Tisdagen den 12 maj publiceras en debattartikel om ME/CFS i METRO

Den 12 maj är det Internationella ME/CFS-dagen och igår kontaktades jag av debattredaktören på Sveriges största dagstidning METRO med anledning av det. Hon hade sett mig omnämnas i en blogg som anhörig till en ME-sjuk. Hon frågade om jag och min fru Claudia ville skriva en debattartikel tillsammans för publicering i METRO i syfte att uppmärksamma den internationella ME/CFS-dagen den 12 maj.

Debattartikeln publiceras kl 05.45 i morgon på nätet och i papperstidningen. Jag får inte avslöja innehållet. Men i stort beskriver Claudia sin vardag och jag beskriver utifrån mitt perspektiv som anhörig hur jag upplever situationen. Jag beskriver för övrigt min personliga känsla av hur låg kunskapsnivån generellt är inom svensk sjukvård och vad lite forskning som bedrivs i Sverige, trots att det finns många intressanta spår i övriga världen. Inget märkvärdigare än så

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Börjar bära frukt ;)….med rätt gödning så blir det fler frukter ;).

  Gillad av 1 person

 2. Karin Goldring

  Det ska bli väldigt spännande att läsa 🙂

  Gilla

 3. bmthesslund

  En reflektion bara:
  Det måste väl finnas annan om skrivning än endast ME/CFS ? Inte många som vet vad det betyder och verkligen reflekterar, känner igen sig. Vilken översättning kan man göra? Bränn och gnällkärring. Inbillningssjukdom. Psykisk sjuk, etc…..? Hur ska man beteckna tillståndet ME/CFS ? Har ju inte läst artikeln ännu men hoppas att den verkligen gör att folk läser och reagerar!

  Gillad av 1 person

  • Ja du, det finns många andra benämningar. Den vanligaste är nog kronisk trötthetssyndrom tror jag. Då kan de flesta förstå vad det handlar om, men ändå inte.Trötthet är fel ord då det rör sig om total utmattning. Framförallt efter fysisk eller psykisk påverkan. Då är det ett mörkt och tyst rum som gäller i dagar. Många får ligga i ett sådant rum alla dagar tyvärr. Psykiskt är det inte.

   Gilla

 4. Gasel

  Hej Mats!
  Idag läste jag debattartikeln i Metro. Du pratade om att du driver en internetsida om kronisktrötthet och jag vill gärna bli medlem. Jag är ihop med en som har haft kronisk trötthet i nästan 8 år och idag är han 23 år. Jag känner att jag behöver också få råd och stöd och det bästa är att vara medlem på en sida där alla kan faktiskt förstå vad jag säger. Vad heter din internetsida? Är det den jag skriver på nu?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: