Open Medicine Foundation – End ME/CFS Project

Nu ska man äntligen få stopp på ME/CFS!
Stiftelsen Open Medicine Foundation (OMF) har startat ett projekt som heter End ME/CFS Project. OMF har anlitat ett stort antal världsberömda forskare: Ronald W. Davis, Paul Berg, Mario R. Capecchi, Mark M. Davis, H. Craig Heller, Andreas M. Kogelnik, Baldomero M. Olivera, Ronald G. Tompkins, James D. Watson och Wenzhong Xiao.

Detta är ME/CFS

Forskarna har ambitionen att arbeta för att sätta stopp för ME/CFS och det lidande sjukdomen orsakar

Vid sitt första möte i oktober 2014 fastställdes att hitta en diagnostisk biomarkör genom att studera de svårast sjuka patienterna. En stor insamling av en mängd olika data kommer att genomföras med målet att hitta känslig och särskiljande molekylära biomarkörer. Biomarkörer förväntas bli lättast att finna bland de i ca 25% av ME/CFS-patienter som har en svår form av sjukdom, och är mer eller mindre sängbundna.

Radiointervju med OMF:s VD Linda Tannenbaum:

Samtliga kroppsvätskor kommer att undersökas
Även om många av symptomen är neurologiska så producerar ofta molekylära biomarkörer som kan återfinnas i blod, saliv, svett, urin och avföring. Källan till den potentiella diagnostiska biomarkören kanske inte är omedelbart uppenbar; den kan vara i DNA, RNA, proteiner, kolhydrater, metaboliter, eller från en mikrob.

bigdata

Många tidigare studier letar efter en specifik sak inom ett biologiskt område och i en grupp av patienter. Denna studie syftar mer till att se till helheten!

– Läs mer om projektet
– De prover som kommer att tas
– Donera pengar till projektet
– Gå med i Riksföreningen för ME-patienter (RME) 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: