Fokus på post-covid19 i England

Forskning och fler specialistkliniker anses nödvändigt

60 000 beräknas ha post-covid19 i Storbritannien (som består av drygt 6 gånger fler människor än i Sverige). Trötthet, hjärndimma , andfåddhet och smärta är bland de vanligaste rapporterade symptomen.

Unga och tidigare friska människor visar enligt en studie tecken på skador på flera organ, fyra månader efter den första infektionen. Preliminära data från de första 200 patienterna som genomgått undersökningar tyder på att nästan 70% har nedsatt funktion i ett eller flera organ som hjärtat, lungorna, levern och bukspottkörteln, fyra månader efter insjuknandet.

Studien bevisar dock inte att organskador är orsaken till människors pågående symtom, och uppgifterna har ännu inte granskats peer reviewed.

Preliminära data från en separat studie av 58 patienter som var inlagda på sjukhus med Covid-19 fann också abnormiteter i lungorna på 60%; i njurarna på 29%; i hjärtat på 26%; och i levern hos 10% av patienterna, samt vävnadsförändringar i hjärnan, två till tre månader efter den första infektionen

I vissa fall, men inte i alla, fanns det en korrelation mellan människors symtom och platsen för organsvikt. Till exempel korrelerade hjärt- eller lungfunktioner med andfåddhet, medan lever- eller bukspottkörteln var associerad med gastrointestinala symtom. Den goda nyheten är att organsvikten är mild.

Symptombilden vid post-covid19 är i stora delar överlappande med ME, även om organskador inte generellt kunnat påvisas hos ME-gruppen. Så det är fortfarande oklart om exakt vad som är den pådrivande faktorn.
Källa

40 specialistkliniker inrättas

Hela 40 specialistkliniker för post-covid19 inrättas i England inom några veckor. Satsningen är omfattande. Sverige har enbart två regionanslutna specialistkliniker för ME, en liknande diagnos som länge varit eftersatt i Sverige. Vi får hoppas att det även sker förändringar i Sverige.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. Ja, det behövs verkligen krafttag för att hjälpa alla människor i Sverige som är och blir långtidssjuka. Katastrof att man nu lägger ner Stora Sköndal där det finns kunskap som nu behövs mer än någonsin.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: