Pågående klinisk studie i Nederländerna med IL1-hämmaren Anakinra

anakinra

Ökade IL1-nivåer är vanligt hos ME/CFS-patienter
I ett flertal studier har man funnit ökade nivåer av Interleukin 1 (IL-1) hos ME/CFS-patienter. Förhöjda nivåer kan sättas i samband med inflammationer, nedsatt kognitiv förmåga, smärta, utmattning och influensaliknande sjukdomskänsla etc.

Exempel på en tidigare studie
I en studie från 2012 uppmättes IL-1 hos 107 patienter med ME/CFS, 37 patienter med kronisk trötthetssyndrom (CFS), och 20 friska kontroller. IL-1 och även TNF,alfa (IL-6) var signifikant högre hos patienter med ME/CFS än i kontrollgruppen och de patienter med CFS.
Källa

Information om den pågående studien
En randomiserad placebokontrollerad studie utförs nu i Nederländerna för att avgöra om störningar med IL-1 kan minska trötthet och funktionshinder hos ME/CFS-patienter. 25 patienter får IL1-hämmaren Anakinra (Fass: Kineret) och 25 patienter får placebo. Studien startade rekrytering 2014 och studien beräknas vara avslutad i december 2015.

Primära effektmått
Svårighetsgrad av trötthet

Sekundära effektmått
Funktionsnedsättning
Fysisk och social funktion
Nivå av psykologisk stress
Smärtans svårighetsgrad
Cytokinmätning i blod och saliv (protein och mRNA-nivå)
Kortisolmätning i saliv och hår
Kroppstemperatur och pulsfrekvens

Kontaktuppgifter
Radboud University
Nijmegen, Gelderland,
Nederländerna, 6500HB
Kontakt: Megan Roerink, MD 062-8-878681 megan.roerink@radboudumc.nl
Ansvarig forskare: Jos van der Meer, Prof, PhD, MD

Läs mer om studien här

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: