Många lider av ME/CFS men det satsas inte mycket på forskning

Vi kan ta USA som exempel:

National Institutes of Health (NIH) är en myndighet som lyder under den amerikanska federala regeringens departement för hälsovård och socialomsorg. NIH svarar för finansieringen av cirka 28 procent av all medicinsk forskning som sker i USA, vilket för NIH:s del uppgår till cirka 28 miljarder dollar årligen. NIH är därmed världens största statliga forskningsfinansiär.

Som exempel delades medel ut till total 244 olika forskningsprojekt under 2014. ME/CFS kom på 231:a plats när det gäller forskningssanslagets storlek – knappt 5.5 miljoner US$. Att jämföra med exempelvis Alzheimers 822 miljoner US$, Parkinson 139 miljoner US$ eller MS 102 miljoner US$.

Satsningen på ME/CFS beräknas öka från 5.5 till 6 miljoner US$ under 2016.

Om man tittar specifikt på hur pengarna fördelades (år 2014) till områdena inom ME/CFS gick 73.14% till neuroendokrin (nervimpulser från till exempel signalsubstanser, och som avgör vilka hormoner som utsöndras i blodet)., 16,5% till ortostatisk intolerans (svårigheter att stå upp) och 10,36% till psykologiska orsaker.

På denna sida kan ni läsa mer:
http://www.occupycfs.com/2015/03/04/2014-nih-spending-on-mecfs-studies/

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: