Inflammationers påverkan i centrala nervsystemet – Del II

huvud
Bildkälla: http://www.cortjohnson.org

Kynurenin leder till att nervceller skadas vid inflammation
Kynurenin  är en nedbrytningprodukt som bildas i kroppen genom enzymatisk förändring av tryptofan. Kynurenin är alltså en slaggprodukt vid bildningen och omsättningen av hormonerna serotonin och melatonin och vitaminet niacin.

Kynurenin är ett förstadium till quinolinsyra som bildar oxidativa radikaler och är neurotoxiska, det vill säga skadligt för nervceller .

Nedbrytningen sker av mikrogliacellerAstrocyter kan också bryta ner kynurenin till kynureninsyra som istället skyddar nervcellerna.

Hur kynurenin bryts ner beror på inre och yttre miljöfaktorer .Inflammation i kroppen ökar benägenheten att bilda skadliga ämnen av kynurenin.

Felaktig nedbrytning av kynurenin leder till flera sjukdomar
Detta har mynnat ut i hypotesen att kynureninomsättningen är involverat vid många sjukdomar, däribland ALS,, multipel skleros,[5] epilepsiParkinsons sjukdomAlzheimersHuntingtons sjukdomstroke,[6] med mera. Listan över vad  Kynurenin  kan orsaka i centrala nervsystemet är lång och inkluderar neurodegenerativa sjukdomar som ovan uppräknade, men hypotesen är även att sjukdomar som ME/CFS och fibromyalgi  kan bero på denna process.

Tryptofan behövs, men kan omvandlas till kynurenin
Tryptofan är en essentiell aminosyra som ligger till grund för vissa av centrala nervsystemet tungviktare: serotonin och melatonin. Tryptofan brukar metaboliseras till serotonin och andra faktorer men i närvaro av inflammation minskar produktionen. Det visar sig att immunaktivering orsakar ett enzym som kallas indol-2,3-dioxygenas (IDO) som istället omvandla tryptofan till kynurenin. Det leder till att hjärnan blir tömd på serotonin och det är bara början på problemet.

Flera studier tyder på att tryptofannivåer är låga hos fibromyalgi  och/eller ME/CFS-patienter. Blankfield hävdar att de reducerade tryptofannivåerna kan återspegla upptag hos mag-tarmkanalen eller en kronisk infektion (eller förmodligen kronisk inflammation). Det kan bidra till att skapa läckande tarm som kan innebära en inflammatorisk slinga som börjar vid tarmen och slutar vid kynureninproduktionen i det centrala nervsystemet. Ovanpå allt detta har kynureni djupa T-cellsnedbrytande egenskaper.

Om inflammationer utlöser kynurenin  som leder till neurotoxiska angrepp  – Vad kan göras åt det?
Inte mycket just nu.  Miller rapporterar att de senaste framstegen ser ”mycket lovande” ut för utvecklingen av IDO-hämmare som hindrar tryptofan från att degraderas till kynurenin. En IDO hämmare kallas 1-metyltryptofan (1-MT) som nu testas på möss och mänskliga prov av avancerad cancer.

Det är således ett stort forskningsområde. Alla störningar från hiv , cancer till hjärt- och kärlsjukdomar som är associerad med inflammationer har ett intresse av att lära sig mer om kynurenin.

Egen reflektion

En förutsättning för att kynurenin ska omvandlas till bl a ”giftet” quinolinsyra som angriper nervceller är att det finns en inflammation, ofta i centrala nervsystemet. Det torde,  i vart fall av symtomlindrande karaktär, vara viktigt att förse kroppen med antiinflammatoriska medel, i form av aminosyror som kan passera blod-hjärnbarriärren, t ex NAC eller ALA (liponsyra). Självklart även andra antioxidanter.

Viktigast är dock att gå på grundproblematiken som jag varit inne på många gånger. Det handlar om olika belastningar som infektioner, tungmetaller, andra toxiner. Läckande tarm är nog ett begrepp som sjukvården får titta lite närmare på…

Acetylkolin
Vid bl a Alzheimers sjukdom har hjärnan brist på acetylkolin men kan också ha för lite av andra signalsubstanser som serotonin, noradrenalin och dopamin. Acetylkolin är en signalsubstans som finns i bl.a. synapserna mellan nerver och muskler. Ökad mängd acetylkolin förbättrar minnesfunktionen hos många och ofta blir också uppmärksamheten och koncentrationsförmågan bättre, vilket i sin tur kan ge mindre passivitet och oro.

Kolinrik kost som ökar kroppens produktion av Acetylkolin
mandlar
kronärtskocka
biff
broccoli
ägg
fisk
lever
pinjenötter
räkor
makadamianötter
jordnötssmör
gurka
zuccini
sallad
kyckling
kalkon
fisk
frukt
grönsaker
biff med låg fetthalt
Källa: Kurera

Acetylkolinstärkande kosttillskott
fosfatedylserin 100–300 mg
acetyl-L-karnitin 250–1 000 mg
fosfatedylkolin 500–2 000 mg
kolin (GPC kolin) 100–500 mg
huperzine-A 50–200 µg
DHA 200–1 000 mg
Liponsyra 300–600 mg
tiamin 25–100 mg
lecitin 1 000–5 000 mg
pantotensyra 25–100 mg
B12 100–500 µg
taurin 250–1 000 mg
ginko biloba 100–500 mg
koreansk ginseng 100–500 mg
Källa: Kurera

Källor
http://www.cortjohnson.org/blog/2015/06/28/neuroinflammation-ii-the-kynurenine-pathway-in-fibromalgia-and-mecfs/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kynurenin
http://kurera.se/optimal-mental-halsa-med-aminosyror/
http://www.alzheimerfonden.se/om_demens/alzheimers_sjukdom

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Issie har svarat Cort Johnson på hans artikel.

  SAMMANFATTNING

  ”Jag har nyligen genomfört mycket forskning om detta.

  Ett nytt preparat som är provat för inflammation och autoimmuna sjukdomar samt även fungerar på H1 och H2-funktion och skulle ta itu med MCAS är svartkumminolja. Jag använder även gurkmeja och yucca. Det verkar finnas en anslutning till BH4 och Yucca hjälper till att dämpa denna väg. Det hjälper kroppen att bryta ner proteiner så att de inte förvandlas till ammoniak. Jag tror på en vegankost.

  En av de bästa MCAS mediciner jag har använt är Gastrocrom och det råkar vara en mild kalciumkanalblockerare. Det finns saker som kan användas för att hjälpa till med denna omvandling till rätt väg. Några andra saker som kan nämnas: gurkmeja eller curcumin, grönt te, och luteolin (som är från kamomill).

  DET VAR NÅGRA INTRESSANTA PREPARAT SOM OMNÄMNS SOM JAG INTE TIDIAGRE VARIT INNE PÅ

  SVARTKUMMINOLJA
  Svartkummin – ”Nigella” – har en lång historia som läkeolja: omnämnd i Gamla testamentet, använd av Kleopatra och beskriven av Muhammed som ”ett botemedel mot alla sjukdomar utom döden”.
  I dag vet vi att oljans goda egenskaper beror på dess påvisat antioxidanta, cellförnyande, antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Ekologisk svartkumminolja innehåller även fytosteroler som är växtbaserade föreningar som konkurrerar med kolesterol i tarmen.

  YUCCA
  I århundraden har yuccaväxter tjänat Indianer för en mängd olika användningsområden, bl a behandling av kolit, hypertension, artrit, och migrän. En studie har visat att dagliga doser av yucca är effektivt och väl tolererat för behandling av olika artros. Intressant, dessa patienter hade också betydande sänkning av blodtrycket och kolesterolhalten i blodet, och en minskning av förekomsten av migrän från baslinjen

  GASTROCOM (NATRIUMKROMOGLIKAT)
  Natriumkromoglikat är en antihistamin och verkar genom att hämma frisättningen av histamin och leukotriener (SRS-A) från mastcellen. Fyra randomiserade, kontrollerade kliniska studier har genomförts med Gastrocrom hos patienter med kutan eller systemisk mastocytom. Kliniskt signifikant förbättring uppnåddes. Gastrointestinala symtom (diarré, buksmärta) sågs i de flesta patienter med en viss förbättring även sett för kutana manifestationer (urtikaria, klåda, rodnad) och kognitiv funktion.

  .

  Gillad av 1 person

 2. Helena

  Mycket intressant.
  En fundering angående de kosttillskott du räknar upp.
  De mängder som rekommenderas där är ju skyhöga jämfört med daglig rekommenderad dos. Jag förstår att det är terapeutiska doser.
  Finns det några nackdelar eller biverkningar om man tar dessa tillskott i så höga doser?
  Jag tänker att man kan råka rubba balansen av andra ämnen som samverkar med dessa och få oönskade bieffekter. Eller reglerar kroppen detta själv? !

  Gillad av 1 person

  • Hej Helena, Jag kan inte rekommendera någon dosering överhuvudtaget. Jag har enbart refererat från Kurerars hemsida. Se längst ned på sidan (källor).

   Rent spekulativt tror jag att det i vissa fall behövs ”terapeutiska” doseringar för att få den verkan som eftersträvas.

   Generellt sätt har örter inte samma effekt som receptbelagda läkemedel och generellt sätt, utifrån de jämförande studier jag läst, har inte örter tillnärmelsevis samma biverkningar som läkemedel har.

   Det är upp till var och en att avgöra. Vissa befinner sig i ett mycket svårt sjuktillstånd och känner att de inte har så mycket att riskera. Min fru tar exempelvis dubbel dos av Dong Quai och det är det mest smärtstilland hon har använt på egen hand, läkemedel inräknat.

   Det är svårt att svara på din fråga! Jag kan erkänna att jag är oerhört beviken på sjukvården som inte på något sätt under 7 år kunnat hjälpa min fru till symtomlindring. De har öst på med antidepressiva mediciner, sömnmedel, levaxin (trots att hon är inom referens) och en massa annat. Det ger biverkningar vill jag lova! På alla vis. Det överbelastar hennes lever och lymfsystem – i en kropp som redan är överbelastad.

   Gilla

 3. woundsinmysalt

  Tack för en mycket intressant artikel. Vilken dos av dong quai tar hon?

  Gillad av 1 person

  • Tack, hon tar dubbel dos jämfört med vad som föreslås. En tesked i lite mandelmjölk två ggr per dag. Det har väldigt bra effekt på henne! Vi hoppas att det fortsätter att fungera över tid.

   Gilla

 4. Jim

  Thanks Mat. You are special. Claudia and the family are fortunate to have you as Head of the Family.

  Jim O.

  Sent from my iPhoneJim O.

  >

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: