Varför finns det ingen antiinflammatorisk medicin som kan passera blod – hjärnbarriären?

cnsVarför har inte läkemedelsbranschen kommit på ett antiinflammatoriskt läkemedel som kan passera blod- hjärnbarriären?

Beror det verkligen på okunskap? Eller beror det på – hemska tanke – att de inte vill? De tjänar ju pengar på kroniskt sjuka!

Gemensamt för Parkinson, Alzheimer, MS och troligen även ME/CFS, Fibromyalgi samt ett flertal andra kroniska sjukdomar är att en inflammation har uppstått i centrala nervsystemet (CNS). Många olika faktorer talar för det.

Blod-hjärnbarriären hindrar vissa droger, läkemedel och celler från att lämna blodbanan och nå hjärnans nervceller. Många av de blodburna kemiska substanser som cirkulerar i kroppen hindras från att nå hjärnan och ryggmärgen p g a blod-hjärnbarriären. Till skillnad från blodkärl i det perifera blodcirkulationssytemet, som är mycket genomsläppliga, tillåter blod-hjärnbarriären en begränsad upptagning av ämnen i blodet.

Ingen har inom skolmedicinen kommit på ett enda sätt att få ett antiinflammatoriskt läkemedel att passera denna barriär som ofta kallas för BBB (blood-brain-barrier). Men inom alternativvården finns det flera olika exempel som tyder på att barriären går att passera.

Följande sätt fungerar bevisligen när det gäller att öka glutationsnivån i CNS: Liposomal form av glutation, curcumin, även S-Acetyl-glutation. Sedan har vi NAC, ALA mm. Allt som gör att glutationsnivån höjs i kroppen och därmed ger minskad inflammation.

För en lekman låter det som sunt bondförnuft att ta till de medel som står till buds och fungerar, dvs använda antiinflammatoriska verkningsämnen som kan passera BBB och minska inflammation.

Varför är ingen intresserad? Är det rent humbug eller kvacksalveri? Nästan ingen inom skolmedicinen kan något om detta, och jag förstår inte varför?

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Johanna

  Bra

  Gillad av 1 person

 2. Anna Johansson

  Eftersom man inte kan patentera naturliga ämnen (tack och lov!) så ser inte läkemedelsindustrin någon lönsamhet i att forska på naturliga substanser. Och ofta har ju inte syntetiskt framställt eller processad substans samma verkan utan biverkan. Naturen är ju finurlig och ofta när man använder hel ört/växt/ämne så finns det naturligt andra ämnen som mildrar biverkan.
  Dessutom har läkare och biomedicinare inte särskilt mycket näringslära i sin utbildning. En läkare ca 6h och en biomedicinare 7,5-15hp. Jag tyckte näringsläran dessutom var helt förlegad och lärarna hade inte uppdaterat sig på näringsrekommendationerna sedan 70-talet när jag läste min kandidat.
  Men jag ser att det börjar skifta till en mer tolerant attityd gentemot alternativmedicin och näringsterapi.

  Gillad av 1 person

 3. Pingback: Infektioner och inflammationer i centrala nervsystemet kan vara svåra att komma åt | Går kroniska sjukdomar att bota?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: