Saffran, naturens läkemedel?

Denna blogg är i huvudsak till för vetenskap och beprövad erfarenhet, men… 
Jag brukar inte skriva om alternativ behandling på denna blogg särskilt ofta, men i detta fall känns det befogat att göra ett undantag då samstämmig forskning världen över visar att saffran kan vara en verksam krydda mot en mängd olika kroniska sjukdomstillstånd. Självklart är studierna små, men det är förståeligt då större studier oftast finansieras av läkemedelsföretag, och de är förstås inte intresserade av naturprodukter som inte går att ta patent på.  Det vill säga, det finns inga större pengar att tjäna på saffran om inte ett synergiskt preparat läggs till så att produkten blir unik. Men det kanske inte behövs.

Kort om saffran
Saffran är världens dyraste krydda och innehåller bland annat ett ämne som heter crocin, en kemisk förening som bland annat ger kryddan dess starka gulröda färg. Forskare har upptäckt att saffran kan likställas med många läkemedel inom många olika sjukdomar.

Saffran, som heter Crocus sativus på latin, har studerats i över 1000 studier som publicerats på Pubmed. Det verkar ha många olika positiva terapeutiska egenskaper. Det är antiinflammatoriskt och kan skydda hjärnceller och därmed skydda mot sjukdomar som MS och andra neurodegenerativa sjukdomar. Saffran verkar kunna balansera sympatiska och parasympatiska nervsystemet och därmed ha positiv effekt mot ADHD, depression, utmattningssyndrom, sömnproblem och minskad libido. Det kan även ha viss positiv effekt mot cancer, högt blodtryck bland mycket annat. Sök gärna på Pubmed.

Först vid dagliga doser av uppåt 5000 mg har det visat sig vara toxiskt. Vanlig behandling för vuxna i olika studier brukar vara runt 30 mg per dag. Gravida ska undvika att ta saffran regelbundet, även om någon saffransbulle inte anses farligt enligt Livsmedelsverket.

Saffran hade samma effekt som läkemedel mot fibromyalgi
54 patienter med fibromyalgi deltog i en studie där de slumpmässigt fick ta en kapsel innehållande 30 mg duloxetin (SRI-läkemedel) eller en kapsel innehållande 15 mg saffranextrakt dagligen under den första veckan. Deltagarna tog sedan två kapslar duloxetin eller saffran dagligen under den andra veckan och fortsatte med den dosen under totalt 8 veckor.

Primära resultat var positiva förändringar i Hamilton Rating Scale for Depression score och Fibromyalgia Impact Questionnaire. Sekundära utfall var förändringar i VAS-smärtresultat, utmattning samt ångest och depression.

Medelpoäng för alla resultatbedömningar förbättrades efter åtta veckor i både saffran- och duloxetingrupperna och skilde sig inte statistiskt signifikant från varandra. Det var heller ingen signifikant skillnad i antalet biverkningar mellan grupperna.
http://drtorihudson.com/general/consider-saffron-for-fibromyalgia/

Saffran hade samma effekt som läkemedel mot ADHD
I en amerikansk studie fick 54 barn med ADHD antingen saffran eller läkemedlet Metylfenidat under 6 veckor. Doseringen saffran var 20 mg per dag för kroppsvikt under 30 kg, och 30 mg per dag för kroppsvikt över 30 kg.

Resultatet skilde sig inte signifikant mellan saffran och metylfenidat.
96% i saffrangruppen och 84% i metylfenidatgruppen minskade sina ADHD-symtom med minst 50%. Redan efter 3 veckors behandling uppnåddes signifikant effekt.

Barnens föräldrar fick fylla i frågeformulär för att bedöma eventuella förbättringar. Även barnens lärare fick fylla i samma frågeformulär med liknande resultat.

Inga allvarliga biverkningar rapporterades i någon av grupperna.

Saffran är en NMDA-blockerare och motverkar därför glutamat till fördel för GABA, vilket är lugnande. Därutöver ökar saffran serotoninproduktion.
https://www.psychcongress.com/article/saffron-shows-promise-adhd-treatment

https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/cap.2018.0146

Saffran har bra effekt mot depression i flertalet studier
Saffran minskar depression från ca 20 till 8 poäng på en självskattningsskala (BDI-II 0-29 p) efter 8 veckors intag.

En dubbelblind, slumpmässig och placebokontrollerad studie genomfördes på 60 nya mödrar som led av förlossningsdepression. De fick 15 mg saffran om dagen i 8 veckor (i de flesta studier jag läst brukar man annars få runt 30 mg/dag) .

Saffran hade en mer betydande inverkan på BDI-II-poäng än placebo. Den genomsnittliga BDI-II-poängen minskade från 20,3 ± 5,7 till 8,4 ± 3,7 för saffrangruppen (p  <0,0001) och från 19,8 ± 3,2 till 15,1 ± 5,4 för placebogruppen ( p  <.01). I den slutliga utvärderingen var 96% av saffrangruppen i remission.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711317301447

Fler studier på depression, där saffran är minst lika bra som olika antidepressiva läkemedel
https://app2.editnews.com/page/read.ashx?issueid=310279


Saffran kan ha positiv effekt mot MS

Forskare har upptäckt att hjärnceller skyddas av ämnet crocin som finns i saffran. Tidigare har det varit känt att crocin kan skydda nervceller. De första studierna visade att ämnet från saffran framförallt förhindrar hjärnceller från att förlora sin viktiga isolering (myelin).

Multipel skleros (MS) kännetecknas av inflammerade hjärnceller som har förlorat denna skyddande isolering, vilket i slutändan leder till neurodegeneration.
https://www.svd.se/saffran-skyddar-hjarnceller

I en nyligen presenterad studie delades 40 patienter upp i två grupper, läkemedels- och placebobehandlade grupper, med slumpmässig tilldelning. Deltagarna fick antingen crocin eller placebo varje dag under 4 veckor. Resultaten avslöjade en signifikant minskning av nivån av viktiga patogena faktorer i MS, inklusive lipidperoxidation, DNA-skada, tnf-alfa och interleukin 17 samt en signifikant ökning av den totala antioxidantkapaciteten i serum hos patienter som behandlades med crocin jämfört med placebogruppen. Resultaten antyder gynnsamma och terapeutiska effekter av crocin hos MS-patienter.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31617649

Observera, jag är osäker på om vanlig saffran i butik fungerar. Jag tror det antingen måste vara ”hel saffran” eller den sorts saffran som finns i olika kosttillskott, exempelvis som i Saframyl, Zinzino Viva osv.

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Ann

  Väldigt intressant och helt fantastiskt!! Dottern (som har ME) är näst intill besatt av saffran, bara att uppmuntra med andra ord.. Då ska vi inte bara krydda med saffran utan pröva att ta större mängd i ’medicinskt’ syfte.

  Gillad av 2 personer

 2. Birgitta Lundin

  Tack Mats för ditt arbete!
  Intressant! Undrar om saffran kan krocka med andra läkemedel?
  /Birgitta Lundin

  Gillad av 2 personer

 3. affabro

  Tack Mats för det arbete, du har lagt ner i detta – är klart intressant.

  Gillad av 1 person

 4. Gerd Svensson

  Wow så intressant 👍🏻😀

  Skickat från min iPhone

  Gillad av 1 person

 5. Robin

  👍 spännande! Det ska prövas.

  Gillad av 1 person

 6. tack, intressant!
  MATS du brukar ju leta upp bra priser, du eller andra hittar ni bättre priser tipsa gärna!

  Gillad av 1 person

 7. Jag vill fråga dig Mats om du noterat skillnader på saffran mellan olika leverantörer?
  Jag har hållit mig till Apotea och doserat en knivsudd i yoghurt på morgonen vilket ger
  yoghurten en behaglig extra smak. Färgningen är märkbar men inte markant.
  Pga sena leveranser från Apotea stack jag emellan med ett gram (två påsar) från Hemköp
  och dessa är märkta ”Garant”.
  Märkligt nog ger detta saffran en mycket starkare annorlunda färgning, lite mer brunaktig,och ingen positiv smak, snarare tvärtom. Inte heller samma fina doft.
  Det är klart man funderar eftersom saffran har ett mycket högt ”kilopris” och detta kan leda till fusk i något led. Tex i förpackningeledet, Spanien i detta fall.
  Hemköp har lämnat ett absurt svar via mail och inte svarat i sak.
  Deras leverantör Axfood har inte svarat alls än så länge. Jag har väntat en vecka.
  Självklart väntar jag upp till en månad i dessa tider innan jag går vidare på något sätt.
  Jag tror det handlar om fusk. Det fuskas ju med det mesta och över hela världen.
  Som jämförelse är rent silver 4 – 5 gånger billigare än saffran.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: