Vad orsakar sjukdomen ME/CFS?

minbild
De hetaste spåren är kanske virus och/eller bakterier?

Förutom behandling av virus eller bakterier finns det andra viktiga saker att fokusera på?

Läckande tarm och toxiner
Det finns mycket som talar för att kombinationen av en kronisk virus-, alternativt bakterieinfektion, och tarmbakterier producerar en mängd toxiner som skadar immunförsvaret, hormonsystemet och nervsystemet löpande. Ett dysfunktionellt immunförsvar är en stor del av grundorsaken till ME / CFS. Tungmetaller, miljögifter, mögel m.m. har en stor negativ inverkan på immunsystemet. Gifter som frigörs från tarmen kan läcka genom tarmväggen rakt in i blodet. Det påverkar immunförsvaret och hjärnan med bl.a. fria radikaler och inflammationer.

Candida
Candidaöverväxt är enligt vissa forskare vanligt hos personer med ME/CFS. De gifter som svampen producerar kan vara ett problem för människor i allmänhet och ME/CFS- drabbade i synnerhet. Dessa gifter kan resultera i många neurologiska symtom.

Övrigt av vikt
Virus, bakterier och toxiner försvagar immunförsvaret och kan leda till att immunförsvaret angriper kroppsegna celler (autoimmunitet). DNA-metylering (MTHFR 677/1298), genmutationer och avvikande histaminnivåer är andra vanliga avvikelser hos ME/CFS-sjuka. Det finns även forskning som visar att proteinnivån av C4a är för höga hhos ME/CFS-patienter. Det kan behandlas med Eporatio som för övrigt används mot anemi. Det finns en hel del saker att göra!

En kort film om ME/CFS och vad sjukdomen kan bero på
https://www.youtube.com/watch?v=T4aNTiVIOQY&rel=0

Slutligen
Jag påstår inte att jag vet vad som eventuellt skulle kunna bota ME/CFS. Men det framstår som att det finns betydligt mer att göra än vad som görs i Sverige idag. Jag tror att fler ME/CFS-patienter kan behandlas och få ett bättre liv och t.o.m. i vissa fall bli friska. Det finns naturligtvis en hel del undergrupper och alla behöver individuell behandling. Det viktigaste är att alla som lider av ME/CFS erbjuds att ta alla relevanta prover för att kunna hitta och se vad det kan ge att behandla de obalanser och fel som uppenbarligen finns. Är inte det rimligt? Vad är annars alternativet? Den situation som personer med ME/CFS befinner sig i är nämligen inget värdigt alternativ.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Kan bara instämma i ditt resonemang :).

  Gillad av 1 person

 2. Ninni

  Tack att du kämpar offentligt, för din fru och alla andra drabbade 👍💙

  Gillad av 1 person

  • Tack Ninni! Jag måste kämpa då sjukvården har ett systemfel som gör att ME/CFS inte passar in. Sjukvården fungerar absolut för de flesta, kanske 90% på ett jättrebra sätt, men när det gäller komplexa sjukdomar så är det tyvärr så att de inte kan göra så mycket. De kör med uteslutningsmetoder som leder till en slaskdiagnos. En diagnos som oftast betyder att det är flera sjukdomar involverade. Men det blundar sjukvården för då de vare sig har kompetens eller rätt prover för att kunna konstatera vilka belastningar som faktiskt förekommer.

   ME/CFS är en belastningssjukdom. Det är många spelpjäser involverade. De går att känna igen, om man har intresse och förmåga att vilja. Tyvärr behövs en enorm informationsinsats.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: