Myelin och kopplingen till vissa kroniska tillstånd

Jag var tungen att läsa lite om vad det är i centrala nervsystemet (CNS) som gör att systemet brakar ihop. Det verkar som att myelin spelar en viktig roll vid flertalet kroniska sjukdomar.

Nervsystemets kommunikation bygger på att impulser skickas igenom nervtrådar. Nervtrådarna skyddas av en fettliknande substans som kallas för myelin. Vid några sjukdomar har man konstaterat att då myelin angrips transporteras nervimpulserna sämre. Detta leder ofta till nedsatt kognitiv förmåga och även olika fysiska symtom.

Vid sjukdomen (MS) har man konstaterat att immunförsvaret angriper myelin. Det är framförallt vita blodkroppar som är aggressivt inriktade mot myelin. Det blir ett mindre antal inflammatoriska härdar. Vid angreppet bildas en ärrvävnad (skleros). Därav namnet multipel skrelos.
http://www.ms-guiden.se/MS-guiden/Om-MS/Hur-paverkas-kroppen/

Vid Alzheimer har man konstaterat att myelin får någon form av plack (beläggning) vilket leder till celldöd. Detta sker oftast efter 50-årsåldern då myelin blir mer och mer känsligt för skador.
http://newsroom.ucla.edu/releases/Breakdown-of-Myelin-Implicated-7921

Mögelförgiftning orsakas av mykotoxiner som produceras av giftigt mögel. Dessa mykotoxiner skadar nervcellernas myelin.
http://www.halsatips.com/infektion/2015/03/Hur-man-testar-en-person-att-se-om-han-har-mogel-poisioning.html

Vid kvicksilverförgiftning utarmas myelin då kvicksilver binder till sig myelin.
http://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=en&u=http://rxt2p.blogspot.com/2011_12_01_archive.html&prev=search

Även vid ME/CFS tyder det på att myelinnivåerna är för låga.
http://sacfs.asn.au/news/2015/02/02_25_prefontal_myelination_in_cfs.htm

Peter Schultz m fl genomförde en studie 2013 där man i råttceller kunde påvisa remyelinisering, dvs återskapa myelin. Man använde sig av ett myelinbasprotein (MBP) som heter Benstropin. Vanligt förekommande i läkemedel mot Parkinson. När jag surfade på det var det tyvärr många biverkningar.
http://www.nature.com/nature/journal/v502/n7471/full/nature12647.html

B12-vitamin är en viktig del i processen att nybilda myelin.
http://healthyeating.sfgate.com/function-b12-production-myelin-8022.html

Ytterligare en viktig komponent för bildande av myelin är Histamin. L-Histidin är en aminosyra och förelöpare till Histamin.

Bristsymtom
Reumatoid artrit, MS,allergier, nervspänning, hallucinationer, paranoia, manisk depression, schizofreni, impotens, hörselnedsättning.

I en studie har man använt histamin för att minska MS.symtom. Förbättring skedde hos sammanlagt 37 patienter av 55, d.v.s. 67 procent hos dem som intog tillskott i minst 6 veckor.

Författarna menar att histamin påverkar MS på fem olika sätt:
• höjning av cerebrala vävnadsnivåer av histamin
• förbättrade elektriska funktioner demyelinerade fibrer
• förbättrat cerebralt flöde
• modulering av autoimmuna responser
• stimulering av ommyelineringen.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10608915

Oaktat betydelsen av myelin så är min hypotes att grundorsaken till många kroniska sjukdomar är densamma eller i vart fall liknande. Det handlar sannolikt om obalans i tarm i kombination som kan ha triggats av en eller flera infektioner och annan fysisk/psykisk belastning. Detta leder till en störd metyleringsprocess, fria radikaler och eventuell även autoimmunitet. Vidare att flera kroniska sjukdomar leder till inflammation i CNS. Antiinflammatoriska läkemedels svårigheter att passera BBB gör det då svårt att symtomlindra.

Det finns flera sätt att minska inflammationer genom att tillföra kroppen mycket antioxidanter och olika aminosyror som höjer nivån av kroppens starkaste antioxidant glutation genom bl a NAC (N-acetylcystein) och/eller ALA (liponsyra). Även Omega 3, curcumin i kombination med svartpeppar, botswellia och djävulsklo har visat på inflammationshämmande egensakaper och därmed bl a smärtlindring. Att minska inflammation synes dock enbart vara av symtomlindrande karaktär, men nog så viktig. Att åtgärda grundproblemet – det förmodade överbelastade immunsystemet – är ändå det viktigaste.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Maria Bergman

  Va bra förklarat av dig Mats så till och med att jag fattade vad du skrivit! 😊
  Det händer inte så ofta!😉
  Tack för allt du gör för oss drabbade! 😀🌼🌞

  Gillad av 1 person

 2. Aleksandra Larsson

  Tack Mats Lindström för dina oumbärliga kunskaper och engagemang för att hjälpa dem drabbade!

  Gillad av 1 person

 3. Aleksandra Larsson

  Tack Mats Lindström för dina oumbärliga kunskaper och engagemang för att hjälpa dem drabbade! Hoppas att du vinner gehör för forskning för de kroniska sjukdomstillstånd!

  Gillad av 1 person

 4. Intressant!
  Jag har haft diagnosen MS, den varianten som klingar av i och med att skoven blir allt mildare och kommer allt mer sällan, senaste skovet hade jag 1992. Jag har haft en mögelallergi som nu inte alls ger sig tillkänna ens i mögeldrabbade stugor. Jag genomgick för 15 år sedan en amalgamsanering eftersom jag uppvisade många symtom på kvicksilverförgiftning, upplevde en pånyttfödelse efter den.
  Idag besväras jag av en mycket svår Willis Ekbom Disease eller Restless Legs (WED/RLS) som är en neurologisk sjukdom var orsak forskarna ännu inte lyckats påvisa mer än att dopaminsynapserna inte fungerar. Järn och syre påverkar dessa synapser, men undrar hur det är med myelinet??

  Gilla

 5. Åsa Berglin-Inberg

  Tack för ett, som vanligt, klart och vettigt inlägg. Säger som någon här ovan – till och med jag fattade. ☺️
  (Har ME, fibro, hypo, varit svårt amalgamförgiftad – tandläkare karin Öckert sanerade. Många födoämnesintoleranser). Ser att histamin är bra, men om man är m y c k e t histaminöverkänslig då?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: