Kan ME/CFS vara en autoimmun sjukdom som psoriasis och MS?

neuro
Vid ett par mindre studier har det visat sig att rituximab haft positiv effekt på en majoritet av patienter med ME/CFS
Hypotesen är att B-celler angriper kroppsegna celler, en form av autoimmunitet. Enkelt förklarat slår rituximab ut B-cellerna och nya bildas. Just nu pågår en fas III-studie i Norge.

Det faktum att forskning inom ett område kan spilla över till ett annat forskningsområde är nog ingen ny företeelse. Jag hoppas att detta kan vara en sådan.

Psoriasis
Nyligen presenterades en studie där IL 17-hämmaren Ixekizumab är bättre än TNF-hämmaren Etanercept mot psoriasis, enligt två fas III-studier som publicerats i tidskriften Lancet.

ME/CFS
Om man drar parallellen till studien av Hornig/Lipkin som konstaterade att ME/CFS-patienter i ett tidigt stadium av sjukdomen (< 3 år) har förhöjda nivåer av interleukin-17A, en känd biomarkör för ett felaktig immunsystem. så kanske även IL17-hämmare kan ha positiv effekt mot både psoriasis och ME/CFS i vissa fall?

MS
I en annan nyligen genomförd studie med MS-patienter visade det sig att IL-17A-värdena var statistiskt högre än hos friska försökspersoner.

Interleukin 17
Interleukin 17 (IL-17) och dess närmaste släkting, IL-17F, har nyligen dragit mycket uppmärksamhet inom immunologi. IL-17 och IL-17F uttrycks med en distinkt typ av T-celler, T-hjälparceller 17 och vissa andra lymfocyter. Dessa cytokiner har viktiga regulatoriska roller i immunförsvaret och inflammatoriska sjukdomar. Kunskap om IL-17 kommer att gynna utvecklingen av nya immunmodulatorer som ökar immunitet mot olika infektioner och minskar inflammatorisk skada hos infekterade patienter.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: