En liten saga om vinstdrivande läkemedelsbolag som ”bestämmer” vad läkare kan ordinera

Liten bäck, Rondane
Bildkälla

Det var en gång en liten by, någonstans i Sverige. Där fanns en bäck. Alla drack vattnet, samma vatten som alla bybor druckit i generationer. Man förstod att vattnet var renare ju närmare berget man hämtade vattnet, helst ända borta vid det lilla vattenfallet. Den uppfattningen hade alltid funnits och bevarats från generation till generation.

En dag kom Krösusmaffian som köpte upp bäcken och den omkringliggande marken. De omgärdade bäcken med staket och skyltade att det var privat mark. De byggde en fabrik där vattnet processades. Byrådet blev arga men representant från Krösusmaffian meddelade att det nu fanns ett bättre vatten. Om man drack det skulle man få ett hälsosammare liv. Krösusmaffian visade även papper på att de genomfört en vetenskaplig studie. 300 personer hade fått dricka det processade vattnet och 300 fick placebovatten (rent från ån). Ingen i studien fick biverkningar, ja inte i placebogruppen heller för den delen.

Byrådet tyckte att det verkade bra då man hade papper på att man inte blev dålig – det var ju vetenskapligt bevisat!

Byrådet beslutade att enbart det processade vattnet fick försäljas. Krösusmaffian bestämde priset till 1 timmes männniskoarbete för en hink vatten. Byfolket började jobba av sin tid i fabriken för att få det vatten de var i behov av.

Det gick några generationer. Snart hade byfolket glömt att man för länge sedan drack vattnet direkt från bäcken. Men det fanns trots allt några i byn som minsann kände till den gamla historien. De kallades för alternativgruppen då de inte alltid gjorde som alla andra. Alternativgruppen bestämde sig en dag för att gå till vattenfallet och se om det fanns möjlighet att bärga hem lite vatten. De var dock tvungna att klättra en bit för att komma förbi staketen. De lyckades fylla några hinkar och tog med sig hem. Alternativgruppen fortsatte med detta varje dag och drack det istället för det processade vattnet.

Krösusmaffian fick kännedom om detta och meddelade byrådet att det inte var lämpligt att dricka vattnet från vattenfallet, även om Krösusmaffian inte ägde berget. Byrådet gick då ut med rekommendationen att man bör avstå från att dricka vatten direkt från vattenfallet då det inte fanns någon vetenskaplig studie som bekräftar att vattnet är tjänligt att dricka. Alternativgruppen nonchalerade detta och fortsatte dricka det oprocessade vattnet.

generationer
Bildkälla
Åren gick och alternativgruppen blev äldre och äldre samtidigt som deras jämnåriga grannar, vänner och bekanta gick bort. De började fundera varför de nästan fick leva en generation längre än andra i byn. De fick själva uppleva sina barnbarn födas och växa upp, ibland tom sina barnbarnsbarn, men övriga i byn fick enbart uppleva sina barn och ibland de första levnadsåren hos barnbarnen. Till slut började man dra vissa slutsatser – Kan det ha med vattnet att göra?

sammanklibbat
Bildkälla
Byborna skickade i hemlighet iväg vattenprov från fabriken och från bäcken till ett tyskt laboratorium. De fick sedan svaret att det processade vattnet innehöll ett beroendeframkallande medel som inte bara skapade ett beroende utan även gjorde att blodet sammanklumpades och syretillförseln försämrades, med försämrad hälsa och kortare liv som följd.

Representanter från byborna begav sig till byrådet med resultatet. Byrådet, där över hälften av medlemmarna numera var delägare i vattenfabriken, avfärdade detta som nonsens och utfärdade istället förbud att dricka vatten från ån.

Alternativgruppen demonstrerade för fritt och friskt vatten, men det hjälpte föga. Byborna fortsatte dricka det processade vattnet, det fanns ju studier på att det var bra. Och så gick livet vidare, generation efter generation…

Ingen är intresserad att göra studier med naturmedel då de inte går att patentera. Det borde finnas en statlig motsvarighet till läkemedelsbranschen, som på eget initiativ gör studier för folkhälsans skull, som leder till färre sjukskrivningar och mer skatteintäkter. Läkarna är idag styrda av vinstberoende läkemedelsbolag – är det rätt?  Det finns alternativ, det finns kroppsegna ämnen som faktiskt går att tillföra kroppen vid brist. Melatonin är ett av alla exempel. Kroppens eget sömnmedel. Men det går inte att köpa i Sverige. för någon studie är inte gjord…  Det kan ju vara farligt!  Däremot finns det flera beroendeframkallande sömnmedel med varierande resultat, för där har läkemedelsföretag genomfört studier som visat att de inte medför farliga biverkningar…

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Verkligen en saga att ta fasta på många generationer har upplevt detta men kunskapen tunnas allt mer ut kan det vara bekvämlighet dålig upplysning och att dagens befolkning har förtroende för överheten och vi som tvivlar och försöker så frön betraktas som kufar

  Gillad av 1 person

 2. Markus Gutendorff

  Äntligen någon som skriver sanningen om Svensk Spökvård som agerar på läkemedelsindustrins order.
  Min son fick psykiska diagnoser och proppades full med skit.
  Vi trappade ut all skit men den Verkliga sjukdomen Hashimoto som aldrig upptäcktes trots 12 års tjat från oss föräldrar att det är något de missar!
  Sonen tog sitt liv feb 2013 och på obduktionsbordet fann man ett synnerligen stort och allvarligt fall av Hasimoto thyreodoitis som även anses vara och eller ör nära relaterat till ME och MS.
  Daniel hade angrepp på hypotalamus, hjärta, binjurar, sköldkörtel, och hypofysen.
  Man hittade även problem i tarmen.
  De lade ner Lex Maria utredningen utan att meddela oss.
  Anmälan till patientnämden och IVO visade även den att INGA FEL begåtts av Svensk Spökvård.
  Vi har därmed ingen rätt till ersättning från patintförsäkringen.
  Trots bevis!
  Vårt liv har slagits i spillror och de hånskrattar oss rakt upp i ansiket!

  Gillad av 2 personer

  • Tack Markus! Väldigt tragiskt detta med er son. Det finns inte ord!.

   Det är oerhört tragiskt att man först ska behöva dö för att kunna konstatera vad för fel som fanns.

   För att förebygga ytterligare ohälsa med skumma diagnoser borde man genomföra obduktioner i alla de fall en person avlider som varit sjuk i en diagnos som saknar biomarkör.

   Det är ju det Lex Maria är till för – att vården inte ska göra samma misstag igen. Tyvärr är det många fler som kommer att få dessa sjukdomar och hänvisas till psykologer och proppas fulla med tabletter som vinstdrivande aktiebolag tagit fram. Läkarna är i händerna på dessa.

   En oberoende instans borde avsätta medel för att forska på olika sjukdomar, för att ta reda på orsaken och vad som krävs för att rätta till felet, i de fall det är möjligt – bl a genom obduktioner.

   Jag beklagar verkligen!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: