Vid ett par mindre studier har det visat sig att rituximab haft positiv effekt på en majoritet av patienter med ME/CFS
Hypotesen är att B-celler angriper kroppsegna celler, en form av autoimmunitet. Enkelt förklarat slår rituximab ut B-cellerna och nya bildas. Just nu pågår en fas III-studie i Norge.
Det faktum att forskning inom ett område kan spilla över till ett annat forskningsområde är nog ingen ny företeelse. Jag hoppas att detta kan vara en sådan.
Psoriasis
Nyligen presenterades en studie där IL 17-hämmaren Ixekizumab är bättre än TNF-hämmaren Etanercept mot psoriasis, enligt två fas III-studier som publicerats i tidskriften Lancet.
ME/CFS
Om man drar parallellen till studien av Hornig/Lipkin som konstaterade att ME/CFS-patienter i ett tidigt stadium av sjukdomen (< 3 år) har förhöjda nivåer av interleukin-17A, en känd biomarkör för ett felaktig immunsystem. så kanske även IL17-hämmare kan ha positiv effekt mot både psoriasis och ME/CFS i vissa fall?
MS
I en annan nyligen genomförd studie med MS-patienter visade det sig att IL-17A-värdena var statistiskt högre än hos friska försökspersoner.
Interleukin 17
Interleukin 17 (IL-17) och dess närmaste släkting, IL-17F, har nyligen dragit mycket uppmärksamhet inom immunologi. IL-17 och IL-17F uttrycks med en distinkt typ av T-celler, T-hjälparceller 17 och vissa andra lymfocyter. Dessa cytokiner har viktiga regulatoriska roller i immunförsvaret och inflammatoriska sjukdomar. Kunskap om IL-17 kommer att gynna utvecklingen av nya immunmodulatorer som ökar immunitet mot olika infektioner och minskar inflammatorisk skada hos infekterade patienter.