Storsatsning sker i USA för att lösa ME-gåtan

whitney
”Jag vet inte vad vi ska hitta. Men vi kommer inte veta förrän vi försöker.” – Francis Collins
ME/CFS är en sjukdom som tidigare nonchalerats. År efter år har sjukdomen legat i botten när det gäller avdelade forskningsanslag. Med ovan citat erkänner nu Francis Collins, chefen för National Institutes of Health (NIH), att det nu måste ske en förändring.

Som säkert många av er känner till blev det nyligen klart att NIH, USA:s största forskningscenter, kommer att satsa stora resurser för att försöka lösa gåtan om ME/CFS. En av de största anledningarna till denna satsning är uppkomsten av Ron Davis ”End ME/CFS project” (Open Medicine Foundation – OMF). Ja, ni vet pappan till den svårt sjuke Whitney (ovan bild). Den enorma spridningen i flertalet tidningar, sociala medier, radio och TV har lett till en större kunskapsspridning och förståelse för hur pass allvarlig sjukdomen ME/CFS faktiskt är. Det har helt enkelt blivit uppenbart vad lite resurser som avsatts för forskning om sjukdomen, relaterat till hur många som lider av den, och vilka begränsningar sjukdomen innebär.
Läs mer här

Collins
Francis Collins: Jag hoppas att förnyad forskningsinriktning kommer att leda oss mot att identifiera orsaken till denna förbryllande och funktionsnedsättande sjukdom så att nya förebyggande och behandlingsstrategier kan utvecklas.

USA:s högste forskningschef tar över rodret
NIH:s högste chef, Francis Collins, kommer själv att leda arbetet. Betydliget mer pengar än de normalt 6 miljoner dollar/år kommer att satsas. Studien kommer att omfatta forskare från flera olika specialistgrenar som neurologiska sjukdomar, stroke, hjärta, lungor, blod, allergi och infektionssjukdomar. Dvs, inte så kallade ME-experter som Ron Davis och Linda Tannenbaum kommer att engagera i sitt projekt – OMF. Bra, eller dåligt? Jag tror det kan blir bra om man kan få in en bredare syn när flera olika specialistkompetenser involveras. Ingen vet ju idag vad ME beror på. Det känns även bra att NIH:s arbete bedrivs utöver OMF. Det blir t o m lite konkurrens…

Enligt Collins kommer de att rikta in sig på ett 40-tal ME-sjuka där den utlösande faktorn varit en kraftigare influensaliknande sjukdom. Undersökningarna av patienterna kommer att påbörjas tidigt nästa år.
Läs mer här

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. Vilken glädjande nyhet, nu händer det mycket på olika fronter.Kärlek o kraft till alla ❤

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: