Grundorsak – obalans i, eller läckande tarm?

Grundorsaken till MS, ME/CFS och Fibromyalgi kan vara en och samma, dvs obalans i tarmen som kan leda till läckande tarm. Om tarmen börjar läcka kan stora molekyler komma ut i blodet och till immunförsvaret som ligger under tarmens vägg (mukosan). Väl ute i kroppen börjar immunförsvaret attackera dessa molekyler och det är då man tror att det kan uppstå fel som leder till sjukdom. En del påstår att detta fenomen handlar om autoimmunitet. Jag tror dock att oxidativ stress i form av fria radikaler som tar elektroner från friska celler kan orsaka samma fenomen. Men oaktat detta så leder både autoimmunitet och oxidativ stress till inflammation i centrala nervsystemet.

Problemet idag är att det inte finns några bra läkemedel som kan minska inflammationen i CNS för att verkningsämnet inte kommer förbi ”porten”: blod- hjärnbarriären. Det finns  vissa droger som kan ta sig förbi barriären men inte antiinflammatoriska medel. Därav är det svårt att symtomlindra sjukdomen. Jag försöker lyckas med liposomal form av glutation och även curcumin/resveratrol.

Självklart är det bättre att gå på grundorsaken! Man har nått framgång i en studie med möss där en kombination av tre Lactobacillus-stammar i terapeutisk dos resulterar i minskad inflammation i CNS och även immunhämmande, regulatoriska T-celler minskar i antal.

Receptet heter: L. paracasei DSM 13434, L. plantarum DSM 15312 och DSM 15313

På ren svenska är det en speciell mix av mjölksyrabakterier (probiotika).

Det är forskaren Lavasani m fl, vid Lunds universitet som genomfört denna studie och de har nu startat en klinisk studie på MS-patienter som får probiotikan i terapeutisk form.
http://www.lu.se/article/skador-pa-tarmbarriaren-vid-multipel-skleros

Jag har skickat en förfrågan till dem om de skulle kunna vara intresserade av att även bedriva en klinisk studie med ME/CFS och Fibromyalgipatienter. Om inte ska jag försöka finna den bästa probiotikan som innehåller alla dessa tre bakterier och kanske bedriva en egen amatörklinisk studie 🙂

Återkommer…

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

  1. Tror också att detta är rätt spår för att bli bättre …..förhoppningsvis helt frisk 🙂

    Gillad av 1 person

  2. Lova

    Spännande👍

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: