Höga IgG-värden styrker pågående infektion – 75% blev bättre med antiviral behandling

solution
Bildkälla 

Skillnad på IgM och IgG i stort
Antikroppar mot virus kan påvisas i serum (eller plasma) eller cerebrospinalvätska. IgM kan påvisas efter 5-10 dagars infektion och kvarstår upp till ca ett halvår. IgG kan påvisas 1-6 veckor efter insjuknandet och kvarstår i flera år, ibalnd livslångt för virus som finns kvar latent.

Kortfattat: IgM styrker pågående infektion och IgG visar att du en gång i tiden haft en infektion

De allra flesta människor har antikroppar (IgG) mot Epstein-barrvirus. Det är ett vanligt virus som drabbar i princip alla människor förr eller senare. Men var går gränsen på för högt antal IgG, så pass högt att det är orimligt? Kan ett högt värde tyda på aktiv infektion, trots att IgM antikroppar inte kan påvisas? Det finns idag en möjlighet att faktiskt ta reda på det. CNS-infektioner bedöms genom jämförelse av IgG-nivåerna i serum och cerebrospinalvätska Förhöjd kvot kan tyda på aktiv infektion. Hur ofta görs en sådan undersökning på ME/CFS-patienter?

Intressant studie med anledning av ovan
Kogelnik m.fl. (2006) använde valganciklovir hos patienter med förhöjda antikroppstitrar (IgG) mot humant herpesvirus-6 (HHV-6) och Epstein-Barrvirus (EBV).

Tolv patienter med långvariga symptom på dysfunktion i centrala nervsystemet (CNS) befanns ha mycket förhöjda antikroppstitrar (IgG) mot humant herpesvirus-6 (HHV-6) och Epstein-Barr-virus (EBV). Alla patienter hade följande neurokognitiva symtom: nedsatt kognitiv funktion, sömnstörningar, dåligt korttidsminne och trötthet.

Forskarna försökte avgöra om förhöjda antikroppar (IgG) mot EBV och HHV-6 indikerade kronisk viral aktivering hos patienter med CNS-dysfunktion och om deras symtom kunde förbättras genom att undertrycka viral aktivitet med valganciklovir.
12 patienter som varit sjuka i mer än ett år (median 3 år, intervall 1-8 år) behandlades med 6 månaders valganciklovir i en öppen studie.

Resultat
9 av 12 (75%) av patienterna blev signifikant bättre och kunde återgå till arbetslivet och även återuppta fritidsaktivitet på heltid. EBV IgG-titer sjönk från 1:2560 till 1:640 och HHV-6 IgG titer föll från 1:1280 till 1:320. Inga allvarliga biverkningar observerades bland de 12 patienterna.

Denna studie tyder på att alltför höga IgG-värden är ett likhetstecken med en aktiv infektion trots avsaknad av IgM som normalt påvisar aktiv infektion.

Källa
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17276366

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge.

 1. Gunnel Hertzman

  hej Mats. Jag gjorde en by-pass 2010 och efter det har jag haft mykoplasma, bältros och blödningar i vä öga. Fibromyalgi har blivit mycket värre samt att jag får sår i munnen och näsan, som blåsor som ömmar och kliar. Jättejobbigt, och läkare kan ingenting. Har dessutom diabetes sen 1966. Nu har jag börjat med Gabapentin mot värken och slutat med anti-depprisiv medicin. Läkarna säger att det psykiskt och rekommenderar Setralin som jag mådde jättedåligt av.
  Hoppas nu på bättre tider.
  Tack för att du finns
  Gunnel

  Liked by 1 person

 2. Maria Bergman

  Jätteintressant Mats! Tack för allt du gör! 😉 🌹

  Liked by 1 person

 3. Jenny

  Tack! Nu var det en del som klarnade! Bra och enkel beskrivning på IgG och IgM.

  Liked by 1 person

 4. Christian Kvant

  Hej.
  Jag har psoriasisartrit och plackpsoriasis. Något jag hört nämnas av läkare är att jag har förhöjda värden med någon slags m komponent sedan 2013. Får lämna prover väldigt ofta men aldrig någon riktig förklaring. Kan det vara detta du skriver om här ovan?

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: