Rösta om ELISA-testet (Borrelia)

Röstning är nu avslutad
Röstningen pågick under en vecka t.o.m. tisdagen den 1 december 2015.

Frågan som ställdes:
Är det dags att byta ut ELISA-testet för borrelia till en säkrare metod?

rost

Totalt röstade 534 personer. 530 st (99%) röstade för att byta ut ELISA-testet.

Som ni ser nedan är träffsäkerheten 43% 
Är det att utgå från vetenskap och beprövad erfarenhet?  Att singla slant med människors liv?elisabilden

Självklart är det så att inte enbart testmetoder måste förfinas. Behandlingsmetoder av borrelia måste utvecklas och förfinas i Sverige. Uppföljning bör även ske  med säkrare metoder för att kunna kontrollera att alla spiroketer dött innan behandling avslutas.

USA har ändrat sig – Sverige bör ta efter!
Hur många har borrelia utan att veta? Hur många har fått andra diagnoser? Varför får inte svenska läkare göra mer för att bota svårt sjuka?
Det är nu dags att granska och ompröva befintliga riktlinjer i Sverige. Där är USA ett föregångsland, som nu ändrat sina regler. Adekvat behandling är nu tillåtet.

Punkt 2d i ILAD:s (International Lyme and Associated Diseases society) behandlingsrekommendationer, som nu antagits som nationella riktlinjer i USA :

Recommendation 2d
”Clinicians should continue antibiotic therapy for patients who have not fully recovered by the completion of active therapy…”.

Fritt översatt: ”Läkare bör fortsätta antibiotikabehandling för patienter som inte har återhämtar sig helt av slutförandet av aktiv behandling…”.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. aune

  konstigt nog säger läkarna här att man kan inte se borrelia i blodproverna .. men i estland upptäcker dom mycket snabbt .. och man får sin hjälp på en gång …

  Gillad av 1 person

 2. Christina Eriksson

  Det ska självfallet finnas kvar för allas vårt bästa!

  Gilla

  • aune

   men det visar inte nån skit ju .. likadant med snabbsänka … onödigt ju .. till exampel med snabbsänka . jag hade svår öroninflammation och sänka togs .. men den visade inget … fast det var ont i örat . sa läkaren att muskelbristning i halsen .. hmm tänkte jag kontakde annan och den kollade örat och sa att här är ju inflammation .. så tycker att det är fel att fotfarande kvar dom tester vad inte visar nått ändå … onödan

   Gillad av 1 person

 3. Anne-Maj Sandström

  Det finns ingen orsak för svenska läkare att år 2015 använda sig av så gammal och osäker metod som Elisa. Det förhindrar människor att få korrekt diagnos och adekvat behandling vilket orsakar stora förluster och problem för både människor och samhälle.

  Gillad av 1 person

 4. Sofi Premholt

  Vill ha test som fungerar bättre.

  Gillad av 1 person

 5. antimoderaten

  Det står klart och tydligt att Elisa tester har under 50% säkerhet ändå är det bara det testet som används i Sverige? Varför undrar jag? Vill inte de beslutande att de drabbade av t.ex. Borelia ska upptäckas och behandlas? Vem eller vilka ligger bakom detta underliga beslut?

  Gilla

 6. Maria Nash

  Tragiskt att vården utger sig för att handla enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Byt ut och uppdatera metoder till 2015.

  Gilla

 7. Mikael

  Hej

  Sammanställninen ingen om Elisa är jättebra men varför står det också immunblot? Jag ska ta med den till min läkare som tror att Borreliatesterna är 100%iga.

  Gilla

 8. Mikael

  Då ska jag ta med den och visa för min svenska doktor. Han verkar tro att Elisa är säkert. Han tvivlar på utländska specialister. Även om jag har börjat min behandling utomlands vill han remitera mig till infektionsklinink. Liksom till ingen nytta för jag vill inte ha någon behandling här i Sverige ändå.

  💚💛💜

  Gillad av 1 person

 9. Camilla

  Jag gjorde privata tester . Visade sig att jag har borrelia och borrelia cystform, anaplasm och fästing feber. Visade upp detta på vc nu i måndag. .Så läkaren gjorde elisa test. Fick svar idag det va negativt
  Min kropp håller på läggs av o jag ör så utmattad så jag börjar bli rädd 😢 är ensam med 3 barn. Hur ska detta gå . Har 10 diagnoser sen innan men många av dom är ju bara o kasta i sjön

  Gillad av 1 person

 10. Camilla

  Tyvärr verkar det vara så. Fick remiss nu till infektion på sjukhuset. Va dom nu ska kolla där. Mina vita blodplättar är dåliga
  vet inte vad jag ska göra liksom.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: