Melatonin gör inte bara att man sover det minskar bl a inflammation och reglerar immunförsvaret

koma
Melatonin är ett hormon som finns naturligt i kroppen. Hos däggdjur produceras det av tallkottkörteln (epifysen) från tryptofan via bland annat serotonin. Mängden melatonin varierar under dygnet och påverkas av ljuset. Nivån ökar vid mörker och är som högst på natten.

Ny studie om melatonin kopplat till MS
Säsongsskov hos patienter med multipel skleros (MS) orsakas av sjunkande nivåer av melatonin under våren och sommaren, enligt forskning som publicerades den 10 september 2015.

För att prova om melatonin spelar en avgörande roll i skov hos MS-patienter gav forskarna dagliga injektioner av hormonet till möss med en autoimmun sjukdom som rekapitulerar de viktigaste symtomen i MS. Inte nog med att melatoninbehandlingen förbättrade kliniska symtom, den återställde även en hälsosam balans av T-celler i hjärnan, ryggmärgen och flera immunorgan. Hormonet reducerade halter av skadliga T-celler som kallas Th17-celler, vilka är kända för att spela en viktig roll i utvecklingen av MS och andra inflammatoriska sjukdomar. Samtidigt stimulerade melatoninbehandlingen en ökning av regulatoriska T-celler, som håller Th17 aktivitet i schack.

Den undergrupp av T-lymfocyter som producerar IL-17 (Th17) spelar en nyckelroll i immunsystemet. Det är inblandat i inflammatoriska sjukdomar, tumörbildning, autoimmuna sjukdomar, och avstötning av transplantat.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Therese Modigh

  Hej. Mats.
  Tack för intressant läsning… Bra att det finns nån som forskar om detta. Själv har jag Fibromyalgi sens. 2009…
  Ha det fortsatt bra. På återseende.. Kramizar…

  Gillad av 1 person

 2. Therese Modigh

  Hej.
  Tack igen.
  Mvh. Therese

  Gillad av 1 person

 3. Elisabeth

  Har du påbörjat någon tankekarta med alla de hormoner du hittar vart de hör hemma och funtioner på dessa? Sen är det ju lättare att få in hjälpämnen i det hela.
  Tack för all kunskap du hittar! En regning dag ska jag nog krypa in i forskningsvärlden o granska alla dina trådar… kram!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: