CFS-patienter blev bättre i äldre studie

Studie Vermeulen RC, et al. 2004

I en 24-veckors studie jämförde man effekterna av acetyl-L-karnetin, propionyl-L-carnitine och båda föreningarna i kombination på 30 CFS-patienter. De delades in i tre grupper:
1 grupp fick (2 g/dag) acetyl-L-karnitin
1 grupp fick (2g/dag) propionyl-L-karnitin
1 grupp fick kombination av båda

Effekter bedömdes genom kliniska intryck , multidimensional fatigue inventory, McGill Pain Questionnaire, och uppmärksamhet test (Stroop).

Klinisk globala intryck av förändring efter behandling uppvisade AVSEVÄRD förbättring av 59% av patienterna i acetyl-L-karnitingruppen och 63% i propionyl-L-carnitine gruppen, men mindre i kombinationsgruppen (37%).

Resultat
Acetyl-L-karnitin förbättrade avsevärt mental trötthet (p = 0,015) emedan propionyl-L-carnitine enbart förbättrade allmän trötthet (p = 0,004).

Uppmärksamhet/koncentrationsförmågan förbättrades i alla grupper, medan smärta inte minskade i någon grupp.

Två veckor efter behandling blev det en försämring av trötthet med 52% i acetyl-L-karnitingruppen, 50% i propionyl-L-carnitinegruppen och 37% i kombinationsgruppen

Slutsats
Studien visade att både Acetyl-L-karnitin och Propionyl-L-carnitine förbättrar var för sig tillståndet hos en majoritet av CFS-patienter under behandling (ej efteråt). Acetyl-L-karnitin hade större positiv effekt på den mentala tröttheten än Propionyl-L-carnitine.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: