Kronisk aktiv EBV (CAEBV) har likheter med ME/CFS – DEL 1

Epstein-Barr-virus (EBV) upptäcktes av Michael Epstein och Yvonne Barr 1964
Mer än 90 procent av befolkningen har smittats av EBV under barndomen, men infektionerna är ofta utan tydliga symptom. När EBV infekterar ungdomar och vuxna, är det mer sannolikt att körtelfeber utvecklas (infektiös mononukleos).
EBV-infektion har orsakssamband med ME/CFS. Vi vet att omkring 10 procent av personer med körtelfeber inte återhämtar sig efter sex månader och utvecklar ME/CFS.

Kronisk aktiv EBV (CAEBV) är en mycket sällsynt sjukdom i USA och Europa
CAEBV förekommer oftare i Asien och Sydamerika. Till skillnad från andra EBV-sjukdomar beror de flesta fall av CAEBV i Asien och Sydamerika på att EBV är närvarande i antingen T-celler eller NK-celler. Däremot är EBV ofta närvarande i B-celler hos patienter med CAEBV i USA och Europa.

Diagnostik och symtom 
Sjukdomen börjar med en akut EBV-infektion, med markant förhöjda antikroppar mot EBV, eller en markant förhöjd EBV/NA-nivå i blodet (<300 k / ug DNA).

De flesta patienter med CAEBV har feber, leverdysfunktion och kännetecknas av ovanliga mönster av antikroppar mot viruset, svår trötthet och försämrad livskvalitet. Ungefär hälften av patienterna har lymfadenopati, trombocytopeni och anemi. Andra vanliga symtom (som förekommer i 20-40% av patienterna) innefattar överkänslighet mot myggbett, utslag, hemofagocyterande syndrom och kranskärlsaneurysm. Mindre vanliga funktioner är bl.a. munsår och lymfom.

Biomarkörer 
I en publicerad artikel i Journal of Affective Disorders identifierades biomarkörer som korrelerar med trötthet och symptom hos CAEBV-patienter.

20 personer med CAEBV och 10 friska åldersmatchade kontroller studerades. CAEBV-patienterna undersöktes efter fyra och åtta månader. Tryptofanmetabolism mättes i varje person. Utredare mätte också EBV i viralt DNA och serum neopterin, som är en markör för cellulär immunsystemaktivering.

Utredarna fann att CAEBV patienter med detekterbar EBV i viralt DNA hade signifikant högre serum neopterin och lägre tryptofannivåer än CAEBV-patienter utan EBV i viralt DNA. Friska kontroller visade inte detta förhållande mellan neopterin och tryptofan. Dessutom var bristen på tryptofan större hos CAEBV-patienter med svår trötthet.

Tryptofan är en essentiell aminosyra som är involverad i ett antal biologiska funktioner, däribland immunsvaret.
tryptofan


Störning i tryptofanmetabolism leder till tryptofanbrist som sätts i samband med trötthet

Resultaten av denna studie visar att minskade nivåer av tryptofan är associerat med cellförmedlad immunaktivering. Denna störning i tryptofanmetabolism kan förklara den trötthet som upplevs av personer med CAEBV, vilket gör att CAEBV är en användbar modell för att förstå kronisk immunaktivering och patofysiologi hos ME/CFS-patienter.

Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. monika

  Dear mr. Lindstrom.my doughter is in italy and now we are treated in austria for the disease. Is 12 year old and has caebv. What is the prognosis and the terapia. Where can i find some info of the disease?
  greetings from a very sad mother

  Gillad av 1 person

  • Monika, I am sorry, I can not help you.

   I think Valtrex and /or Valcyte may be working, but I really don´t know! I am sure you will get help from the doctors. I hope wou will get the best help with your daughter!

   I wish you both luck!
   Mats

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: