Psykiatrikern som insåg att de med ME/CFS inte behöver KBT-terapi utan antiviral behandling

Theodore
Theodore Henderson är en psykiatriker som praktiserar i Denver. Han har behandlat över 200 vuxna och över 30 ungdomar med ME/CFS (jml Fukuda-kriterierna). Han har ännu inte publicerat sin studie med de vuxna. Men resultatet av förstudien med ungdomarna speglar allt i väsentligt det resultat som snart kommer att presenteras gällande vuxenstudien.

92% av ungdomarna och 85% av de vuxna svarade på antiviral behandling!
Patienterna behandlades med det antivirala läkemedlet Valacyclovir (Valtrex) med en dos av 1000 mg två gånger dagligen. Endast en patient upplevde illamående och avbröt behandlingen. Förbättring inträffade under loppet av 3-5 månader. 86% svarade efter 3 månader, och 92% svarade efter fem månader.

Den allmänna poängen på MFSI-skalan sjönk från 23.31 till 1,1 och energinivån ökade från 4,54 till 16.50. Det är fantastiska siffror och ett fantastiskt resultat!

En kritisk slutsats han drar är att många patienter blir feldiagnostiserade för depression när de egentligen har en fysisk sjukdom som går att behandla med läkemedel.

I Sverige tänker man oftast tvärtom. Här lotsas ME/CFS-sjuka till psykologer och medicinsk behandling uteblir p.g.a. av bl.a. bristande intresse, kompetens och undermåliga provtagningsmetoder.

Källa
http://www.psychiatryadvisor.com/opinion/the-role-of-antiviral-therapy-in-chronic-fatigue-treatment/article/405424/3/

Montoya m.fl.rapporterade att 75% av ME/CFS-patienter blev bättre med valganciclovir (inte valacyclovir som ovan)
Intessant i studien var att patienterna hade höga nivåer av IgG-antikroppar mot EBV och HHV-6-virus. Ett värde (IgG) som normalt innebär att infektionen är utläkt.

Källa
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17276366

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

  1. Hans Falklind

    Hej! Har svår ME sedan 2003. Om ovansående resultat stämmer – finns det några ME-patienter i Sverige som fått testa den behandlingen? Om inte – vad beror det på?

    Gillad av 1 person

  2. Inger Hellman

    Fick Borrelia 2011,Twar 2012 och efter det Kronisk Herpes,har tagit Valaciklovir sedan dess,har hjälpt mig mot utslag men inte mot tröttheten i hjärna och kropp,skulle kanske vara till hjälp att få Lavganciklovir,men finns tydligen inte Sverige…är under utredning på Brage’e,sedan sept.2019,orkar snart inte längre

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: