Tre viktiga prover som alla sjuka borde få ta

Alla med ME/CFS, Fibromyalgi, MS och liknande sjukdomar borde få ta tre viktiga prover. Även de med ADHD, Autism, Asperger och Schizofreni borde få göra prov 3.

1. Blodprov –  P-homocystein
Åtgärd vid fel – gör DNA-test enligt p. 2

2. DNA-test – MTHFR-mutation 1298C

Åtgärd vid fel – Tillför endast B12 och folat i metylform

3. Avföringsprov – Bakteriebalansen i tarmen

Åtgärd vid fel – Ändra kost och komplettera med rätt probiotika och eventuell prebiotika

– Höjt homocystein pga vitamin B12- brist ger trötthet, dåligt minne, dålig balans/yrsel, polyneuropati m fl. symtom.
– Höjt homocystein p.g.a. folsyrabrist kan ge trötthet och neurasteni.
http://www.praktiskmedicin.se/sjukdomar/homocystein-hyperhomocysteinemi-2/

Man kan ta p-homocysteinprov inom sjukvården. Normalvärdet för vuxna är 5-15 µmol/L.
http://www5.ltkronoberg.se/Centrum/Medicinskt-servicecentrum/Kliniskt-kemiska-laboratoriet-Vaxjo—Ljungby/Analyssortiment—Specifika-provtagningsanvisningar-/P-Homocystein/

Om värdet är högt borde man göra ett DNA-test för att se om man har en MTHFR-mutation på framförallt MTHFR 1298C. Tillstånd med variant 1298C inkluderar fibromyalgi, kronisk trötthetssyndrom, schizofreni, kronisk migrän. En mutation innebär att kroppen inte kan omvandla folsyra och B12 till metylformen, dvs det färdiga verkningsämnet. Ett MTHFR-test går att genomföra inom svensk sjukvård.
http://www.karolinska.se/KUL/Alla-anvisningar/Anvisning/9556
Avföringsprov är viktigt då mycket pekar på att grundorsaken till många sjukdomar finns i tarmen. Obalans ställer till med mycket. Det kan själv vara svårt att laborera med rätt probiotika. Ibland behöver även e.coli och streptokocker (de goda varianterna) tillföras.

Är det inte en självklarhet att svårt sjuka människor ska få genomföra de tester som finns?
Många skulle säkrligen må väsentligt mycket bättre om de fick veta vad de ska göra för att bli bättre. Istället skrivs smärtstillande, sömntabletter och ibland antidepressiva medel ut. Ska det vara så? Då får man i vart fall tyst på dem…

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

  1. Marika

    B-12 brist är ju vanligt..men frågan är varför man får en så uttalad B-12 brist…

    Gilla

  2. Ann-Catrin

    Ja, har själv fibromyalgi diagnos sen år-2013 men haft ont i många år innan. Har värk i hela kroppen, orkar ej gå så långt, mycket trött, huvudvärk, måste snart finnas något botemedel mot sjukdomarna, som många lider av..

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: