Intratekal antikroppsproduktion (immunglobulinproduktion)

Efter att ha läst om framgångsrika studier där patienter med höga igG-värden behandlats mot där för misstänkt infektion anser jag att metoden bör praktiseras inom svensk sjukvård omgående.

Tecken på att immunsystemet producerar antikroppar lokalt inom nervsystemet, d.v.s. intratekal IgG-produktion, förekommer vid en rad olika kroniska inflammatoriska processer i CNS. Vid dessa processer och infektioner svarar immunsystemet i CNS med att producera antikroppar. Detta kallas intratekal immunglobulinproduktion och kan bestämmas dels genom att beräkna IgG- och IgM-index och dels genom jämförelse av IgG-nivåerna i serum och cerebrospinalvätska. Förhöjd kvot kan tyda på intratekal antikroppsproduktion.

Sjukvården brukar normalt hävda att höga nivåer av IgG enbart beror på utläkt virus/bakterieinfektion. För att påvisa en aktiv infektion ska ett visst referensvärde övertigas avseende IgM.

Vanligt hos ME/CFS sjuka är att de påvisar höga nivåer av IgG av t.ex. Epstein Barrvirus, HHV-6, CMV, enterovirus m.f. men även borrelia, twar, mycoplasma och bartonella m.fl.

Att med säkerhet säga att man inte har en pågående infektion enbart för att IgM-värdet är lågt är vågat. Det finns flertalet kliniska studier som visar på att patienter mår bättre efter behandling om enbart IgG-värden är höga.

Vissa infektioner är svåra att påvisa i plasma och serum. Enterovirus finns oftast på cellnivå. Det går då inte med traditionella blodprov konstatera förhöjda värden av vare sig IgM- eller IgG-värden.

Det skulle vara intressant om de som lider av kroniska sjukdomar med höga IgG-nivåer av en viss virus/bakterie får behandling. Varför görs inte det i Sverige? Jag utgår från att många skulle må väsentligt bättre av sådan behandling.

Kunskapen utvecklas inom detta område och osäkerheten är stor. Men, varför inte prova? Det finns inte mycket att förlora!

Källor
https://newsaboutdisease.wordpress.com/2015/07/12/hoga-igg-varden-styrker-pagaende-infektion-75-blev-battre-med-antiviral-behandling/
http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=1169
http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=11995

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

 1. Förhöjda IgG är enbart en utläkt infektion enligt svensk sjukvård. Men de som behandlas mår avsevärt bättre!

  Förhöjda antikroppstitrar av IgG kan indikera men inte bevisa att viruset är aktivt. Bara genom vävnadsbiopsi (jmf Dr John Chia och enterovirus)

  Läkare som misstänker aktivt virus måste vanligtvis, utöver förhöjd antikroppstitrar basera diagnos genom klinisk bedömning av symtomen där förhöjda antikroppar enbart är ett av flera diagnostiska ”ledtrådar.”

  Infektionsspecialist Jose Montoya, MD, från Stanford University har publicerat en öppen studie av 61 CFS patienter med förhöjda virala antikroppstitrar (IgG) som behandlades med långsiktig antiviral terapi (Watt 2012). Av 61 patienter som behandlades med valganciklovir (Valcyte) upplevde 81% en signifikant förbättring av kognitiv funktion.

  Antikroppstitrar ansågs förhöjd om patienterna hade HHV-6 IgG > 1: 320, EBV EA > 1: 160 och EBV VCA > 1: 640 (Quest / Focus Diagnostics).

  Dr Montoya studie fann också att patienter med förlängd behandling (6 månader eller mer) var mer benägna att svara bättre på behandlingen.

  Martin Lerner, MD, har behandlat 142 CFS patienter med förhöjda antikroppar (IgG) mot HHV-6, EBV eller CMV med antivirala läkemedel. Han fann att 75% förbättrades avsevärt och fortsatte att förbättras i 2-3 år medaantiviral behandling (Lerner 2010) .

  http://hhv-6foundation.org/associated-conditions/hhv-6-and-chronic-fatigue-syndrome

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: