Kronisk aktiv EBV (CAEBV) – vanligare än vad många tror – Del 2

Är det inte dags att låta alla ME/CFS-patienter få genomgå ordentliga prover för att se om det föreligger en kronisk aktiv EBV-infektion?

Det finns ett flertal studier som visar att många med ME/CFS har en aktiv infektion av Epstein Barrvirus (EBV) genom att man kunnat påvisa kraftfullt förhöjda IgG-titrar. Många har även blivit bättre av antiviral behandling vilket jag skrivit om i ett flertal tidigare inlägg. Mycket tyder på att aktiv EBV-infektion är långt mycket vanligare än vad sjukvården anser. EBV ligger bakom många svåra sjukdomar, bl.a. ett stort antal cancersjukdomar.

I ett amerikanskt laboratorium utgår man inte enbart från förhöjda nivåer av IgM – Se bild.
ebv
Bildkälla

Även på det svenska läkarprogrammet får studenterna lära sig att det är komplicerat att påvisa aktiv infektion av EBV

V-serologi
– VCA (viral capsid antigen) IgM kommer efter de heterofila ak, kvarstår i månader, bra!
– VCA IgG kommer tidigast efter 2 mån, kvarstår hela livet
– EA (early antigen) IgG detekteras underakut sjukdom, försvinner under konvalescensfasen
– EBNA uttrycks latent i infekterade celler och kan detekteras tidigast 8 v efter
symptomdebut, kvarstår hela livet
– Pos IgG i frånvaro av EBNA indikerar aktuell infektion
– Svag eller sen EBNA-utveckling, höga nivåer av VCA-IgG och EA-IgG kan vara tecken på
  kroniskt aktiv EBV-infektion
– EBV kan aktivera polyklonalt IgM och kan därför störa andra serologiska analyser, tex CMV

Behandling (enligt nedan källa)
– Symptomatiskt, analgetika, antipyretika, tex ASA krossat i grädde eller glass
– Ev steroider om påverkad andning, trcpeni
– Enstaka behöver sjukhusvård pga andningshinder och nutritionsproblem (vätska,
elektrolyter)
-Tonsillektomi om andningshinder pga tonsillhyperplasi
Källa

Intressant från läkarprogrammet var även att krossad ASA (acetylsalicylsyra) i grädde eller glass föreslås. Fann f.ö. en studie om att acetylsalicylsyra blockerar förökning av influensavirus:
Källa

Egen notering om behandling
Det finns flera kliniska studier där man behandlat aktiv EBV med valganciklovir (Valcyte). Det kan f.ö, vara bra i kombination med valganciklovir vid EBV + andra DNA-virus.
Källa

EBV ligger bakom en mängd olika tumörer
tumörer
Bildkälla

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Jonas Bång

  Hej Mats.
  Min hustru har diagnosen ME sedan 1994 (Huddinge Sjukhus, Birgitta Evengård). Under hennes månader hon gick på infektionskliniken på HS kollade de ju EBV, CMV etc men kunde då inte se något sådant. Vet du om prover och tester för detta förändrats sedan dess så att det skulle vara relevant att göra nya sådana för att eventuellt detektera eventuell reaktiverad EBV? Hon hade körtelfeber 1987 men behandlade inte detta medicinskt alls då. Hon är idag minst lika dålig som 1994 då hon fick diagnosen. Jag är ju nyfiken på om det skulle gå att prova antiviral medicinering, valganciklovir.

  Gillad av 1 person

  • Hej Jonas. Min uppfattning är att svensk sjukvård inte har förmågan att kunna se om man har aktiv infektion av bl a EBV. Flertalet studier visar på at man kan ha det när det går att påvisa att man har väldigt höga IgG-titrar. Jag håller nu själv på att leta efter tyska labb som kan kolla upp detta. Problematiken är att man sedan måste få antiviral behandling och det får man inte i Sverige om man enbart har höga IgG-titrar…

   Gilla

  • Jag skulle också vilja prova den behandlingen på min fru.

   Gilla

 2. Jonas Bång

  Du tror inte det är skillnad om man säger sig till den privata sektorn och inte går via primärvården? Eller menar du att vi saknar rätt metoder och/eller lämplig kompetens i Sverige helt?

  Gillad av 1 person

  • Jonas, man tar prover utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet i Sverige. Den metoden blir snäv och föråldrad inom vissa områden eftersom det krävs väldigt mycket för att något ska accepteras att hamna inom det området.. Det finns nytänkande forskara som bl a Montoya respektive Lerner. De har insett att många med ME/CFS kan ha ett aktivt virus enbart om IgG är kraftigt förhöjt. I Sverige får du inte ens veta mängden IgG-titrar oavsett om du går till privatläkare eller inte.

   Gilla

 3. Henrietta Bruun

  Hej Mats!
  Har du hittat nån Tysk lab som analyserar hela EBV panelen?
  Passar på att skicka en kram och ett stort tack till dig! Jag stöter på dina artiklar lite då och då, i mitt försök att hitta Svenska motsvarande resultat på mina studier om sköldkörtel och annan immunologisk problematik efter att min kropp gav upp efter 23 års Levaxin (gjort radiojod) och typ 1 diabetes (vilket inte verkar vara den stora boven nu när jag lär mig – men vad var jag trodde i alla åren jag blev sämre och sämre).

  Gillad av 1 person

  • Hej, tyvärr kan jag nog inte hjälpa dig. EBV kan man testa på olika sätt, men jag kan långtifrån alla. Därtill kan tilläggas att många läkare som jag pratat med, så är EBV, liksom alla andra herpesvirus i princip omöjliga att bestämma om det är en latent eller reaktiverad infektion.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: