Många med ME/CFS kan lida av ”kronisk virussjukdom med reaktiveringssyndrom”

tired

När kroppen konfronterar ett virus, skapar en biokemisk process ett enzym som kallas RNas-L. Dr Suhadolik upptäckte att patienter som hade insjuknat med en mystisk, försvagande sjukdom i mitten av 1980-talet, inte hade en normal RNas-L. Istället producerade de en halvstor RNas-L-protein. Samma år, omedvetna om Dr Suhadolniks upptäckt konstaterade två franska forskare, Bernard Le Bleu och Catherine Bisbal, också att patienter med samma symptom hade defekt RNas-L. I stället för att väga 80KDA som normal RNas-L, vägde det bara 37kDa , ungefär hälften av normal storlek. Det är därifrån uttrycket kommer: 37kDa RNas-L, eller med låg molekylvikt (LMW) RNas-L.

Dr Susan Horvath har visat att 80kDa protein klyvs i tre delar. Den mellersta faller ut, och den första och tredje del binder till det nya, 37kDa RNas-L-protein. Detta leder till flera problem. 37kDa leder till att kroppen inte kan använda sina antivirala försvarsmekanismer på rätt sätt. Patienten lider de facto av reaktivering av virus som normalt ska vara vilande. Det innebär att kroppen ständigt får återkommande anfall av exempelvis Epstein-Barrvirus eller HHV-6, variant A, när 37kDa RNas-L inte är under kontroll. Den ökade närvaron av lägre molekylviktsformer indikerar ett progressivt stört och dysfunktionellt immunsystem.

Enzymet 37 kDa 2-5A RNase L är positivt på 95% (RED laboratories) av ME/CFS-patienter. Det kan i vissa fall åtgärdas genom antiviral terapi.

Det fanns stort intresse för detta för 10-15 år sedan men det har bleknat med tiden.

Källor
http://info.me-cfs.se/medicinsk-info/kliniker.html
http://forums.prohealth.com/forums/index.php?threads/cfs-rnase-l.201732/

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: