Varför gör sjukvården inte mer?

Fria radikaler
Det har i ett flertal studier kunnat påvisats att ME/CFS-sjuka har en högre nivå av fria radikaler (oxidativ stress) i kroppen än hos friska människor.
http://www.meresearch.org.uk/our-research/completed-studies/oxidative-stress/

Fria radikaler bildas när kroppen utsätts för påfrestningar som stress, toxiner, tungmetaller, alkohol, förorenad luft, mögel m.m. – Ja, allt sådant vi alla känner till som inte är bra för hälsan.  Ett överskott av fria radikaler leder till komplikationer i metabolism, ökad inflammation, sämre kognitiv förmåga och mindre energi m.m.

Det går att mäta och även minska överskottet av fria radikaler. Varför jobbar inte sjukvården med det? Olika antioxidanter har en påvisbar effekt att minska överskott av fria radikaler.
http://www.micmcmullen.se/oxidativ.html

Bakteriefloran i tarmen
Det finns flera studier som samstämmigt visar att bakteriefloran är i obalans hos ME/CFS-sjuka. En stor del av immunförsvaret sitter i tarmen och en obalans i bakteriefloran leder till ett flertal andra problem i kroppen, bl.a. inflammation (eventuellt även i centrala nervsystemet), störd metabolism.  Även det endokrina systemet avseende kroppens hormonbalanser verkar påverkas.

Varför provar inte sjukvården olika probiotikapreparat på ME/CFS-sjuka? Även fekaltransplantation kan vara av intresse.

Jag har gjort en egen sammanställning kring mage/tarm och kopplingen till ME/CFS:
http://www.fildirekt.se/dl/1428111554.pdf?hc_location=ufi

Har flera sjukdomar samma orsak?
Förmodligen finns flera olika undergrupper inom ME/CFS. På samma sätt tror jag att det finns likheter med andra sjukdomar (fibromyalgi, alzheimers, reumatism, MS m.m.), d.v.s. att grundorsaken kan vara den samma. Symtomen kan dock växla beroende på vad i kroppen som angrips av de fria radikalerna.

Slutord
Jag tycker inte bara detta är märkligt utan anser det vara direkt oansvarigt att inte behandla tusentals sjuka människor när det finns möjlighet till behandling utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet. Med den samlade kompetens som finns borde det inte vara svårt.
2015-04-12
Mats Lindström

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: