Gott Nytt År med förhoppning om ett bättre 2021

Hej, jag hade tänkt göra som jag brukar. Men jag har ingen ork för det nu. Min mamma gick bort i julhelgen, och jag känner mig lite orkeslös.

Året som gått har förstås präglats av corona. Och corona är jag innerligt trött på. Det har inneburit diskussioner om allt möjligt, gissningar från högt uppsatta.

Corona har skapat möjligheter för de som älskar konspirationsteorier, och på samma sätt de som är helt emot vaccin. Ingen har alla rätt, och kanske ingen har alla fel. Dessutom påstår en del ”knallkorkar” att vi inte har en överdödlighet i år för att de inte kan läsa tabeller rätt. Diskussioner om att dö med eller av corona har också varit uppe för diskussion. Hur som helst så har vi en överdödlighet i år – ja, per capita. Det har nog inte dött så många per capita sedan 2002. Och det är tråkigt, även om medianåldern bland de som dött varit väldigt nära genomsnittslivslängden. Så visst, det är ingen katastrof för mänskligheten. Men det har inneburit mycket lidande, omprioriteringar, och sjukvården står nu inför en stor vårdskuld, som i sig innebär att sjukvården fortsatt kommer vara pressad under lång tid. Vad det kommer innebära i lidande och dödsfall kan man enbart spekulera i. Om vi har tur så kommer vi ha en underdödlighet, trots allt, under 2021, pga att många åldringar gick bort i förtid 2020.

En av två regionanslutna ME-mottagningar har aviserat att de lägger ner sin verksamhet, parallellt med att långtidscovid ökar. Hur logiskt är det? Det handlar om Stora Sköndals ME-mottagning.

Vem tar egentligen ansvar för allt som pågår? Jo, det gör vi alla tillsammans. Det finns inte en enda person som säger vad som ska göras. Allt handlar om processer och påverkan.

Allmänheten påverkar media som påverkar politiker. Politiker försöker då göra vad de kan med sina myndigheter, som de inte får styra över, mer än genom övergripande strategier. Vissa myndighetsföreträdare gör precis som de vill, och tror bergfast på sina gissningar. Och vi alla som påverkas av allt är i händerna på några få personer.

Det handlar inte enbart om Corona, långtidscovid eller ME. Det handlar om vektorburna infektionssjukdomar, oppurtunistiska infektioner, immunförsvar som ”slår kullerbytta”, och mycket annat.

En del tänker bara på sig själva, och vill synas och höras till varje pris. En del gissar, och få gör något kraftfullt för att konkret försöka lösa problem.

Jag är kanske lite negativ. Men så kan det bli när man levt i 12 år med en kroniskt sjuk fru som emellanåt blivit utförsäkrad och inte fått någon som helst hjälp på grund av en stor okunskap, och en stark motvilja till att tänka nytt.

Svensk sjukvård behöver moderniseras, och det innebär att det behövs en huvudman. Alla måste få samma hjälp oavsett var man bor.

Vi behöver även bättre diagnostik och behandling inom svensk sjukvård. Serologi är förlegat när det gäller de flesta infektionssjukdomar. Det säger varken bu eller bä om man har positivt i de fall infektionssjukdomen inte är dödlig. Sjukvården anser då att infektionen är genomgången, i de allra flesta fall.

Försäkringskassan är ett kapitel för sig, och självklart ska de som är sjuka, och inte kan jobba, få ersättning!

Som sagt, Gott Nytt År med en stark förhoppning om ett bättre 2021!

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Tack för allt arbete du gjort för din fru och oss alla som kämpar med ME/CFS i offentlig vård i år. Du är en klippa av få.

  Ulrika Westerberg

  Gillad av 2 personer

 2. Gunilla Lindfors

  Det var det klokaste och mest nyanserade inlägg jag läst på nätet alla kategorier på mycket länge. Ditt arbete är ett stort stöd för många av oss och nu är det din tur att få en paus. Jag önskar dig och din fru ett gott nytt år, med mycket forskning som vi får glädje av, förhoppningsvis snart.
  Än en gång tack för allt du gjort💖

  Gillad av 2 personer

 3. Marika

  Tusen tack Mats 🥰

  Gillad av 1 person

 4. Instämmer i allt ovan ❤

  Gillad av 1 person

 5. Gerd Svensson

  Beklagar sorgen 😢
  Tack för klokskapet du delar
  Gott slut och gott nytt 🙏

  Skickat från min iPhone

  Gillad av 1 person

 6. Ulrika Nygren

  Det kommer bli bra. Önskar jag kunde säga det. Dubbel bestraffning är ett sätt hålla nere problemen. Att tysta folk Ta hopp och figtanda ur dem, tänker jag. Men det slutar inte här. Det ger en synergieffekt. En ond cirkel, ett moment 22. Jag blir så rädd och ledsen över att Sköndal ME verksamhet stänger, när det ju behövs fler vårdplatser i sviter av corona, pga symtom som liknar de som MS kan ge. Men hoppet om revolutionerande forskningsupptäckt finns kvar hos mig. Det är jag säker på. Hoppet.

  Gillad av 1 person

 7. Maria Bergman

  Beklagar sorgen Mats! Jag håller med dig i vad du skriver och det enda jag kan hoppas på är att det blir bättre 2021 med Corona och allt annat som du beskriver!

  Gott nytt år till dig och Claudia och alla andra drabbade!😊❤

  Gillad av 1 person

 8. Beklagar sorgen till dig och din familj!❤
  Bra, nyanserade och viktiga reflektioner du gjort här och man önskar att ”bestämmare” läser och tar till sig.
  Gott Nytt År till dig och Claudia och vi hoppas vi får ett bra ME-år som leder oss till mer kunskap och framför allt, bättring!!

  Gillad av 1 person

 9. Bodil Karlström

  Ge inte upp! Jag gillar din röst! Någon måste höras! Sjukvården föraktar oss sjuka! Inte av vetenskaplighet utan av snålhet, och Gud vet vad! Rädsla kanske!

  Gillad av 2 personer

 10. chronicmomtofantastic4

  Jag beklagar sorgen!😥❤ Så tufft😢

  Instämmer i allt du skriver. Och förstår verkligen vad ”negativiteten” kommer ur. (Är där själv alltsomoftast/till och från..) Inte konstigt.😓
  Jag är kroniskt sjuk med flera kroniska sjukdomar och symtom/besvär. Dessutom ensamstående mamma (fyra barn varav två vuxna, utflugna, och två som bor hemma, snart 10 och 19 år) med extremt låg inkomst och mycket höga utgifter/extrakostnader pga sjukdomar och allergier mm. Men även om jag vore fullt frisk tror jag inte att jag skulle orka allt som du gör. Du är fantastisk och ska (återigen) ha stort tack för allt du gör!🙏🏼🌹🙏🏼 Glöm bara inte bort att ta hand om dig själv också!❤

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: