Preliminära resultat från ”ovetenskaplig studie”

Jag driver Facebook-gruppen Databas ME/CFS med närmare 800 medlemmar. De flesta lider av ME/CFS som f ö (felaktigt) kallas för kroniskt trötthetssyndrom. Många har bollats genom sjukvården fram och tillbaka. Något botemedel finns inte. Flertalet har hänvisats till psykologer. Husläkare har skakat på huvudet och trott att en del har utmattningssyndrom och liknande. Vissa tror att KBT är lösningen. Än värre är att flera mer eller mindre tvingats till antidepressiva medel.

I sju år har min fru varit sjuk, riktigt sjuk, vilket påverkat hela vår familj. Jag har tidigare visat bilder på hennes levande blodanalys där borrelia misstänks, även babesia och bartonella.

Nyligen kontaktade jag en biomedicinsk analytiker som omskolat sig till näringsterapeut. Jag frågade helt enkelt om hon kunde tänka sig att bege sig till Stockholm och undersöka sex personer med ME/CFS för att se om hon kunde se några avvikelser i blod. Det gick vägen.

Den 6-7 december 2015 genomfördes en mindre studie på 6 st personer med diagnos ME/CFS eller de som misstänker att de har diagnosen bland medlemmar i Databas ME/CFS.

Jag har precis pratat med terapeuten efter att samtliga undersökningar är avklarade. Samtliga sex personer har spiroketer i sitt blod! Spiroketer som sannolikt är Borrelia Garini. En hade dessutom sannolikt bartonella och en hade även sannolikt mycoplasma.

Jag kommer inom kort återkomma med mer information och bilder. Själv är jag inte 100% övertygad än. Jag vill gärna ha en bekräftelse från de prover som sjukvården accepterar. Men jag ser vad jag ser. Något är det, och spiroketer känner jag igen.

Jag vill förtydliga att det behöver inte vara så att en majoritet av alla med ME/CFS har borrelia. Men jag är relativt övertygad om att en rätt stor undergrupp har det. ELISA-testet som Sverige normalt använder för borreliatest är väldigt osäkert. Det har jag skrivit om tidigare. Det måste bytas ut.

Med min fru inräknat så är det 7 av 7 st som har eller misstänker sig ha ME/CFS som faktisk kan ha borrelia och eventuellt vissa co-infektioner. Jag återkommer som sagt med mer utförlig information om hur många som har diagnosen, om de haft fästingbett i anslutning till insjuknande osv.

Exempelfilm på Borrelia Garini

Jag återkommer med en mer fullödig rapport när jag fått mer information från deltagare, terapeut samt bilder/filmer.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Anette Beckman

  Var finns den biomedicinska analytiker du berättar om? Jag skulle vilja kolla min dotter som har fått diagnosen ME. Vad finns det att göra åt det om hon nu skulle visa sig positiv hon med? Läser mycket om Lyme disease men det verkar inte som om det finns något att göra åt det tyvärr.
  Mvh Anette

  Gillad av 1 person

  • Svensk sjukvård ligger långt efter när det gäller att upptäcka borrelia tyvärr.

   Tyska Elispot i kombination med CD 57 kan vara bra. Men svenska prover ger jag inte mycket för. Jag skulle tippa att det är 500-1000 personer som varje år får borrelia som inte blir behandlad pga av negativa resultat – De får ofta andra diagnoser som utbrändhte, ME/CFS osv. Därutöver kan du lägga till några hundra som sjukvården lyckats identifiera med borrelia, men de blir inte fullt frisk pga undermålig behandling.

   Det finns en statlig myndighet (SBU) som t o m konstaterat att evidence för svensk behandling av borrelia är 1 av 4 på en fyr-gradig skala.

   Du kan maila mig på databas@outlook.com så kan du få mer info.

   MVH
   Mats

   Gilla

 2. Jag har diagnosen ME diagnosticerad av Gottfrieskliniken. Har varit sjuk sen augusti 2007 då jag fick något influensaliknande med en akut infektion i sex veckor, som sedan blossade upp med jämna mellanrum. Har haft ca 150 fästingbett. Har ganska nyligen testats för borreliaantikroppar, men det hade jag inga enligt läkaren…

  Gillad av 1 person

 3. Maria Bergman

  Fantastiskt Mats! 😀
  Jag tror att detta är bara början på lösningar som kan lösa gåtan! 😉
  Tack för allt du gör! 🌹

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: