Vad orsakar sjukdomen ME/CFS?

Det finns olika teorier om vad som orsakar sjukdomen ME/CFS. Efter att ha läst mycket om sjukdomen inser jag att alla inte verkar ha ”samma sjukdom”. Det verkar finnas ett gäng undergrupper. Symtomen kan vara olika. Ett gemensamt symtom verkar vara den anträngningsutlösta utmattningen som ofta sitter i flera dygn efter en fysisk eller psykisk ansträngning. En del har problem med matsmältning och näringsupptag. En del har problem med hormonbalansen. De flesta har problem med hjärndimma och nedsatt kognitiv funktion. De flesta verkar även ha problem med energiproduktion där citronsyracykeln har en central roll. Många har huvudvärk. En del har ont i delar eller i hela kroppen.

Det verkar vara få som enbart har ME/CFS. Många har även fibromyalgi och IBS. Oaktat detta tror jag att grundorsaken kan vara densamma men att det som felar kan angripa olika individer på olika sätt.

Det finns flera studier som samstämmigt visar att bakteriefloran är i obalans hos ME/CFS-sjuka. Man har även kunnat påvisa ofta förekommande virala och inflammationsskapande proteiner (olika cytokiner). En stor del av immunförsvaret sitter i tarmen och en obalans leder till ett flertal andra problem i kroppen, bl.a. inflammation (eventuellt även i centrala nervsystemet), störd metabolism. Även det endokrina systemet avseende kroppens hormonbalanser verkar påverkas.

Kan en kraftigare infektion eller flera mindre allvarliga infektioner efter varandra, antingen virala eller bakteriella sätta tarmen ur balans?

Om nu tarmen sätts ur balans utsätts kroppen för en belastning. Alla kroppsliga belastningar som inte är hälsosamma leder till en ökning av fria radikaler. De får då fritt spelrum. Utöver den oreda tarmen ställer till med i kroppen tillförs ytterligare problem då de fria radikalerna förstör kroppens vävnad genom att stjäla elektroner från friska celler. Pga att metabolismen är störd av obalans i tarmen, kan kroppen inte ta till sig antioxidanter på ett adekvat sätt varför den oxidativa stressen ökar i kroppen.

De fria radikalerna kan angripa vad som helst som består av celler. Det gör också att symtomen inte blir exakt desamma bland de som insjuknar.

Självklart förvärras situationen om kroppen dessutom utsätts för psykisk stress, miljögifter och tungmetaller. Ännu fler fria radikaler får fritt spelrum.

Jag tror att det hänger ihop på något vis. Det bästa kanske är att tillföra kroppen mängder med antioxidanter och försiktigt prova sig fram med olika probiotika och kanske även prebiotika.

Kort om antioxidanter
Antioxidanter verkar anti (mot) oxidativ stress genom att de ”skänker” en elektron till de fria radikalerna så att de hamnar i jämvikt och inte behöver ge sig på kroppens celler.

Flera antioxidanter bildas automatiskt i kroppen. Exempel på dessa är urinsyra, glutation och Q10 samt proteiner som binder järn och koppar. För att kunna bilda de här antioxidanterna behöver vi äta tillräckligt med protein, speciellt aminosyrorna cystein och metionin. Dessutom behövs selen, zink, koppar och mangan. För att försvaret skall fungera optimalt är vi också beroende av färdiga antioxidanter som vitamin C, vitamin E samt en mängd olika karotenoider och flavonoider. Flera av flavonoiderna har i vetenskapliga studier visat sig vara mycket kraftiga antioxidanter jämfört med t ex vitamin C och vitamin E.

Kort om probiotika
Med probiotiska bakterier menas bakterier som har en positiv inverkan på vår tarmflora. De probiotiska bakterierna konkurrerar med de sjukdomsalstrande bakterierna om både näring och plats i tarmen. Det finns miljarder olika probiotikabakterier. Den vanligaste stammen heter Lactobacillus plantarum.

Kort om prebiotika
Probiotika kan få hjälp att frodas i tarmen om man tillför prebiotika. Det är så att säga föda åt probiotika.

En fördjupning avseende antioxidanter och probiotika blir min nästa gren…

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: