Jag har tredje stadiet av cancer


Hej, jag har avvaktat ett tag med att vara offentlig med min sjukdom – Eftersom många följer mig kände jag att jag nog bör skriva några rader då jag inte skrivit något på bloggen efter årsskiftet.

Jag kommer nu enbart skriva rakt upp och ned, utan rubriker, utan källor, enbart från huvudet.

I detta läge kan man förstås tycka att en del drabbas hårdare än andra. Man kan bli avundsjuk på de som klarar igenom livet med en dans, kanske med god ekonomi, och där prylar betytt mycket. Jag har lärt mig att se igenom det sedan länge. Pengar betyder inte särskilt mycket, om man nu inte är utförsäkrad eller har andra stora ekonomiska problem. Men jag är bokstavligen trött på de människor som vill visa att de är lyckosamma med prylar!

Sedan min fru Claudia insjuknade 2008 efter ett fästingbett, så har jag vigt min fritid åt att försöka finna något som hon kan må bättre av. I slutet av 2014 startade jag FB-gruppen Databas ME/CFS. Där finns nu ca 4000 medlemmar. Där delas den senaste forskningen om ME, men vi försöker även bryta ned allt till hur man själv kan agera om man drabbats av en svår kronisk sjukdom som ME. Dvs om man kan översätta alla studier och läkemedel till naturliga ämnen, och varför just de används. Vissa har förstås lyckats att må bättre och några har t o m blivit friska, men de flesta har inte blivit det, för just ME är nog en av världens mest komplexa diagnoser.

Jag har haft förmånen att få diskutera ME med flera professorer, läkare, forskare, alternativare och även de individer som faktiskt på egen hand lyckats bli friska. Jag har varit med om att arrangera flera läkarkonferenser, och deltagit i flera, både i Sverige och utomlands. Jag har haft förmånen att få vara med i radio, TV och tidningar, och i vart fall försökt förmedla svårigheten att behandla ME, men även andra sjukdomar som man kan drabbas av, inte minst fästingrelaterade. År 2016 var jag med att starta FSI, som jag är ordf i. Det är en förening som jag är stolt över!

Under denna resa har jag lärt känna många personer. Flera har betytt och betyder särskilt mycket för mig. Många har även bidragit med mycket kunskap. Sedan finns det några som inte alls håller med mig. Men just de tänker jag inte ägna så mycket kraft åt. Åtminstone inte om de är otrevliga. Däremot välkomnar jag alltid ett annat perspektiv på ett problem än mitt eget. För att tänka brett är oerhört viktigt när det gäller ME.

Tyvärr har vi några enstaka personer i detta land som aktivt motarbetat möjligheten att få fler ME-sjuka friska, även de som lider av fästingrelaterade sjukdomar. Det finns faktiskt gott om narcissister som enbart vill synas och höras, men som inte tillför någon nytta överhuvudtaget. Jag kommer att återkomma om dem specifikt längre fram. Men inte idag.

Hursomhelst har jag haft denna belastning sedan 2008, då vår familjesituation förändrades radikalt. Oaktat allt detta så har alltid fokus varit på min fru och andra, inte mig själv. Nu är istället fokus på mig, och min överlevnad. Därför blir det nu lite mer personligt.

Under sommaren 2020 började en leverfläck blöda. Den satt någon decimeter till höger från naveln. Min fru såg detta och sade att jag borde kontakta läkare på en gång. Jag gjorde tyvärr inte det. Jag började behandla den med manukahonung och annat. Jag fick den att sluta blöda ett tag och tyckte att det nog inte var så farligt.

I augusti drabbades jag av covid. Jag blev rätt skapligt sjuk, som en vanlig influensa, men återhämtade mig ändå rätt snabbt. Efter detta så tog det tyvärr fart med leverfläcken. Parallellt blev min mamma akut sjuk. En urinvägsinfektion bröt så småningom ut till sepsis. Hon blev inlagd flera veckor med intravenös antibiotika. Läget blev allvarligare och allvarligare. Parallellt med detta växte min leverfläck och blev en tumör. I december blev min mamma kritiskt sjuk, samtidigt var det kaos på sjukhusen pga covid. Jag lade på bomull på min tumör och fäste den med silvertejp. Jag orkade helt enkelt inte med att kontakta sjukvården.

Mamma somnade in på annandag jul. Jag blev jätteledsen, och det gick ytterligare 4 veckor innan min fru upptäckte att jag hade blodat ner ett helt lakan. Hon skrev ett messenger till mig att jag måste uppsöka läkare, Jag kontaktade husläkaren i slutet av januari 2021. Jag fick komma redan samma dag. Husläkaren sade bara att denna måste bort på en gång. Han tog en bild och mailade till Karolinska i Solna. Detta var en fredag. Två timmar senare fick jag samtal från Karolinska och hade fått operationstid redan på tisdag nästa vecka. Operationen gick bra. Men jag klagade på att jag hade ont i ljumsken, så jag fick en remiss till radiumhemmet samma dag, där de tog en biopsi.

På min födelsedag den 9 februari hade jag återbesök. Jag möttes av en samlad ung läkare som sade att vi ska invänta kontaktsjuksköterskan. Då förstod jag förstås att det var allvarligt. Jag fick sedan beskedet att jag hade bekräftad malignt melanom i den tumör de opererat bort samt i lymfkörteln i ljumsken. Han berättade dock att jag redan dagen efter skulle få vara med på en ”läkarkonferens”, den första som gällde mig… På denna läkarkonferens skulle en hudtumörläkare, onkolog, plastikkirurg och kontaktsjuksköterskan vara med, Det kändes ändå lite hoppfullt.

Jag åkte hem kommunalt och bröt faktiskt ihop. Jag blev väldigt ledsen. Men jag var också fokuserad på att jag ska göra vad jag kan. Jag bestämde mig just då för att lägga om min kost radikalt.

Dagen efter, inför läkarkonferensen, så hade jag skrivit ner ett gäng frågor och var taggad. När jag väl kom till väntrummet på KI i Solna, så gick det en halvtimme över tid. Kontaktsjuksköterskan kom och sade att det hade kört ihop sig, och hon placerade mig i ett rum. 7-8 minuter senare kom vad jag förstår onkologen, väldigt stressad. Jag frågade väldigt många saker, och han kunde inte svara på särskilt mycket. Han kände fysiskt på min metastas, och sade att jag blir kallad inom 2 veckor till en datortomografi för att söka efter fler metastaser. Jag frågade då direkt om de inte ska operera bort metastasen i ljumsken som ändå är bekräftad. Han förklarade då att det är så här de jobbar, standardiserat. Jag ville ändå få ur mig att det kanske är viktigt att ta bort denna innan det bildas fler. Men fick inget svar på det. Jag frågade även om man ska undvika socker och snabba kolhydrater, men fick enbart till svar att det inte finns någon vetenskaplig grund för det. Så denna läkarkonferens var tyvärr den sämsta jag någonsin varit på.

Då gick jag återigen från KI med lite halvdålig känsla. Ska jag behöva vänta i två veckor till för att bli av med denna metastas när dödligheten är ca 40% med en metastas? Frågan är vad dödligheten är med fjärrmetastaser…

Jag började läsa på om cancer, det var ju ändå närbesläktat med det jag tidigare läst om i tusentals timmar. Jag fick även mycket råd från olika läkare, forskare och vänner hur jag borde bygga upp immunförsvaret till dess att jag fick behandling. Jag var t o m tvungen att omvärdera sådant jag tidigare hade trott. Exempelvis c-vitamin, zink och selen, som jag trodde var jättebra. Det var inte alls bra. Jo, i förebyggande syfte. Men om man redan har cancer så älskar cancercellerna även detta. Hm, vart tvungen att tänka till lite, men insåg sedan att visst, alla dessa funkar nog mot cancer i megados. Men det gäller då att veta var gränsen går för denna megados. Om man inte når ”tipping point” så är det värdelöst att ta dessa som kosttillskott i vart fall. Bäst att undvika.

Efter att ha läst en del till insåg jag att IP6 och Inositol i kombo hade väldigt bra effekt mot malignt melanom i råttstudier, jag fann även en fallstudie av en 59-årig man som hade stadium 4 av malignt melanom, dvs fjärrmetastaser. Han blev frisk efter några månader med megadoser av IP6 och Inositol. Så jag kör nu på samma dos som honom till dess att jag själv får behandling från sjukvården. Därutöver har jag förstås läst på vad som motsvarar PD1-hämmare, den troliga medicineringen jag kommer att få längre fram. Då handlar det om att få igång de cytotoxiska T-cellerna (CD8+), för de ”käkar upp” dessa tumörceller. Det jag då kom fram till är att D-vitamin och curcumin är bra. Så nu tar jag allt detta, samt även pH-kalk och bikarbonat för att försöka basa kroppen. Det gör att kroppen syresätts bättre, vilket cancerceller inte gillar.

Idag har det gått två veckor sedan cancerbeskedet och fick genomgå en helkroppsscanning med PET-Scan. Jag är kallad till onkologen den 4 mars då jag får veta mer om min situation, dels om jag har fler metastaer och dels om hur de kommer gå vidare med min behandling. Det känns lite som i senaste laget.

Ni kan tycka vad ni vill om mitt val. Men jag gör det jag tror är bäst. Helst hade jag förstås velat bli opererad omgående och fått PD1-hämmare. Men nu är det som det är. Jag vet att svensk sjukvård tillhör de bästa när det gäller cancerbehandling, men att vänta så länge med en bekräftad metastas känns faktiskt inte OK.

Ja, jag är orolig, men jag mår faktiskt fysiskt bättre idag än för några veckor sedan. Jag tror det har med kostomläggningen att göra. Vilopulsen har minskat med ca 10 slag nattetid, blodtrycket har sjunkit rejält. Så att undvika snabba kolhydrater är nog den viktigaste parametern, tror jag. Men nu får jag ta en dag i taget, och den 4 mars kommer bli ett viktigt datum så jag får veta hur det egentligen ser ut.

Jag hoppas jag blir kvar här och kan skriva i många år till. Det jag nu går igenom ger även ett annat perspektiv.

Ta hand om er!

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. rigmor

  Hej så ledsamt läsa vad du drabbats av, men finns saker att göra och vända det, har du hört om dessa redoxsignalmolekyler som vi föds med och minskar med åren och vid sjukdom, och de stärker det medfödda immunförsvaret , i 10 år har de funnits på flaska framställda patenterade och sprids finns i 33 länder, det finns så många som berättat vad det har gjort för dem med från små till hopplösa fall, men man får ju inte som vanligt säga något om en produkt , men värt att du kolla vidare , jag dricker det själv varje dag lycka till Hälsningar Rigmor

  Gillad av 1 person

 2. Ulrika Wester

  Så tråkigt att höra att du drabbats av Cancer😢
  Fantastiskt du orkar delge o ge en bild av hur du har det . Tänker på er
  och skickar styrkekramar. Du är stark o insiktsfull och söker kunskap och har en stor fördel där . Kramar o all lycka ❤️Sänder kärlek till dig o din fru.

  Gillad av 1 person

 3. Egentligen saknar jag ord.
  Kanske passar orden ”vissa drabbas inte av något och andra drabbas av allt” sagt av en förståndig dam
  -på skatteverket. Ja de kan dyka upp varsomhelst men sällan inom sjukvården.
  Jag blev ledsen men hittade de rätta orden från andra som kommenterat.
  Samtidigt vet vi att vi blir starkara av att genomlida olika kriser. Och klokare.
  Igår kväll och hela dagen har jag mått bättre än på länge.
  Vad har jag gjort?
  För första gången började ta äppelcidervinäger igår. Surt och inte alls gott.
  Kan det vara en ide för den som vill öka surhetsgraden?
  Under dagen läst om lithium, som av initierade kemister och biologer med flera anses vara ett försummat
  mineral som i mycket små doser gör underverk. Mycket mindre än medicindoserna som sällan skrivs ut.
  Lika viktigt, minst som tex selen. Skydd för celler, motarbetar cancer, förbättrar alzheimer, underlättar bildandet av hjärnceller – om man fpr tro allt som hävdas.
  Doseringen det enda svåra.
  Vi klarar det här.
  Hälsningar från
  Hans

  Gillad av 1 person

 4. Jag inser nu att det inte är så himla lätt för alla sjuka när det gäller att ta megadoser.

  Jag har enbart valt att ta stora doser av en behandlingsterapi och det handlar om IP6 och Inositol i kombination. Det kallas för IP6 Gold. Jag ska ta 4 gram IP6 och 1 gram Inositol morgon och kväll. Det är 10 ggr mer än rekommenderad dos. Det har gått bra snart i två veckor då jag tagit det i kapselform. Men kapslarna för IP6 tog slut och jag började med pulver. Det var gräsligt. Det smakade som bittersalt x 1000. Jag mådde illa och det kändes som jag skulle fräta sönder, så jag var tvungen att kasta upp allt 😵

  Jag har nu beställt IP6 i kapselform, men det kommer först på måndag. Några dagars uppehåll kanske inte är hela världen, men jag funderar på om jag istället ska ta 5 gram Inositol morgon och kväll fram till dess att jag fått hem IP6. IP6 är ju en ester av Inositol och nästan samma sak. Tyvärr har man ingen att fråga som ni förstår. Så är det ju när det gäller alternativa lösningar som heller inte är väl spridda. Få har kunskap som går att lita på.

  Sedan kanske en del av er undrar varför jag håller på och mixtrar själv, men även när det gäller cancervård är det väntetid innan man får adekvat behandling. Eftersom det är en agressiv form av cancer jag drabbats av så känns det konstigt att inte agera direkt.

  För övrigt tror jag att IP6 Gold har en bra effekt, inte bara mot malignt melanom, utan även andra cancerformer. Det är bara att googla. Det finns många in vitro-studier och på råttor, samt en fallbeskrivning på en man som hade stadium 4 av malignt melanom. Han behandlades på Mayo Clinic, och det är just den dosen jag tar.

  Läste precis att en med stadium 4 av bröstcancer nu hade minskat sina tumörer radikalt på senaste PET-scan tack vare P6 Gold 🙋

  Det finns indikationer på att det även kan vara bra mot olika psykiska åkommor som depression och schizofreni. Oerhört intressant.

  Gilla

  • Hej Mats
   Jag vill bara nämna att jag efter en olycka för 30 år sen haft ganska svårt att svälja
   större tabletter och redan då fick jag stora pennicilintabletter som jag inte kunde svälja.
   Jag tog till nödlösningen mortel och blanda med yoghurt.
   Det var ju tabletter och inte kapslar, kapslar är väl avsedda att smälta efter hand och
   inte på en gång men även såna har jag delat på, funnit innehållet hemskt och blandat
   med yoghurt.
   Du kanske redan har prövat det med det där pulvret.

   Gillad av 1 person

 5. Helena Randowo

  Hej Mats!
  Jag läste om pulvret du inte fick i dig. Det finns kapselmaskiner att köpa så man kan göra egna kapslar

  Gillad av 1 person

 6. I morgon torsdag kl 10.00 får jag besked om datortomografin jag genomgick förra tisdagen. Jag kommer sannolikt få veta när jag ska operera mig och hur fortsatt behandling kommer att gå till. De vill även veta vad jag tar för eventuella läkemedel och kosttillskott.

  Det blev rätt mycket… Här är mitt egenhändiga ”cancerprogram innan sjukvården sätter in sina resurser.

  1. Diet
  Jag ändrade kosten radikalt den 9 februari. Jag undviker snabba kolhydrater, animaliskt fett, nöt och fläsk, potatis, makaroner, laktos och gluten. Äter mycket grönsaker och dricker mycket citronvatten.

  I övrigt tar jag följande tillskott:

  2. D-vitamin
  Allmänt bra för immunförsvaret och cytotoxiska t-celler.

  3. Nanocurcumin
  Allmänt bra för immunförsvaret och cytotoxiska t-celler

  4. Ingefärsshot
  Allmänt bra mot immunförsvaret.

  5. IP6 och Inositol
  Jag tror jag funnit en av de bättre alternativa metoder som jag kan gå på till dess att jag får behandling. Det handlar om Inositol + en ester till Inositol som heter IP6. Dessa i kombination har i flera studier på möss minskat antalet tumörceller (malignt melanom) dramatiskt. Det finns även en fallbeskrivning där en 59-årig man med malignt melanom och fjärrmetastaser (stadium 4) blev fri från cancer genom att ta IP6+Inositol. Doseringen var 4 g P6 och 1,1 g Inositol morgon respektive kväll. Såvitt jag förstår är det en guldstandard, dvs förhållandet 1000:220. Jag har sett att det kallas för IP6 Gold formula.
  https://docdro.id/bgrsVK4

  Råttstudien
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14608114/

  Tredje veckan började jag med följande:

  6. Mariatistel
  Stöttar levern

  7. MSM
  Även om man inte stoppar i sig saker som ombildas till glukos så tillverkar cancercellerna laktos som omvandlas till glukos. Cancercellerna blir då självförsörjande. MSM stoppar leverns process att ombilda laktat till glukos.

  8. L-lysin
  Antagonist mot l-arginin som cancer är beroende av.

  9. Broccoligroddar
  Innehåller Sulforafan och har verkan mot cancerceller samt fas 2 i leverdetox.

  10. Grönt te, tranbär och granatäppleextrakt är bra för att bilda bakterien Akkermansia muciniphila som förser tarmens slemhinna med ett lager slem. Detta slemskikt är viktigt för att förhindra en läckande tarm. Tillräckliga nivåer av denna bakterie behövs för att immunterapi-kontrollhämmare (IKT) ska fungera.
  https://www.mindbodygreen.com/articles/foods-a-longevity-supporting-gut-microbe-loves-from-an-md

  I övrigt har jag undvikit följande tillskott som annars typiskt anses vara bra mot cancer: c-vitamin, zink och selen. Tydligen är cancerceller beroende av dessa antioxidanter. De blir toxiska enbart vid höga megadoser. Därav är det svårt att veta var tipping point är varför det är bäst att undvika.

  Första veckan tog jag även pH-kalk och bikarbonat utblandat i vatten. Men basning av kroppen på det sättet stöds inte av vetenskapen. Sannolikt bildas istället mer magsyra och den totala effekten uteblir. Dessutom blev jag hård i magen av detta och jag vill inte att tarmfloran ska förändras.

  Mitt allmäntillstånd har förbättrats. Jag är mer klar i huvudet och har mindre vanlig värk från exempelvis nacke/rygg. Känns även smidigare att gå upp ur sängen på morgonen. Morgonstelheten har nästan försvunnit. Jag har gått ner från 88 till 83 kg. Idag kände jag dock att jag led av näringsbrist och tog faktiskt en mörk skiva bröd med smör och ost. Ett undantag, men blev piggare.

  Jag är lite orolig över att flera saker som jag tar är så kallade AMPK-aktivatorer. Dvs de minskar glukos i blodet. Det är förvisso syftet, men det kanske blir för lite glykos emellanåt. Inositol, MSM samt tranbär som innehåller quercetin, är alla duktiga på att minska glukoshalten.

  Det jag skulle vilja börja med är tinktur på chaga, eftersom tinktur löser upp fettlösliga syror i chagan som dokumenterat har effekt mot cancer. Även maskrosrot på tinktur tror jag är bra då det finns en del forskning på att det är effektivt mot cancer, det finns även några anekdotiska berättelser.

  Vi får se hur det går. Ska försöka tänka på annat ikväll.

  Gilla

  • För säkerhets skull vill jag bara kolla att du känner till att forskning har visat att antioxidanter ökar
   spridningen av viss cancer, vad jag förstått särskilt malignt melanom.
   Enligt några källor är det extra dåligt med antioxidanter i kosttillskott.
   Jag hittade en skärmdump jag sparat om detta just nu och har inte kollat om du redan skrivit om det.

   Gillad av 1 person

   • Tack, jag känner till det mycket väl. Därav undviker jag tillskott som C-vitamin, zink och selen. Samtliga vill även malignt melanom ha. Det är först i megadoser det är toxisk mot malignt melanom. Om man inte uppnår dessa toxiska doser så är det bäst att undvika.

    Gilla

 7. Pernilla

  Åh Mats, allas vår eldsjäl❤ Detta har jag missat helt, då jag inte varit särskilt aktiv i gruppen för läsning övht på bra länge. Jag är otroligt ledsen för din och din familjs skull, så fruktansvärt tunga prövningar. Jag sänder dom varmaste omtankarna tillsammans med all kärlek och läkning till dej och din familj❤

  Gillad av 2 personer

 8. Hej Mats!

  Så tråkigt att även du nu drabbats av svår sjukdom. Sådana besked är aldrig roliga att få.

  Jag har ME själv, och som du, söker lösningar på förbättring.

  Förra sommaren (2020) fick jag höra talas om
  lektiner och Steven Gundry, som är hjärtkirurg och som skrev boken ”Växtparadoxen”. Den blev
  en bästsäljare i USA 2017, och bygger på forskning om lektiners skadeverkningar i kroppen. Du kanske
  redan vet om lektiner, men (om inte) så kort: den utgår ifrån att lektiner skadar tarmslemhinnan, och att
  de ackumuleras i kroppens vävnader över tid, även i hjärnan. Lektiner är ett ganska stort protein som
  finns i allt spannmål, tomater, spenat mm, och är växters kemiska vapen mot predatorer.
  Det finns i frukter, många grönsaker, potatis, ris, mjöl, bönor, sådan mat vi äter mycket av. Gundry drar många
  paralleller mellan sjukdomar och lektiner, framförallt med kroniska sjukdomar och hjärt-kärlsjukdom. Det var
  en av hans hjärtpatienter som läkte ut sin hjärtsjukdom genom att utesluta lektiner ur kosten, och slapp
  sedan operera. Efter det bytte Gundry karriär och slutade operera.

  Gundry har listor på lektinfria livsmedel, som jag började följa under sommaren 2020.
  Förutom lektinfri kost så följer jag också jodprotokollet, som jag vet att du, Mats, är bekant med.
  Jag fick väldigt bra resultat av kostomläggningen till lektinfritt, även om det kändes väldigt extremt.
  Mina energinivåer ökade till ca 70 % (från att tidigare legat på ca 15-20%), Och energin höll i sig i månader.
  Jag fick bättre tankeskärpa, fokus, uthållighet, och kände energi i mina muskler. För första gången på åratal
  hade jag styrka i kroppen. Resultatet var bevis och motivation nog för mig att fortsätta på det spåret.

  Men jag hade fortfarande problem. Jag hade dagliga diarreer 2-7 st, även om jag i övrigt mådde ganska bra.
  Men jag ville ju att magen skulle funka också. Så varför funkade inte lektinfritt fullt ut? Tarmen läkte inte.

  Mina efterforskningar ledde mig till att det troligen handlade om oxalater, pga att jag varit
  vegetarian och vegan i många år. Jag åt mycket grönkål, potatis, morötter, gurka, ris, bröd, pasta. spenat och annat med högt oxalatinnehåll. Jag skrev matdagbok under hösten varjde dag, och efter en analys av
  den såg jag att jag alltid fick diarréer efter mina hälsosamma supersmoothies med grönkål och spenat i bla,
  som Gundry rekommenderade i sin lektinfria kost. I en video avslöjade han dock senare att vissa kan
  reagera på lektinerna i spenat (som dessutom har extremt högt innehåll av oxalater, det är en av de värre).

  Det har varit svårt att hitta relevant information om oxalater, men en trovärdig källa jag hittat är Sally K Norton,
  som är nutritionist och som själv kämpat med oxalatförgiftning ända sedan barnsben, som varit vegetarian
  länge också. Mercola har en intressant intervju med henne. En annan kunnig är Elliot Overton. Det här är
  såklart inte mainstream, så att leta efter källor är något ansträngande. Sjukvården ignorerar
  det här problemet, förutom rekommendationerna att äta lågoxalatkost för dem som haft njurstenar.

  Men oxalater gör mycket mer och större skada än enbart njurstenar. Tex nervsmärtan vid fibromyalgi
  kan bero på oxalater. Endometrios är ärrvävnad, som kan bero på att kristaller skadat vävnad. Kristaller
  kan ha olika former, en del ser ut som vassa nålar med spetsar åt två håll, de kan se ut som ett knippe med
  tandpetare i trä, eller vara runda, kantiga osv.
  Oxalater är neurotoxin. De hindrar näringsupptaget av de övriga
  nyttigheterna i nyttiga frukter och grönt. De inte bara hindrar näringsupptag, de förstör aktivt vävnad.
  Oxalater binder (kidnappar) mineraler till sig (särskilt kalcium), och bildar kalciumoxalatkristaller, det är
  de som förknippas med njursten. Kristallerna kan vara i storlekar från nanokristaller till stora njurstenar på centimetrar.

  Det här ämnet har blivit stort nu för mig, för jag börjar mer och mer tänka att,
  det viktigaste kanske inte är att fylla på med näringsämnen, utan att ta reda på vilka livsmedel som
  innehåller antinutrienter och som verkligen skadar kroppen (och hur) och utesluta dem. För hur ska kroppen
  kunna läka om man ständigt fyller på med substanser som man tror är superfoods, men som i själva verket
  skadar?

  Grönsaker och frukter har ju saluförts hårt i 150 år minst som hälsobringare, så det är lite som att svära
  i kyrkan att börja ifrågasätta frukters och grönsakers nytta. Vegetarianismen har blivit en religion.
  Visst, de innehåller ju vitaminer, mineraler, antioxidanter osv, men om man inte känner till att de
  också innehåller skadliga antinutrienter, så kanske de inte ger den effekt vi förväntar oss i kroppen.

  Efter årsskiftet utökade jag mina restriktioner ännu mer, till att även omfatta en lågoxalatdiet. Det är dock
  vanskligt att göra om man inte vet vad man håller på med. Att sluta helt med oxalater kan vara direkt farligt,
  för när intaget minskar börjar kroppen göra sig av med dem. Oxalatdumpning frisätter de bundna kristallerna
  från vävnad och de kommer ut i omlopp, återigen riskerar de att binda på andra ställen i kroppen som hjärta/kärl
  där de hittar mineraler att binda till (”vandrande fibromyalgismärtor”?) vi kan bara gissa vad det kan leda till.
  Sally K Norton rekommenderar att man minskar sitt oxalatintag långsamt över tid, lite i taget. Och det har jag noterat är det klokaste, för de dagar jag haft 0 intag av oxalater, har jag blivit jättesjuk av dumpningen, i
  skenande hjärta, blodtryck, nervsmärtor, huvudvärk, extrem utmattning, irritation, ångest mm. Men då att
  undvika de värsta som morötter, spenat, grönkål. och hålla sig till livsmedel med lågt oxalatinnehåll. När
  dumpningen blir för svår måste jag ta något litet med oxalater i att äta för att minska detoxen.

  Oxalater är antinutrienter, eller neurotoxin. Oxalater hindrar näringsupptaget av de övriga
  nyttigheterna i de nyttiga frukter och grönt. De inte bara hindrar näringsupptag, de förstör aktivt vävnad, som
  knivar skär i vävnad. Oxalater binder (kidnappar) mineraler till sig (särskilt kalcium), och bildar kalciumoxalatkristaller, det är de som förknippas med njurstenar. Kristallerna kan vara i storlek från
  nanokristaller till stora njurstenar på centimetrar.

  Oxalater gör även skada på tarmslemhinnan, likt lektiner. Kristallerna kan tränga igenom alla typer av
  vävnad, som benvävnad och binder till mineraler i mjukdelsvävnad, hjärna, leder, särskild skadad vävnad som sedan resulterar i svårläkta skador, eller orsaka långvarig smärta efter ”utläkta” skador. Oxalater i hjärnan kan
  ge hjärndimma och psykiska besvär.

  Fler antinutrienter som finns i livsmedel: Histaminer, salisylater, fytinsyra, tanniner, saponiner, trypsinhämmare,
  isoflavoner, solanin, lektiner, oxalater mfl. Är dock ännu inte helt insatt i vari alla dessa finns och deras verkan.
  Men börjar se att i stöttning av läkningsprocessen så kanske en idé kan vara att ta en ordentlig titt på
  om näringsämnen verkligen är så nyttiga i relation till nackdelarna som antinutriienterna ger vid
  ackumulering.

  Gillad av 1 person

 9. Björn Olsen

  Så sorgligt att höra att du fått malignt melanom. Lömsk sjukdom, men jag hoppas på bättring. Hur mår du nu?
  Undrar

  Björn Olsen

  Gillad av 1 person

  • Hej Björn och tack för din sympati trots våra meningsskiljaktigheter i en del frågor!

   Jag har varit riktigt riktigt dålig pga att cancermedicinen ipilimumab och nivolumab förstärker immunförsvaret till den grad att det slog ut min tarm totalt. Jag kunde till slut inte dricka, utan kastade upp precis allt. Så jag blev inlagd några dygn med dropp. Sedan kunde jag enbart dricka näringsdrycker i ca 3 veckor. Jag gick ner från 88 till 70 kg. Är 1.86 lång och har aldrig vägt under 80 kg som vuxen. Så jag såg rätt sargad ut. Idag väger jag 76, så det går åt rätt håll.

   De sade att jag drabbats av akut kolit och pankreatit, och om jag skulle drabbas av det igen, efter nästa behandling så skulle de vara tvungna att avbryta immunterapin, och då ökar dödligheten avsevärt.

   Som tur var så började jag sakta återhämta mig och jag var i skick för att få immunbehandling förra fredagen, trots högt amylas och lipas, men tack och lov lågt CRP (2).
   .
   Cancern är dock viktigast att bekämpa. Men denna gång så fick jag enbart nivolumab då man enbart kan få ipilimumab 4 gånger i kombo. Så symptomen nu är betydligt mildare, även om jag förstås har en sjukdomsfatigue och lite halvrisig mage. Så jag är ändå förhoppningsfull att allt ska gå bra. Jag kommer nu fortsätta med denna behandling var fjärde vecka i 11 månader till för utvärdering.

   Sedan ska jag givetvis fortsätta kämpa för bättre diagnostik och behandling gällande framförallt vektorburna infektionssjukdomar 🙋Gissningslekar ska vi inte hålla på med, även om jag liksom du vet att det är många fler som tror sig lida av detta än vad de gör. Men tyvärr finns det en del stackare som systemet idag inte fångar upp. Framförallt borreliadiagnostiken är väldigt osäker när IgM lagt sig, dvs när en viss tid har gått. Jag tror och hoppas att du håller med mig gällande detta. Det bästa vore ju om vi spelar på samma planhalva och kan få loss mer pengar till forskning.

   Hoppas allt är bra med dig och så kanske vi hörs längre fram!

   Bästa hälsningar
   Mats

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: