Ny studie visar på att svårt ME-sjuka har ökad immunaktivering och lägre NK-cellsaktivitet

Forskare vid Griffith University i Australien har tittat på immunsystemen hos patienter med måttlig och svår ME/CFS (Fukudakriterier 1994) en gång och sedan igen sex månader senare. Resultatet presenterades den 14 september 2015.

De fann betydande NK -cellreceptorskillnader över tiden hos de med svår ME/CFS, jämfört med kontroller och måttligt sjuka i ME/CFS. Tillsammans med andra förändringar tyder det på att svårt sjuka patienter har en ökad immunaktivering.  Studien visar att det är viktigt att titta på potentiella immunbiomarkörer över tiden hos både måttligt och svårt sjuka patienter och det kan leda till ett test baserat på immunologiska markörer.
Nk
Det ingick 18 friska kontrollpersoner, 12 måttligt och 12 allvarligt sjuka ME/CFS-patienter. Svårighetsgraden identifierades med hjälp av ett frågeformulär.

Griffith University påpekar att forskning har etablerat immunologiska abnormiteter. Minskad NK-cell cytotoxisk aktivitet är den mest dominerande och är ett konsekvent resultat av immunologiska studier hos ME/CFS-patienter.

Läs mer här

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: