Probiotika som i studie visats vara bra mot CFS och Psoriasis

prob
I en studie från 2013 har man visat att en viss probiotika som är till för matsmältningssystemet har effekt utanför mag-tarmkanalen såsom psoriasis och CFS.
Studien tros vara viktig eftersom det är den första att visa att en enda probiotikabakterie kan påverka inte bara slemhinneimmunsystemet utan även det systemiska immunsystemet hos människor.

Slemhinneimmunsystemet skyddar de inre slemhinneytor i kroppen såsom gastrointestinala, urogenitala och luftvägar. Dessa interna ytor verkar som en barriär mot omvärlden för de inre vävnader i kroppen, vilka sedan ytterligare skyddas av det systemiska immunsystemet.

Det finns vissa övertygande bevis för att probiotika, eller tarmvänliga bakterier, påverkar utvecklingen och inte bara underhåller den mikrobiella balansen inne i tarmen och slemhinnans immunsystem utan även det systemiska immunsvaret.

Namnet på probiotikan i den nya studie är Bifidobacterium infantis 35624.

Studien innehåller tre separata randomiserade, dubbelblinda, placebokontrollerade studier av probiotikans effekt både avseende gastrointestinala och icke-gastrointestinala relaterade sjukdomar.

För försöken rekryterades  22 patienter med gastrointestinal sjukdom ulcerös kolit (UC), 26 patienter med inflammatorisk hudsjukdom psoriasis, och ytterligare 48 patienter med CFS, en annan inflammatorisk sjukdom. Det fanns även en grupp av 35 friska kontrollpersoner. Dessa användes som utgångsreferenser för nivåer av inflammationsmarkörer hos patienterna

Markörer för inflammation
I början av studien hade alla patienter (med gastrointestinal UC, och icke-gastrointestinala CFS och psoriasis) signifikant förhöjda nivåer av tre blodbiomarkörer för inflammation jämfört med kontrollerna.
cyt

Bilden visar jämförelse avseende CRP, TNF-alfa och IL-6.

De tre biomarkörer var C-reaktivt protein (CRP), och de pro-inflammatoriska cytokiner, TNF-alfa och interleukin-6 (IL-6).

Under försöksperioden, som varade mellan 6 och 8 veckor erhöll varje patient och 22 av de friska kontrollerna identiska påsar innehållande antingen probiotika eller placebo.

Forskarna konstaterade följande:

 • Alla tre grupper av patienter som fick probiotika hade signifikant lägre nivåer av CRP jämfört med placebo.
 • Men bara CFS och psoriasispatienter visade minskningar i TNF-a, och endast UC och CFS-patienter visade minskningar i IL-6.

Forskarna menar att denna studie är den första att visa att probiotika resulterar i konsekvent minskningar av ett antal inflammationsmarkörer i en rad villkor, mag-och icke-mag. Dessutom visar resultaten också i vilken utsträckning B. infantis 35624 i synnerhet kan påverka människans immunsystem.

Det finns även en studie från 2009 där 13 olika individuella stammar granskades. B. infantis 35624 var den enda som signifikant förbättrade IBS symtom.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Mycket intressant och hoppfulla siffror. Kan man dra slutsatsen att det gäller ALL probiotika eller ska det vara just denna sorten enbart som användes i studien? vad tror du?

  Gillad av 1 person

  • Hej Anna! Probiotika är ju ett samlingsnamn för en mängd olika mölksyrebakterier. Det finns flera olika familjer och inom varje familj finns det undergruppet. Bakterierna har olika uppgifter. Det är enbart just Bifidobacterium infantis 35624 som man studerat i denna studie. .

   Gilla

 2. Var kan man finna just denna bakterie enligt blodgruppsteorin skall jag tillföra just bifidum

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: