Kan autoimmunitet förväxlas med oxidativ stress?

Jag har nu läst om oxidativ stress, fria radikaler, antioxidanter samt börjat läsa om metyleringsprocessen. Jag börjar kanske begripa hur allt hänger ihop. Det är möjligt att jag tolkat något, eller kanske allt felaktigt, men intressant är det!
Exempel på tillstånd som har koppling till oxidativa skador från fria radikaler: cancer, Alzheimers sjukdom, åderförkalkning, hjärt-kärl sjukdom, inflammatoriska tillstånd, gråstarr, reumatism. Kanske även MS och ME/CFS?

Kan autoimmunitet förväxlas med oxidativ stress?
Vid autoimmunitet sägs det att antikroppar bildas mot den egna kroppens vävnad. Det kan påverka organ, körtlar och kroppens system. När det gäller ME/CFS vet man inte om sjukdomen är autoimmun. En ”rituximabstudie” pågår nu i Norge där hypotesen är att ME/CFS är en autoimmun sjukdom. Oaktat detta finner jag det intressant att för mycket fria radikaler leder till oxidativ stress som har liknande effekt på kroppen som autoimmunitet.

Vad är oxidativ stress?
Vid oxidativ stress jagar fria radikaler andra molekyler i syfte att stjäla en elektron då den saknas. Om den fria radikalen lyckas stjäla en elektron kommer den i jämvikt. Den bestulna molekylen har då istället blivit en fri radikal, som i sin tur försöker stjäla en elektron från andra molekyler i våra vävnader. Därigenom har en vävnadsskadande kedjereaktion kommit igång. Om reaktionen inte stoppas kan det leda till svårare cellskador.

Vad är då en fri radikal, förutom att den saknar en elektron?
Jo, det är en biprodukt från kroppens energiförbränning. Den bildas också när kroppen utsätts för påfrestningar som stress, toxiner, tungmetaller, alkohol, förorenad luft, mögel m.m. – Ja, allt sådant vi alla känner till som inte är bra för hälsan.

Metyleringsprocessen
Fria radikaler och oxidativ stress kan skada arvsmassan i cellerna (DNA) men även skada olika enzymer, vilket förändrar viktiga proteiners funktion och kroppens ämnesomsättning. De fria radikalerna startar destruktiva processer som kan ge upphov till sjukdom och för snabbt åldrande. Metyleringsprocessen påverkas vilket innebär att kroppen får svårt att ombilda bl a folsyra och B12 till metylfolat och metyl-B12.

Antioxidanter – kroppens försvar mot fria radikaler och oxidativ stress
Antioxidanternas uppgift i kroppen är att neutralisera och skadliggöra fria radikaler.
ORAC, (oxygen radical absorption capacity)är ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller. Chaga och gojibär står i en klass för sig. Därefter kommer bl a mörk choklad, pekannöt, blåbär, granatäpple, svart och grönt te.

Mätning av fria radikaler genom FRAS
Genom FRAS (Free Radical Analytical System) mäter man mängden av peroxider genom ett stick i fingret. Resultatet mäts i enheten U.Carr. Normalvärdet ska ligga mellan 200-300 U.Carr. Som gränsvärde bedöms 300-335, som oxidativ stress 335-380, som hög oxidativ stress 380-500 och som mycket hög oxidativ stress >500.

En studie (Cesarone et al 1999) på friska frivilliga visade ett utgångsmedelvärde på 404  U.Carr. Efter behandling med en antioxidantiablandning var medelvärdet 278 U.Carr.

En icke publicerad svensk studie (Carlmark, 2000) visade en minskning av FRAS-värdet med cirka 16 procent med en blandning av lykopen och några flavonoider. Flavonoider finns  i resveratrol, lök, broccoli, äggula , äpplen och i kakao. Lykopen finns det mycket av i tomater, tomatjuice, vattenmelon och i röd grapefrukt.
http://www.medicallink.se/news/showNews.cfm?newsID=932

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

  1. Super…bra skrivet. Visst är det så….:)

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: