Går det att passera blod-hjärnbarriären?

Blod-hjärnbarriären är en port till centrala nervsystemet (CNS). Inte vilka molekyler som helst är välkomna. Svårigheten att passera barriären gör att antiinflammatoriska läkemedel inte kan minska inflammation i CNS vid kroniska sjukdomar.

Man kan förbättra passagen genom makromolekyler, inklusive liposomer, nanopartiklar, miceller, och polymerkonjugat. Även med hjälp av fysiska stimuli såsom ultraljud och elektromagnetiska fält (EMF) kan barriären tillfälligt öppnas och koncentrerat läkemedel kan levereras..
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0169409X11002900

Man har även konstaterat att barriären ibland kan öppna sig vid olika patalogiska tillstånd vilket möjliggör ”läkemedelstransport” in i hjärnan. Det kanske därför vissa blir bättre i sin kroniska sjukdom vid förkylningar och vanliga infektioner om man samtidigt intar antiinflammatoriska preparat som då kan passera barriären.

Man har kunna påvisa det i en studie på råttor.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0169409X11002900#bb0345

I denna studie har man kunnat visa att virus öppnar barriären:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0169409X11002900#bb0695

Man har nyligen i en studie på möss visat att blod-hjärnbarriären går att öppna med hjälp av magnetiska nanopartiklar i upp till två timmar.
http://www.sciencedaily.com/rele…/2015/03/150325101942.htm

Självklart är grundorsaken viktigast – tarmen. Men fram till dess att man finner en lösning vore det bra att kunna symtomlinda genom att transportera antiinflammatoriskt läkemedel genom blod- hjärnbarriären. Kanske genom nanoteknik, t ex liposomal glutation, liposomal curcumin, resveratrol eller kanske behandla med ultraljud eller elektromagnetiska fält någon timme efter intag av antiinflammatoriska preparat för att därigenom öppna barriären?

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: