Sökande efter nya retrovirus i kroniska sjukdomar

sekvens
Figur 1. Fylogenetiskt träd   Bildkälla

Är autoimmunitet egentligen en virusinfektion?
Microbiology and Molecular Biology Reviews (MMBR) håller forskare uppdaterade med den senaste utvecklingen inom mikrobiologi samt relaterade områden såsom immunologi samt molekylär och cellbiologi. De undersöker betydelsen och sambanden mellan de senaste upptäckterna som bygger på vår förståelse av bakterier, virus, parasiter och svampar.
Källa

MMBR har tagit fram en lista på ett stort antal kroniska sjukdomar där de även angivit vilka retrovirus som förmodas kopplas till respektive sjukdom. Som exempel kan nämnas att JHK-retrovirus är omnämnt som tänkbar orsak till ME/CFS.
tabellen
Figur 2.Tabell där olika retrovirus kopplas till olika sjukdomar Bildkälla

Forskning pågår men är mycket komplicerad
Brian D Halligan m.fl. presenterade i maj 2013 sin forskning som baseras på många laboratorietester med PCR-teknik avseende JHK-virus och de konstaterar att de bevis som lagts fram inte gör att man kan dra slutsatsen att JHK-viruset är ett mänskligt retrovirus . JHK-virus är liksom XMRV en undergrupp till GD75-virus. Där båda virusen har konstaterats finns hos möss.

Det finns dock skäl att utgå från att det finns närbesläktade virus till JHK, som även kan angripa människor. Tekniken för att finna dessa verkar dock ännu inte tillräckligt utvecklad. Huruvida JHK kan vara inblandade i identifierbara mänskliga infektioner är fortfarande oklart, men ytterligare studier med PCR-metod kan möjliggöra upptäckt.
Källa

Human intracisternala A-typ Partikel (HIAP)
Forskare vid Tulane University School of Medicine har upptäckt ett humant retrovirus som kallas Human intracisternala A-typ Partikel (HIAP). De hävdar att detta virus är orsaken till följande sjukdomar:
Lupus
Sjögrens syndrom
Graves sjukdom
Reumatoid artrit

Fibromyalgi
Autoimmun Technologies genomför nu FDA-kliniska prövningar som är utformade för att detektera antikroppar som är associerade med de flesta fall av fibromyalgi. De bedömer att närvaron av dessa antikroppar kommer att stödja hypotesen att fibromyalgi även är en autoimmun sjukdom

HIAP-II
En annan typ av retrovirus, HIAP-II upptäcktes i en undergrupp av patienter med Idiopatisk CD4 + T-lymfocytopeni (ICL) men utan uppenbar HIV-infektion (Non-HIV AIDS) som utarmar CD4+ och T-lymfocyter. Ytterligare studier från flera laboratorier tyder på att HIAP eller besläktade virus kan vara inblandade i autoimmuna sjukdomar.

Tulane har patenterat HIAP-II, och Autoimmune Technologies är licensierade för att utveckla screening och diagnostiska tester och behandlingar och undersöka möjligheten att generera vaccin mot HIAP-II, autoimmuna sjukdomar och AIDS .Dessa tester är fortfarande i laboratoriestadiet och är ännu inte allmänt tillgängliga.
Källor finns på denna sida

XMRV kan ha närbesläktade retrovirus som är mänskligt patogena
Dr Judy Mikovits intervjuades för ett par år sedan efter forskningsskandalen om XMRV-virus. Hon tror fortfarande på hypotesen att ett XMRV närbesläktat virus ligger bakom sjukdomen ME/CFS. Hon sade bl. a. ”Men du måste komma ihåg att XMRV inte är ett enda virus, det är en familj av virus. Och det kan finnas många andra retrovirus som liknar det som kan vara patogena för människor. Vi har bara inget säkert sätt att identifiera dem på just nu.”
Källa finns på denna sida

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Ingela S

  Det här är sjukt intressant

  Vilka svenska läkare och forskare skulle inte vilja hoppa på det här tåget ?
  Jag tror att det finns många som är sugna på att söka vidare och fler svar än de tillhandahållits genom det svenska läkarprogrammet.

  Go for it !

  Vi behöver Er ❤️

  / patient med multiinfektioner verifierat utomlands i EU-ackrediterat lab.
  men har enbart fått diagnosen myofasciellt smärtsyndrom i Sverige.

  Hur länge skall vi behöva lida..(?)

  Hur vill man som doktor att patienten skall se på engagemang, att vara påläst och nyfiken tillsammans med sin patient och göra sitt bästa för att lösa problem , dvs. EJ fokusera på att enbart dämpa och symtomlindra

  Tack för ordet, i hopp om framtiden och upplysning läkare emellan

  Gillad av 2 personer

 2. affabro

  Virus bakom autoimmunitet kan vara en ytterst intressant hypotes.
  Jag följde Judy Micovits när XMRV var som hetast på spåret. Dr. Mikovits ger inte upp sin hypotes om retrovirus i första taget, som bakomliggande ME/CFS. Intressant översikt som Mats Lindström presenterar ovan och där virus verkar ligga bakom många andra kroniska tillstånd.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: