ME/CFS orsakas ofta av virusinfektioner

I ett Facebook-forum ställde jag några frågor om vilka sjukdomar de haft i samband med insjuknandet i ME/CFS. I skrivande stund hade 67 st svarat avseende frågorna om Körtelfeber, Twar och Hjärnhinneinflammations förekomst.

29 st (43%) har haft körtelfeber, som orsakas av Epstein Barrvirus. 10 st (15%) har haft hjärnhinneinflammation, som kan orsakas av enterovirus, herpesvirus eller bakterier. Virusorsakad hjärnhinneinflammation är ca 10 gånger vanligare än s.k. bakteriell mengit (ABM).  Läs sid 21 i bifogad länk (Vårdprogram,  Bakteriella CNS-infektioner, Svenska Infektionsläkarföreningen, 2010)

Klicka för att komma åt Vardpr_CNS_100916.pdf

Avseende frågan om Twar svarade  33 st. 7 st (21%) att de haft Twar. Twar-infektion orsakas av bakterien chlamydophila pneumoniae. Nu ställde jag aldrig frågan om mycoplasma som påminner om twar-bakterien. Den förekommer också rätt frekvent.

Det verkar som om de flesta med ME/CFS insjuknat pga av en kraftigare infektion eller ett  upprepat antal infektioner av ”normalgraden” på relativt kort tid. Exempel finns på lunginflammation, öroninflammation, bihåleinflammation, halsfluss, tularemi m.fl. Vanligast förekommande verkar uppenbart virusinfektioner vara och möjligtvis kan körtelfeber vara den absolut vanligaste orsaken. Antal svaranden är givetvis  få och det finns för många osäkerhetsfaktorer varför det bara kan ge en fingervisning i detta sammanhang.

Vi vet även att det finns de som misstänker att majoriteten av alla med ME/CFS har borrelia och co-infektioner. Man kan nog grovt förenklat säga att det finns två skolor: ”Virusskolan” och ”Borreliaskolan”.

Dr Chia och möjligtvis Mady Hornig kanske står för Virusskolan och KDM med flera står för Borreliaskolan. Den senare har varit mycket inriktad på virus tidigare men verkar mer och mer gå över på att grundorsaken kan vara bakteriell.

Eftersom de flesta ändå insjuknar i virusrelaterade sjukdomar tror jag faktiskt mer på det spåret som utlösande faktor i de allra flesta fall. Men självklart finns säkert de som har en bakteriell grundorsak till sitt insjuknande i ME/CFS.

Oavsett om det är virus eller bakterier som får fäste verkar det som om båda påverkar tarm och övriga system i kroppen på ett liknande sätt över tid. Kroppen blir nedbruten. Fria radikaler som formligen äter upp kroppsegna celler och inflammationer bildas därmed  i bl.a. centrala nervsystemet och symtomatiska nervsystemet. Detta påverkar endokrina systemet. När det gäller det sistnämna kan jag tänka mig att det inte alltid behöver vara hormonkörtlarna i sig det är fel på utan snarare att orsaken ligger i symtomatiska nervsystemet pga av inflammation och skadat myelin i nervcellerna. Här finns det också olika skolor. Vad kom först? Hönan eller ägget…

Virus bär de flesta människor på och det kan ligga latent i kroppen och blomma upp. Epstein-Barr-virus är ett mycket vanligt virus som nästan alla människor bär på i vilande, latent form. Mady Hornig har nyligen visat en ökad koncentration av detta virus hos de som haft ME/CFS i upp till 3 år

Enterovirus är ett virus som också är vanligt. Det förökar sig i tarmen och är tåligt mot sur miljö. Det kan ligga latent men kan vid uppväckande skapa celldöd och inflammation och angriper ofta det centrala nervsystemet. Dr Chia har i en studie (2007) med 165 CFS-patienter konstaterat att 82% bar på Enterovirus VP1 medan endast 20% gjorde det i den friska kontrollgruppen.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17872383

Dr Chia påstås ha botat 52% av sina över 500 ME/CFS-patienter inklusive sitt sjuka barn. Han ordinerar sitt egna framtagna läkemedel Equilibrant. Verkningsämnet är Oxymatrine som är ett extrakt som kommer från roten till växten Sophora (Ku-shen).
http://equilibranthealth.com/index.php/equilibrant.html

Min fru insjuknade i en allvarlig hjärnhinneinflammation. Därefter blev hon inte frisk. Med vetskapen om att det är 10 gånger vanligare att virus orsakar hjärnhinneinflammation än bakterie tror jag att hennes sjukdom är virusorsakad. Sannolikheten talar för det.

Selen har betydande antivirala effekter mot bl a Coxsackievirus B och Echovirus infektion. Observera att dessa virus orsakas av enterovirus!. Noterbart är att Selen även ingår i Dr Chias medicin Equilibrant, även om det huvudsakliga verkningsämnet är oxymatrine. Intag av selen i hög dos i kombination med vitamin E minskar även trötthet och hjärndimma.

I nedan länk finns flera studier om selens positiva förmåga. Enligt författaren uppnås full effekt inom 10 dagar. Det ska tas på fastande mage och i hög dos (400 mcg/dag).
http://forums.phoenixrising.me/index.php?threads%2Fhigh-dose-selenium-significantly-improves-my-fatigue-and-brain-fog.27401%2F

På Enterovirus foundation räknas ett antal antivirala verkningsämnen upp. Bl.a.  EPA som finns i Omega- 3, Dr Chias medicin Equilibrant. Även Selen, Vitamin D, D-ribose m.m.
http://www.enterovirusfoundation.org/immuneboosters.shtml

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Det verkar som att din son i första hand behöver stärka upp immunförsvaret om jag fick gissa. Det är få som anser att både virus och bakteriesjukdomar ska behandlas parallellt. Antibiotika är ju immunsupprimerande. Om man har mest problem med virus kan det därför vara dumt att börja med antibiotika. Sedan finns det läkare som anser att det är bakteriesjukdomarna som ska behandlas, sedan försvinner virus per automatik. Det är väldigt svårt detta, då det finns olika skolor. Om CD3+ absolute är under 900 så är det nog troligast att din son har störst problem med virus.

  Intressant om injeel du skriver om. Det måste jag kolla upp.

  Gilla

  • EvaHermansson

   Hej,
   Han har 403 på sitt CD3. När det gäller Streptocker aureus så verkar den vara som en biofilm och påverkar T lymfocyter och monocyter vad jag kan få fram. Har du någon mer information om Gcmaf yogurt eller Gcmaf Rerum. Om något av dessa kunde stärka immunförsvaret.´Och om det finns någon som provat Gcmaf.

   Gillad av 1 person

   • GcMaf-företagen är vad jag vet stängda. Det finns en del som påstår sig sälja dessa produkter, men är nog inte riktigt den äkta vara som byggde på mänskligt immunoglobulin. Men jag är osäker där.

    403 är väldigt lågt såvitt jag förstått. Det verkar tyda på att han har väldigt stora problem med virus.

    Gilla

   • EvaHermansson

    Hej,
    Företaget som säljer Gcmaf skriver:
    No it is not.
    There was a GcMAF formula that was an injectable.It was named Goliec. or something similar.
    It was made from human immunoglobulin.It has been banned by the FDA.
    Bravo Yogurt was designed to make its GcMAF in the micro biome and help the body naturally.
    There is another product out called Rerum.It is supposed to be much safer and is injectable.
    Jag har lite mer info om Gcmaf kan jag skicka det på din mailadress? Isåfall vilken.

    Gillad av 1 person

   • EvaHermansson

    Hej Mats,
    Kollade med läkaren om det fanns möjlighet att kolla upp om sonen har immunbrist men han tyckte inte det fanns något som talade för att han hade immunbrist. Det verkar vara hur svårt som helst och förstå. Enligt testerna i Tyskland har han virus och bakterier samt nedsatt immunförsvar, men inget av detta är av värde inom sjukvården. Sonen blir allt tröttare och tröttare men enligt läkaren har det bara att göra med hans tarminflammation att göra.

    Gillad av 1 person

   • Hm, trist, det är lite hugget som stucket när det gäller svenska läkare. Jag skulle gissa att ca hälften ändå går på vad tyska labb visar. Jag skulle ha gått till en annan läkare, helt klart.

    Gilla

   • EvaHermansson

    Är det någon du vet som varit i kontakt med Akademiska i Uppsala. Där har man öppnat en ny avdelning i höstas för fästingsjukdomar. Men man behöver en remiss från sin läkare. Inte så lätt att få när dom inte bryr sig alls.

    Gillad av 1 person

   • De har hittills haft ca 80 patienter som inte fått någon behandling. De klassar allt som ”restsymtom” efter provtagning. Det beror på att de inte finner några ”patogener”. Så jag vet faktiskt inte vad jag ska tro. Antingen är det restsymtom, eller så är det helt värdelösa testmetoder de använder sig av. Det finna bara de två alternativen som jag ser det.

    Gilla

 2. Stefan

  Hej Mats
  Vet du om någon som testat Dr. Chia eget framtagna medel? Är sugen på att testa men kanske skulle vilja ha lite mera info typ….

  Gillad av 1 person

 3. Stefan

  Okej, då vågar jag nog testa. Går nu under utredning men jag vill hjälpa till själv.Kan inte bara sitta brevid och vänta. Samtidigt är man ju rädd att man sabbar något.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: