Kaliumbrist orsakar bl a trötthet och muskelsvaghet

Kalium är ansvarigt för korrekt elektrolytbalans i kroppen. Symtomen på kaliumbrist är till viss del gemensamma med ME/CFS, som trötthet, irritabilitet och muskelkramper. Att äta en kost rik på kalium kan hjälpa till att lindra dessa symtom, i synnerhet när livsmedel som orsakar allergier har tagits bort.
Källa

Hur får man får i sig kalium
Kalium finns i grönsaker och frukt. Källor rika på kalium är rökt skinka, cornflakes, camembert och ketchup. Kalium finns även i en mängd andra olika livsmedel och är därför inte svårt att få i sig. Rekommendationerna för det dagliga intaget ligger på 3,1g för kvinnor och 3,5g för män.
Källa
kalium
Bildkälla

Exempel på orsaker till kaliumbrist
Låg kaliumhalt i blodet kan orsakas av höga nivåer av aldosteron (hyperaldosteronism) från binjurarna. Andra omständigheter som kan leda till låga kaliumnivåer inkluderar bl a uttorkning, undernäring, kräkningar, diarré.

Då kaliummängden i blodets serum är under 2,5 mmol/l inträffar bl a trötthet, muskelsvaghet (speciellt i benen), muskelsmärtor, myrkrypningar och muskelkramper.
Akut: Diarré, kräkningar.
Kroniskt: Vätskedrivande medicinering, kronisk diarré t. ex. vid anorexi, glutenöverkänslighet och vid missbruk av laxermedel. Ökad halt av hormon som reglerar kroppens saltbalans (primär hyperaldosteronism).
Källa

Behandling
Akutremiss till medicinklinik om S-K understiger 3,0 mmol/l.
Kaliumtabletter ges normalt som behandling.
Källa

Referensvärdet på S-K är c:a 3,5-5,0 mmol/l.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: