Sannolikt är ME/CFS en post-infektiös sjukdom

Många med ME/CFS har före eller under insjuknandet haft körtelfeber. Många har även haft hjärnhinneinflammation. En del har haft flera på varandra följande infektioner som öroninflammation,halsfluss eller bihåleinflammation.

– Hjärnhinneinflammation orsakas av herpes- och enterovirus samt fästingrelaterade bakteriesjukdomar

– Körtelfeber orsakas av Epstein Barr-virus
– Bakteriell Öroninflammation orsakas ofta av stafylokocker
– Bakteriell Halsfluss orsakas ofta av streptokocker
– Pneumokocker är den vanligaste orsaken till bihåleinflammation

I en mindre studie 2002 provade man ett antiviralt läkemedel som verkar mot Epstein Barrvirus på 19 CFS-patienter. 16 st blev bättre efter 6 månader.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12582420

Läkemedlet som användes var valacyclovir. Intressant är att det verkar både mot Epsten Barrvirus och Herpes. Den förstnämnda kan orsaka körtelfeber och den sistnämnda kan orsaka hjärnhinneinflammation.
http://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=20080308000012

Även enterovirus kan orsaka hjärnhinneinflammation! Dr Chia har påvisat enterovirus hos 82% av alla undersöka ME/CFS-patienter. Han har botat sin son som hade ME/CFS och 52% av hans över 500 patienter med en antiviral medicin som jag skrivit mycket om tidigare.

I en studie följdes 253 patienter som insjuknade i körtelfeber i 12 månader efter infektionstillfället. 11 % av dem utvecklade CFS.
http://www.bmj.com/content/333/7568/575.full

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Inflammation på balansnerven för 40 år sedan. Mina första ME symtom kom 9 år senare i samband med en halsfluss samt att jag var gravid.
  Orsak Okänd, möjligen kan herpes simplex-virus vara orsaken till inflammation på balansnerven.
  Har också haft bihåleinflammation däremellan .

  Gillad av 1 person

  • Kajza, det finns ett klart samband mellan enstaka kraftigare infektioner, eller ett flertal infektioner av ”måttlig” karaktär, på relativt kort tid, i samband med insjuknande i ME/CFS.

   Nu har jag ingen statisitk avseende fördelning virus/bakterie. men det förefaller vara långt vanligare med att ME/CFS i de allra flesta fall är förorsakat av en eller flera virusinfektioner, Inte minst har Dr Chia och Hornig i sina respektive studier kunnat påvisa det.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: