Om vagusnerven blir infekterad kan ME-liknande symtom uppstå

vagus
Bildkälla. http://www.buzzle.com/

Hur kan man finna en infektion som inte dyker upp i blodet?
Med tanke på flertalet studier som visar att inblandning av virus eller bakterier i sjukdomen ME/CFS, är den rådande uppfattningen, bland dessa forskare, att sjukdomens symptom speglar ett pågående immunsvar mot infektionen.

Dr Van Elzakker från Tufts University i Massachusetts har teorin att infektion av vagusnerven kan vara orsak till ME/CFS. Gliacellerna aktiveras och alstrar inflammatoriska substanser som attackerar vagusnerven som sänder signaler till hjärnan som i sin tur utlöser en rad ofrivilliga symtom såsom myalgi, feber, trötthet, sömnstörningar och kognitiva avvikelser.

Även denna teori stödjer uppfattningen att de flesta med ME/CFS har en aktiv infektion. Infektion i vagusnerven kan utlösa symptom i enlighet med de som finns för sjukdomen ME/CFS.

Svårigheten är att identifiera infektionen eftersom det inte går att genomföra biopsi på vagusnerven.
Källa

Tänkbar medicinering
Om Van Elzakkers teori är korrekt så kan gliacellhämmare som exempelvis Ibudilast vara korrekt medicinering för att stoppa immunaktivering någon gång i framtiden. Gliacellhämmare har varit till hjälp att stävja neuropatisk smärta och används inte ofta vid behandling av ME/CFS eller fibromyalgi.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Ytterligare ett intressant spår. Undrar hur de kommit att tänka på,just vagusnerven? På symtombasis??

  Gillad av 1 person

 2. Åke

  Detta är det spår jag tror mest på !

  Gillad av 1 person

 3. Petra Thorell

  Tack för info!

  Gillad av 1 person

 4. Hanna

  Är ju några år sedan 2013… vet man något mer om detta i dagsläget?? 🤔

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: