Kan parasiten Giardia vara orsak till en undergrupp av ME/CFS?

guardia
Kan en tidigare infektion med parasiten Giardia vara orsaken till ME/CFS hos en undergrupp?

Även om det kan tyckas långsökt att gemensamma parasiter kan vara orsak till extrem trötthet, så är det precis vad forskningen har upptäckt. Giardia är en vanlig tarmparasit som tidigare ansågs vara ansvarig för främst okomplicerade infektioner och kännetecknas av diarré. Parasiten kan leda till kroniskt trötthet enligt norska forskare som publicerade sina resultat i den medicinska tidskriften BMC Gastroenterology (2013).

Vad är Giardia? -Det är förmodligen vanligare än du tror!
Giardiasis är en infektion i tunntarmen som är den vanligaste tarmparasiten i USA och förekommer över hela världen. Parasitens symptom brukar börja inom några veckor efter att ha druckit förorenat vatten, simmat i förorenat vatten eller konsumerat mat som tvättats i förorenat vatten.

Resor till Östeuropa (särskilt Ryssland), Indien, östra och västra Afrika och delar av Mellanöstern förknippas med giardiasis. Barn i daghem och människor på institutioner är vanliga bärare av parasiten Giardia. Husbilar, backpackers och människor vid floder och vattendrag löper alla ökad risk.

Människor med låg halt av magsyra, såsom användare av protonpumpshämmare för GERD för sura uppstötningar kan lättare drabbas. Nästan 2% av prover från förpackade gröna bladgrönsaker från USA, Mexiko och Kanada, har visat sig vara förorenade med Giardia.

Vanliga Symptom
Runt 75% -80% av smittade personer utvecklar parasitsymtom, medan resten förblir symptomfria men kan ändå föra smittan vidare. Akut, riklig, vattnig diarré är det vanligaste symtomet av dem som lider av Giardiaparasiter. Andra parasitsymtom som uppkördhet, buksmärta, och gaser är även vanligt. I 20% till 40% av fallen kan giardiasis leda till kortsiktig laktosintolerans. Det kan också utlösa uppkomsten av colon irritabile (IBS).

Behandling
Infektionen kan bli kortvarig och lämna på egen hand. Om diagnosen (vanligtvis med ett avföringsprov) visar sig vara Giardia parasitinfektion behandlas det vanligen med antimikrobiella läkemedel, såsom metronidazol, som är upp till 90% effektivt. Hos vissa personer, såsom de med nedsatt immunförsvar, kan infektionen vara svårare att behandla och bli kronisk.
Källa

Norsk uppföljningsstudie av smittade
Den norska studien  är den andra uppföljningsstudien av förorenat vatten som orsakade ett stort giardiasisutbrott i en liten stad i Norge. Den första studien, som genomfördes tre år efter utbrottet visade en ökad risk för både kroniskt trötthetssyndrom och IBS. Den femåriga uppföljningsstudien tog inte upp IBS, men den fann att parasiterna inte bara orsakade extrem trötthet utan även obstruktiv sömnapné, depression och ångest. Kroniskt trötthetssyndrom var den vanligaste identifierade diagnos hos alla patienter.
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

  1. Otroliga fakta Mats. Tack för att du delar med dig!

    Gillad av 1 person

  2. annika stenbom

    Mats, jag tror jag har haft de flesta parasiter man kan ha. Fick troligen denguefeber eller malaria i Gambia 2009. Sorkfeber 2907 eller om det var stelkramp eller både och dä jag fick i mig jord från komposten där sorkarna bor. Har odlats positiv för e – coli i urinen. Vet ej vilken sort. Svampar har bott i mina lungor mit underliv mina tarmar och min mun. Har sett en mask som 15 mm lång i avföringen efter att jag fick i mig jord. Har haft otaliga candida utbrott med vita slemmiga beläggkingsr på avföring o tunga. Nör avföringen såg ut som en petri skål googlade jag upp svampbilder. Clodistrum var det utan tvekan. Drn är riktigt otrevlig och många dödsfall i vården där de ifta smittar. För o inte tala om legieonella… helicobacter fick jag oxå. De är ännu otrevligare. Min poäng i allt det här är att vi har levt i naturen med parasiter och svamp och bakterier sen urminnes tider. I naturen finns oxå boten mot detta. Om vi äter och lever som vi ör ämnade att göra finns ett naturligt försvar. Något annat vore orimligt. Vi kan inte skydda oss mot allt. Mun o magsyra o händer är första instans. Nästa är tarmen. Om vi sätter vårt eget försvar ur spel lämnar vi fritt tillträde. Nör msn sim i din frus och öven mitt fall vlir angripen av riktigt orevliga gäster så måste man så fort de5 bara går se till att de inte förökar sig och helst ta kål på dem. Det kan man göra genom att äta sånt de inte tål. Nästa gång du har forskare till din hjälp be dem behandla parasiterna med tranbör/lingon kokos krissade linfrön el oregano. De kommer utan tvekan dö. Likaså om de exponeras för syre. Syre kan man tillsätta själv. Det nästa är pulsträning i kort intervall ofta. Det är dock omöjligt när man är förlamad. Då får man ta till kolsyrat vatten eller äta något med bikarbonat och så tillsätter man syra sedan. Görba tranbär eller citron. Häll bikarbonat i ett glas vatten o rör omm höll sedan i syra och kolla vad som händer. Detta kan ni upprepa i syrefrimiljö på era experiment på spiroketerna och svamparna. Svampen är nog känsligast. Visst är penicillin bra. Det slår dock ut allt. Huruvida antimykotiska kryddor tar död på de goda bakterierna skulle vara intressant att veta. Dock kan man befara att parasiterna är överförda från andra människor och i viss mån resistenta. Det behövs verkligen mer forskning om detta så vi slipper vara våra egna läkare.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: