Kliniska prövningar – de utmaningar Sverige står inför
En lång rad utredningar under senare år har tyvärr visat att Sverige i flera avseenden tappat position inom såväl klinisk forskning som inom den mer akademiska biomedicinska forskningen. Den tappade positionen gäller inte minst kliniska läkemedelsprövningar, där både antalet startade prövningar och antalet inkluderade patienter minskat mycket kraftigt under de senaste åren. Detta tvingar många kroniskt sjuka att vända sig till alternativvård och även dyra utlandsresor i hopp om att må bättre.
Jag är absolut inte för alternativvård. Jag är för kompetent sjukvård! Problemet är att man får ”forska” själv och leta efter intressanta studier som visar på positivt resultat. Vi bor i Sverige men alla får tyvärr inte den sjukvård de borde ha rätt till.
På bilden ser ni hur antalet startade kliniska läkemedelsprövningar, antal inkluderade patienter per prövningsfas minskar år för år
Bildkälla: http://www.lif.se/fragor-vi-arbetar-med/i-fokus/forskning/kliniska-provningar/
Det är oroväckande att utrymmet för forskning minskat inom hälso- och sjukvården och trängts undan.
Det har blivit ökat fokus på vårdproduktion; vård beställs, betalas och följs upp mot uppsatta mål. Forskning diskuteras och debatteras men finns sällan med i landstingens beställningar och avtal.
Det brister också i samarbete när det gäller utbildning, implementering och uppföljning mellan hälso- och sjukvårdens aktörer. Det finns flera lovvärda initiativ på såväl region- och landstingsnivå som på nationell nivå, men de är långt ifrån tillräckliga. Ett bra exempel är den nya ME/CFS-mottagningen i Sköndal.
Det behövs en snabb och tydlig förändring som tydliggör hälso- och sjukvårdens ansvar för forskning och innovation. Om vi ska klara de utmaningar som ligger framför oss behövs ett tydligare samarbete och partnerskap mellan hälso- och sjukvården, politiken och den forskande industrin.
1137 personer har skrivit på för ökad biomedicinsk forskning avseende sjukdomen ME/CFS. Det är inte den enda kroniska sjukdomen som det behöver forskas mer om. Förr i tiden var Sverige ett föregångsland när det gäller forskning och sjukvård. Idag är det mellan 200000 – 300000 personer som är långtidssjuka i Sverige. Ska vi ha det så?
Nu vet vi ju att människans mående inte står så högt i kurs – men om inte det, så borde de väl lägga en tanke på vad det kostar samhället med alla oss, som betecknas som ”tärande”.
Den utveckling som vi ser i Sverige är alltmer avhumaniserad.
Igen ett stort Tack för ditt engagemang. Kram till både dig och din fru!
GillaGillad av 1 person
Jag tror nog att de flesta anser att måendet är viktigt. Det har tyvärr blivit ett systemfel. Det är inte lätt att vända en ‘finlandsfärja’ med en utombordare.
Tack själv!
GillaGilla
Mycket viktig analys och iakttagelse om dagens sjukvård. Forskning måste ju ske jämsides med den dagliga sjukvården annars stagnerar vi.
Undrar om det finns forskning eller utredningar som kan peka ut VAR systemfelet sitter? Är det landstingen som har ansvaret men inget gör? Har inte pengar till det? Behöver sjukvården bli statlig för att det ska bli skillnad vad gäller forskningsambitionerna?
GillaGillad av 1 person
Ja du Anna, det vet dom säkert inte själva. Ett systemfel är det. Läkemedelsbolagen är börsnoterade. De vill bara tjäna pengar. Det blir inga sponsringar till mer omfattande studier då. De tjänar ju på att folk är sjuka…
GillaGilla