Att förbli sjuk efter sjukdom

Reaktiverade herpesvirus kan vara orsaken till att tiotusentals svenskar förblir sjuka efter en sjukdom

Inledning
Oavsett vilket trauma som utlöste sjukdomen (ME, borrelia, covid, andra infektioner, fysisk såväl som psykisk trauma) så kan det vara samma grundproblem – reaktiverade latenta herpesvirus. Denna teori öppnar för möjligheten att ”postinfektiösa” sjukdomstillstånd har en gemensam mekanism som skapar och upprätthåller sjukdomen, trots olika utlösande faktorer.

Individuella skillnader och symtom
Tanken om individuella skillnader i reaktiverade virus och deras påverkan på olika delar av kroppen ger en förklaring till varför exempelvis ME-sjuka kan ha varierande symtom. Även om grundsymtomen som PEM (ansträngningsutlöst försämring) och kognitiva problem är gemensamma för ME-sjuka och andra, kan individuella variationer uppstå beroende på vilka virus som reaktiveras och var i kroppen detta sker.

Bristande diagnostik och forskningspotential
IgG-antikroppar förhöjs normalt vid reaktivering, men på gruppnivå saknas en fastställd gräns för när det anses vara reaktiverat. Detta kompliceras ytterligare av att IgM vanligtvis endast är närvarande vid primärinfektion. En individuell bedömning krävs – där jämförelse med tidigare prov är nödvändig.

Den nuvarande bristen på en tillförlitlig diagnostik för reaktiverade herpesvirus försvårar förståelsen av deras roll vid exempelvis ME. Forskningsinsatser, som de som pågår i Tyskland, öppnar dörren för att bättre förstå och identifiera reaktiverade virus. Detta kan leda till framsteg inom ME-forskningen och förbättrad diagnostik.

Uppmaning till ökad forskningsinsats
Att svenska intressen inom sjukvården verkar begränsade visavi denna forskning pekar på behovet av ökat engagemang och forskningsinsatser inom landet. En möjlig väg framåt kan vara att samarbeta internationellt och dra nytta av pågående forskning för att föra forskningen och diagnostiken framåt.

Det kanske vore lämpligt att en svensk delegation gör ett studiebesök på Würzburgs universitet i Tyskland? Vi kan nog bekosta denna resa via FSI.

Forskarna vid universitetet arbetar med att utveckla en ny metod för att påvisa om herpesvirus är reaktiverat. En av dem, Prof. Bhupesh Prustyvar talade på RME:s konferens i höstas.

Projektet stöds av Europeiska forskningsrådet (ERC) genom ERC Consolidator Award ”DecipherHSV” (2022-2027) och även av ERC CoG Award ”HERPES” (2017-2022).

Den nuvarande metoden, PCR-analys, är inte tillförlitlig i blod då proteiner som skulle kunna analyseras inte är i tillräcklig koncentration. Flera reaktiverade fall kan inte fastställas. Serologi (identifiera antikroppar) kan inte heller avgöra skillnad på latent och reaktiverat herpesvirus!

4sU-märkning är en teknik som används för att studera och identifiera nysyntetiserat mRNA (messenger RNA) och andra nysyntetiserade RNA-molekyler. Det är användbart för att undersöka RNA-syntesaktiviteten och specifika RNA-molekyler som produceras vid reaktivering av herpesvirus eller andra virus.

När herpesvirus reaktiveras och börjar replikera sig, produceras nysyntetiserat mRNA. Genom att använda 4sU-märkning kan forskare märka och isolera dessa nysyntetiserade mRNA-molekyler, vilket gör det möjligt att studera deras sammansättning och aktivitet. Det hjälper till att förstå hur herpesvirus reaktiveras och hur de påverkar värdcellen.

4sU-märkning kan användas för att identifiera nysyntetiserat mRNA som är kopplat till reaktivering av herpesvirus. Till exempel finns försök med att isolera vissa CD19 B-lymfocyter för att söka efter mRNA.

Om virusets replikationsgen är närvarande, betyder det att viruset är aktivt.

Fördelar med metoden

  • Den är mer specifik än både PCR-analys och analys genom serologi.
  • Den kan användas för att diagnostisera olika typer av herpesvirus.
  • Den kan användas för att följa upp behandlingen av herpesinfektioner.

Forskningsläge
Forskarna har ännu inte publicerat några resultat från kliniska studier. De hoppas att den nya metoden ska kunna användas inom klinisk praxis inom några år.

Om vi enbart tar Cytomegalovirus (CMV) som ett exempel, eftersom nu många blir bättre av att behandlas med bland annat det antivirala läkemedlet Valganciclovir som har effekt mot CMV:

  1. CMV är vanligtvis asymtomatiskt hos friska individer men kan orsaka allvarlig sjukdom hos
    a) immunosupprimerade patienter (troligen en stor undergrupp som lider av postinfektösa tillstånd)
    b) transplantationsmottagare
    c) ledande orsaken till medfödda missbildningar hos nyfödda som smittas av viruset via sina mödrar.
  2. Under primärinfektion och reaktivering stöter CMV på olika former av immunförsvaret
  3. mRNA är en typ av virala faktorer som CMV använder för att motverka värdorganismens försvar. Dessa mRNA kräver ingen proteinuttryckning för att fungera och är därför ideala verktyg för att reglera både sina egna gener och värdcellens gener under latens och reaktivering.
  4. Minst 11 pre-miRNA har identifierats som uttrycks av CMV och totalt finns det över 80 miRNA i sex olika herpesvirus som påverkar människor.
  5. Forskare har skapat en mössmodell för att studera biologin och funktionen hos cytomegalovirus mRNA.
  6. Forskningen har visat att vissa MCMV (murine cytomegalovirus) miRNA är avgörande för virusets överlevnad och spridning mellan värdar.
  7. För att förstå mRNAs funktion används en rad olika metoder som omvänd virusgenetik och nya högkapacitetsmetoder.
  8. Studier visar hur mRNA från viruset bidrar till den totala poolen av mRNA i värdcellen under infektionen.

Från RME-konferensen då Prof. Bhupesh Prusty i Würtzburg talade:
https://youtu.be/0XDRu17kioE?si=eRIGPzJ7JNVPrYjT

En rad olika indicier ger en sammantagen bild som inte får nonchaleras

Det finns många olika saker som talar för att reaktiverade herpesvirus kan vara den pådrivande faktorn hos många med ME/CFS, likväl för de med postcovid och postborrelia:

  1. Alla de studier som visat att ME-sjuka blivit bättre av antiviral behandling mot just herpesvirus.
  2. Studien som visar att en majoritet av ME-sjuka lider av en specifik immunsuppression i form av brist på en del antikroppar mot EBV (EBNA-1 och VCA).
  3. De studier som visar att en majoritet av ME-sjuka har dUTPase- och polymerasproteiner i blodet från specifikt EBV.
  4. Den studie som bland annat Bragée tillsammans med professor Anders Rosén genomfört där förhöjda EBV-nivåer kunnat påvisas i saliv hos ME-sjuka.
  5. Dessutom är diagnostiken avseende samtliga herpesvirus undermålig för att göra skillnad på om det rör sig om en reaktivering eller vilande virus lång tid efter primärinfektionen eftersom Immunglobulin M (IgM) enbart är närvarande upp till ett halvår. IgM är den antikropp som ensamt kan påvisa aktiv infektion. Immunglobulin G (IgG) kvarstår oavsett om viruset är vilande eller aktivt. Därav visar ett serologiprov oftast samma resultat hos en person med vilande respektive reaktiverat herpesvirus.

Sammantaget finns mycket som talar för att just reaktivering av olika herpesvirus kan vara grundorsaken i många fall avseende ME/CFS, postcovid och postborrelia med flera

Jag anser att många fler bör få genomgå immunologiska undersökningar för att få chansen att prova antiviral behandling mot reaktiverade herpesvirus, likväl som immunglobulin, som kan ha god effekt vid immunsuppression, vilket förbättrar möjligheterna för immunförsvaret att själv bekämpa herpesvirusen. Genom åren har jag själv haft kontakt med flera som blivit friska eller mycket bättre av dessa behandlingar.

Källor finns i detta inlägg:
https://newsaboutdisease.com/2023/10/24/varfor-me-diagnos-ar-daligt-att-fa/

Slutsats
Diskussionen om reaktiverade herpesvirus som en gemensam nämnare för de som förblivit sjuka efter en sjukdom öppnar dörrar till nya förståelser och forskningsområden. Genom att betrakta detta som en potentiellt enhetlig sjukdomsmekanism, oavsett utlösande faktor, kan framtida forskning möjligtvis leda till innovativa behandlingsmetoder och ökad diagnostisk precision. Det är nu dags för ökat engagemang och samarbete inom forskarsamhället för att belysa detta för sjuka världen över.

Ett stort problem är att det det finns stora ekonomiska bakomliggande orsaker som gör att icke längre patenterade läkemedel som exempelvis valaciklovir och valganciclovir längre är intressant. Ekonomiska intressen får aldrig gå före folkhälsa!

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. Titti

    Tack Mats för en fantastisk sammanfattning! Bupesh Prusty är min favoritforskare när det gäller att hitta en möjlighet att påvisa reaktiverade virus och i förlängningen också göra det möjligt för nya antivirala mediciner. I Sverige får vi hoppas på att Dr Jonas Axelsson får möjlighet att genomföra sin behandlingsstudie på antiviral behandling för postviral sjukdom. Så otroligt viktigt för så många sjuka. Att en professor med mycket makt på KI såg till att studien inte fick genomföras på KI är en stor skandal! Så fint att du genom din blogg nu sprider kunskap om reaktiverade virus.

    Skickat från Outlook för iOShttps://aka.ms/o0ukef ________________________________

    Gillad av 1 person

  2. Heide Garrigan

    Du är en kämpe ! Betalar dyrt för att få recept på Valaciklovir. Privat. Specialist i ämnet.
    Prover som måste skickas till Tyskland.
    Att man ska behöva ta banklån för att få vård och rätt provtagning!?
    Det är så illa i Sverige för oss nu.
    Gissar att jag får lägga ca 30.000.
    Det är galet mkt pengar som sjukpensionär.
    Men hoppet om att finna bättring och i alla fall jobba lite nån gång i framtiden sporrar.
    Är så ledsen att vi inte får vården och provtagningar som behövs i Sverige.

    Tack Mats för vad du gör för oss.
    Hur hårt du kämpar att få ut budskapet om vår situation kan ingen förstå.

    Gillad av 1 person

  3. lovisagyllenhammar

    Valganciclovir kostar väl typ 5000kr för en månads behandling. Hur kss av m det inte finnas ekonomiskt intresse i detta och om det inte fins patent varför finns det inte fler konkurrenter som ger dig in?

    Gillad av 1 person

  4. Stinas

    Tack Mats, en intressant och lovande artikel som inger hopp, att det finns forskare inom det här viktiga området, måste vara spännande att studera och något som ev kanske kan leda till en öppning inom många sjukdomar. I Sverige anar jag ett motstånd, en krönikör journalist/ssk skriver idag i DN att hon pratat med två svenska läkare inom infektion/immunologi som uttalar att de inte hört tals om paraviral sjukdom, då har man inte stort intresse av sitt yrke eller så utelämnas delar, bedrövligt anser stt en diskussion är på sin plats elller att krönikören förtydligar deras uttalande annars blir jag mörkrädd.
    God Jul!

    Gillad av 1 person

  5. Björn Bragée

    VI från Bragée bidrar i den studien med våra prover från 40 patienter med ME och till deras glädje också 40 ålders och könsmatchade kontroller. A pro på att bli beskyllda för att inte bedriva forskning. Tack Mats, du uppfyller en gammal metod jag använt i decennier, ”Du lär dig mest i vården, med att försiktigt intervjua patienter om det senaste”.

    Gillad av 1 person

  6. Björn Bragée

    VI från Bragée bidrar i den studien med våra prover från 40 patienter med ME och till deras glädje också 40 ålders och könsmatchade kontroller. A pro på att bli beskyllda för att inte bedriva forskning. Tack Mats, du uppfyller en gammal metod jag använt i decennier, ”Du lär dig mest i vården, med att försiktigt intervjua patienter om det senaste”. /dr Björn

    Gillad av 1 person

  7. Hans

    Ekonomiska intressen går ständigt före inte bara folkhälsa utan folks liv och död.
    Inte i alla sammanhang men i mycket tydligare sammanhang än det komplexa som
    Mats skriver om. Inte ens i vissa enkla och uppenbara sammanhang reagerar socialstyrelsen eller IVO på det som tillspetsat kan benämnas passiv dödshjälp.
    Hur noga man än redogör för tex vanvård på ett demensboende bryr sig IVO om att agera och svarar bara upprepat att inspektion kommer ske i framtiden och att det är aktuellt på landets, alla boenden.
    Vanvården beror vanligen på otillräckligt antal kvalificerad personal som i sin tur beror på svag ekonomi vilket i sin tur ofta betor på bristande planering och att kommuner tillsätter en rad högavlönade chefer som vanligen inte ser eller ens bryr sig om missförhållanden inom vården. Min mor har drabbats av just detta i Avesta kommun..
    Som dement och gammal inte ens placerats på demensavdelning..
    Enligt annan anhörig sparar kommunen pengar genom att ta in många vårdbiträden ur invandrargrupper som helt saknar utbildning och inte ens kan svenska språket.
    Vanvården av mor består av att hon ignoreras vid måltider och uppepat smittas av bakterier pga hygienslarv.
    Med kol och alzheimer samt bröstcancer har hon nu fått lunginflammation flera gånger på kort tid och aldrig förut haft mig veterligen.
    Åter annan anhörig med avliden förälder på samma boende har berättat att hennes mor hade kol och avled av en lunginflammation.
    Hygienskarvet visar sig på flera sätt.
    Personal går runt mellan de boende utan munskydd..
    Nör mor kastat massor av använda slemmiga hushållspapper på golvet och lagt på bordet vid sängen så har det legat kvar dygn efter dygn tills jag tagit hand om detta
    IVO tror att en i sektion i framtiden kommer hjälpa.
    Efter mors död tror IVO kanske att en inspektion ger henne livet åter?
    Mats vet nog att det är helt meningslöst att anmäla bristande utredningar i komplexa sammanhang då ansvarig myndighet inte ens agerar i mycket enkla sammanhang.

    Bard ai svarar:
    //Ja, återkommande herpesinfektion är detsamma som reaktiverade virus. När en person har infekterats med herpesvirus förblir viruset latent i kroppen, vilket innebär att det inte orsakar några symtom. Viruset kan dock reaktiveras och orsaka ett utbrott av herpes.
    Det finns många faktorer som kan utlösa en reaktivering av herpesvirus, till exempel:

    Stress
    Trötthet
    Solljus
    Menstruation
    Feber
    Vaccinationer
    Vissa läkemedel
    När viruset reaktiveras kommer det att finnas i blodet och kan smitta.

    Reaktiverat virus
    Ett reaktiverat virus är ett virus som var latent i kroppen, men som har börjat replikera sig igen. Detta kan leda till ett utbrott av herpes eller andra infektioner.//

    Trötthet är ju ett vanligt symptom vid många sjukdomar.
    Mor är ständigt trött och jag med ms lider av trötthetsanfall.
    Givetvis rör det sig om onda cirklar tex om infektioner reaktiveras.
    Jag själv blev kroniskt tröttare efter covidvaccinationerna.
    Mor tappade ett kilo i veckan första tiden på boendet.
    Trots sängliggande 95% av tiden.
    Enhetschefen menade att vikttappet beror på förflyttningen till matsalen (med rollator) vissa dagar. Hon slutade och efterträdaren är ännu duktigare på att ljuga.
    Dessa kategorier uppbär de höga lönerna.
    Vad förstår IVO av det här? Genom en inspektion?
    En tillfällig (svensk) läkare räddade mor troligen, tillfälligt, genom att ta bort en cancermedicin när hon vägde 40 kilo.
    Hon fick tillbaka viss aptit.
    Men cancern får fritt spelrum.

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar