Tarmbakterier sprids till blod då ME/CFS-patienter utsätts för fysisk aktivitet

mage
Cykeltest orsakade att tarmbakterier spreds till blodet
I en nyligen genomförd studie jämfördes blodet hos 10 ME/CFS-patienter med 10 friska kontrollpersoner efter fysisk aktivitet. Syftet var att försöka undersöka vad det är som orsakar post-exertional malaise (PEM), dvs ansträngningsutlöst utmattning.

Blodprov togs 15, 48 och 72 timmar efter cykeltestet.

Ökad förekomst av tarmbakterier återspeglades i ME/CFS-patienternas blod i upp till 48 timmars efter cykeltestet. Redan efter 15 minuter återfanns arter av Clostridiumbakterier i blodet.
Källa

Flera pågående internationella studier
Just nu pågår flera stora mikrobstudier på olika håll internationellt sett,
bl a Lipkin/Hornig, Open Medicine Foundation, Maureen Hanson studien, Englands ME/CFS microbiota project. Det ska bli väldigt intressant att se hur detta utvecklas och vad man mer kommer att finna.
Källa

Kan Rifaximin hjälpa?
I artikeln förs en diskussion om Rifaxamin kan vara effektivt eller inte. Här kan man läsa om en person som blev bättre av Rifaxamin
Källa

Om Rifaximin
Rifaxamin är en läkemedelssubstans som just nu genomgår fas III studier för IBS/IBD.

Rifaxamin finns sedan länge på olika marknader runt om i världen (över 30 länder) för behandling av andra sjukdomar. Sedan 1998 finns det till exempel i USA (Xifaxan) för behandling av turistdiarré orsakad av Escherichia coli och hepatisk encefalopati (HE). Xifaxan säljs i USA av Salix Pharmaceuticals Inc. under en licens från det italienska läkemedelsbolaget Alfa Wassermann, S.p.A.. Rifaxamin har funnits i Italien sedan 1986 där det marknadsförs av Alfa Wassermann under varumärket Normix.

Rifaxamin är ett antibiotikum med ursprung i antibiotikagruppen rifamycin. Rifaxamin tas upp i liten utsträckning varför det när det tas i tablettform utövar sin effekt framförallt i mag-tarmkanalen. Om rifaxamin visar sig kunna ha en effekt vid IBS (till exempel gaser och uppblåsthet) så skulle denna kunna bero på en hämning av bakterietillväxten i vissa delar av mag-tarmkanalen som då annars skulle kunna vara en bidragande orsak till besvären vid IBS (SIBO, small intestinal bacterial overgrowth – bakteriell överväxt i tunntarmen).
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

  1. Esa Pihlajamäki

    Så det är verkligen dags att behandla sig mot läckande tarm med dom medel som finns, Kan sjukvården diagnostisera en läckande tarm idag?

    Gillad av 2 personer

  2. Ida

    Såhär skriver amerikanske läkaren Dr Karen Herbst idag (hon forskar bland annat på lipödem och dercums), mycket duktig kvinna, jag har träffat henne några gånger då hon var i Sverige för forskning : https://www.facebook.com/karen.herbst/posts/10155286982532235

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: