AI kan nog bota fler

Bildkälla

Även om målet för medicinsk forskning är att bättre förstå hur kroppen och dess funktion förhåller sig till olika utmaningar och dysfunktionella mönster, fokuserar de flesta forskare på relativt snäva hypoteser.

Långtifrån alla blir friska av B12, LDN, Q10 (nämns enbart nu som exempel) eller för den del operera nacken, bland allt annat, som möjligtvis kan vara lindrande för en del. Grundproblemet för den stora massan ligger förstås på ett annat plan.

När det gäller ME, postcovid och liknande tillstånd, tror jag att man mer framgångsrikt kan hjälpa alla sjuka om man har en bredare ansats i sin hypotes. Alla förstår dock att det blir mer komplicerat och mer kostsamt att ha ett sådant synsätt. Holistiskt kallar nog en del denna utmaning. Dvs helhetsperspektivet.

Jag personligen hoppas att AI (artificiell intelligens) snart kan vara behjälplig i detta.

Det kan nog inte vara så svårt för en välprogrammerad dator, om låt säg 7% blir friska i ME. Vad blev de friska av, och därigenom försöka finna gemensamma nämnare med insjuknande, symptombild och allt annat som differentierar alla. Hur svårt kan det vara?

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

 1. Som ”gammal programmerare” tycker jag också att AI bör tillämpas för att t.ex. hitta vad som hjälper vem i fall som ME och MS.
  (Jag var bara aktiv i lågnivåspråket assembler, helt nära hårdvaran, där man har full kontroll men också ett tungt arbete, orsaken var min utbildning och vana med elektronik)
  Den svåra biten är dock att samla alla utdata från de sjuka personerna.
  Genetik, massor av miljöfaktorer, historisk kosthållning, symptom, medicinering osv osv.

  Och varför slarvas det så grovt med korsdiagnosticering (heter det så?) för min del har enligt MR min MS klingat av, men jag lider av symptom som påminner om mors, hon har diagnosen alzheimer. Dvs väldigt dåligt minne (tex mitt sifferminne var förr mycket bra, nu dåligt) och jag förväxlar väldigt ofta. Tidpunkter och tidsperioder klarar jag sällan av att minnas.
  Jag misstänker att jag har begynnande alzheimer.
  Varför kan inte en MR för att undersöka MS, vara så genomförd att andra diagnoser kan ställas, i stället ska man börja från början med diverse andra tester och någon gång senare ev få den nya diagnosen fastställd via MR.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: