerade CFS-patienter
Källa

Vad har hänt sedan dess?
Forskaren Mette Sophie Johnsgaard fick kännedom om att vissa ME-patienter svarade bra på behandling med Subcuvia (motsvarande läkemedlet Gammanorm) genom att patienterna fick 165 mg/ml, 5 ml, intramuskulärt varje vecka. Hon ansökte därför 2014 om att få samla in information om dessa patienter. Hon skrev bl a följande i sin ansökan:

Behandlingen erbjöds patienter inom privat allmän praxis. Dessa patienter undersöktes och behandlades inom allmänsjukvården men fick där ingen behandling. Efter noggrant övervägande erbjöds patienterna behandling som en experimentell behandling på individuell basis. Ett antal av dessa patienter fick betydande symptomlindring, och vissa upplevde en markant förbättring som också varade över tid. Ett antal patienter återvände till heltidsarbete eller skola.
Källa

Bildresultat för gammanorm me/CFS
Ansökan avslogs
Den nasjonale forskningsetiske komité for medisin og helsefag avslog begäran den 14 januari 2015. Överklagan inkom sedan för sent. Därefter tog historien slut, vad jag vet.
Källa

Kan Gammanorm ha positiv effekt på en stor undergrupp av ME-sjuka?
Jag är fullt medveten om att man inte kan behandla sjukdomar med läkemedel om man inte kan påvisa att just det läkemedlet är evidensbaserat för just den sjukdomen. När det gäller ME så vet vi ju inte vad det är som felar. Att det bland annat har med immunförsvaret att göra är nog relativt uppenbart. De allra flesta insjuknar i ME efter infektion.

Har vi idag alla möjligheter att ta prover för att veta exakt vad som är fel – nej
Det finns flera studier som visar att exempelvis latenta herpesvirus kan avge giftiga proteiner – trots att serologiprov inte visar förhöjda antikroppar. Vi vet även att det finns en mängd studier som visar att antiviral behandling har en positiv effekt på en majoritet av patientgruppen. Jag känner även till flera fall där patienter fått antivirala läkemedel och blivit bättre. Så nog borde läkemedlet Gammanorm kunna hjälpa en undergrupp av ME-sjuka. Varför ska det vara så trögt? Det handlar om en av världens mest komplexa diagnoser, då borde mer kunna göras för att få de drabbade att må bättre.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Ulrika

  Jag har ME och utreddes för min immunbrist, där det ev kunde bli aktuellt med gammanormbehandling. Svaret jag fick var dock att gammanorm bara fungerar på bakteriella infektioner, och det var inte den delen av immunförsvaret jag hade problem med, jag har fr.a virusinfektioner. Så jag fick ingen hjälp.

  Gillad av 1 person

 2. Ann-Helen Laakso

  Hejsan!

  Jag är en 60+ kvinna från Finland, som följer din super intressanta blogg. Jag är inte utbildad inom vården, är istället intresserad av alla alternativa vårdformer, i synnerhet de som går till orsaken och inte bara dämpar symptomen. Jag ”ramlade över” begreppet GcMAF och märkte, att det förutom cancer, autism mfl också kan ha god effekt på ME. Du kanske känner till det redan, men vill iaf skriva om det till dig. Du kan kolla gcmaf.se och https://www.dagensmedicin.se/blogg/mats-reimer/2016/01/31/gcmaf—den-hemliga-boten-vid-autism-och-cancer/

  och så kan man ju alltid googla också.

  Tack för all fin info du gett, önskar verkligen att du och din fru ska hitta ett sätt att få era liv tillbaka.

  Varm kram från Ann-Helen Laakso

  Gillad av 1 person

 3. Birgitta Lundin

  Jag hade Mette Johnsgaard som min läkare på Balderklinikken i Oslo 2015.
  Då fick jag bort min enorma hjärndimma med hjälp av tillskott och koständring. Tyvärr är hon inte kvar där vad jag vet . Hon var väldigt insatt i ME.
  Vet du om hon har något nytt projekt på gång?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: