Klinisk forskning minskar för varje år i Sverige – fler blir kroniskt sjuka

Kliniska prövningar – de utmaningar Sverige står inför

En lång rad utredningar under senare år har tyvärr visat att Sverige i flera avseenden tappat position inom såväl klinisk forskning som inom den mer akademiska biomedicinska forskningen. Den tappade positionen gäller inte minst kliniska läkemedelsprövningar, där både antalet startade prövningar och antalet inkluderade patienter minskat mycket kraftigt under de senaste åren. Detta tvingar många kroniskt sjuka att vända sig till alternativvård och även dyra utlandsresor i hopp om att må bättre.

Jag är absolut inte för alternativvård. Jag är för kompetent sjukvård! Problemet är att man får ”forska” själv och leta efter intressanta studier som visar på positivt resultat. Vi bor i Sverige men alla får tyvärr inte den sjukvård de borde ha rätt till.

På bilden ser ni hur antalet startade kliniska läkemedelsprövningar, antal inkluderade patienter per prövningsfas minskar år för år
rad
Bildkälla: http://www.lif.se/fragor-vi-arbetar-med/i-fokus/forskning/kliniska-provningar/


Det är oroväckande att utrymmet för forskning minskat inom hälso- och sjukvården och trängts undan.

Det har blivit ökat fokus på vårdproduktion; vård beställs, betalas och följs upp mot uppsatta mål. Forskning diskuteras och debatteras men finns sällan med i landstingens beställningar och avtal.

Det brister också i samarbete när det gäller utbildning, implementering och uppföljning mellan hälso- och sjukvårdens aktörer. Det finns flera lovvärda initiativ på såväl region- och landstingsnivå som på nationell nivå, men de är långt ifrån tillräckliga. Ett bra exempel är den nya ME/CFS-mottagningen i Sköndal.

Det behövs en snabb och tydlig förändring som tydliggör hälso- och sjukvårdens ansvar för forskning och innovation. Om vi ska klara de utmaningar som ligger framför oss behövs ett tydligare samarbete och partnerskap mellan hälso- och sjukvården, politiken och den forskande industrin.

1137 personer har skrivit på för ökad biomedicinsk forskning avseende sjukdomen ME/CFS. Det är inte den enda kroniska sjukdomen som det behöver forskas mer om. Förr i tiden var Sverige ett föregångsland när det gäller forskning och sjukvård. Idag är det mellan 200000 – 300000 personer som är långtidssjuka i Sverige. Ska vi ha det så?

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Karin Goldring

  Nu vet vi ju att människans mående inte står så högt i kurs – men om inte det, så borde de väl lägga en tanke på vad det kostar samhället med alla oss, som betecknas som ”tärande”.
  Den utveckling som vi ser i Sverige är alltmer avhumaniserad.
  Igen ett stort Tack för ditt engagemang. Kram till både dig och din fru!

  Gillad av 1 person

  • Jag tror nog att de flesta anser att måendet är viktigt. Det har tyvärr blivit ett systemfel. Det är inte lätt att vända en ‘finlandsfärja’ med en utombordare.

   Tack själv!

   Gilla

 2. Mycket viktig analys och iakttagelse om dagens sjukvård. Forskning måste ju ske jämsides med den dagliga sjukvården annars stagnerar vi.
  Undrar om det finns forskning eller utredningar som kan peka ut VAR systemfelet sitter? Är det landstingen som har ansvaret men inget gör? Har inte pengar till det? Behöver sjukvården bli statlig för att det ska bli skillnad vad gäller forskningsambitionerna?

  Gillad av 1 person

  • Ja du Anna, det vet dom säkert inte själva. Ett systemfel är det. Läkemedelsbolagen är börsnoterade. De vill bara tjäna pengar. Det blir inga sponsringar till mer omfattande studier då. De tjänar ju på att folk är sjuka…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: